Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Μάσκες στα σχολεία: Ποιοι εξαιρούνται – Τι θα ισχύει για μαθητές με γυαλιά ή αν ένα παιδί νιώσει δυσφορία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μάσκες στα σχολεία: Νέα μέτρα θα ισχύσουν για φέτος στα σχολεία, λόγω του κορωνοϊού (σ.σ. του COVID-19).

Πολλοί αναρωτιούνται τι θα γίνει, με τους μαθητές, καθώς και με διάφορες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τη χρήση της μάσκας και όχι μόνο.

Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε:

Μάσκες στα σχολεία: Κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

– Γενικά εξαιρούνται: Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς. Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
– Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό.

Μάσκες στα σχολεία: Δικαιολόγηση απουσιών

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

– Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

– Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή. Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

– Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Μάσκες στα σχολεία: Τι θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές που φορούν γυαλιά

Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές που φοράνε μάσκα; Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε οδηγίες για τους μαθητές που φοράνε γυαλιά. Συγκεκριμένα, εκείνα που θολώνουν όταν χρησιμοποιούν την μάσκα. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να βγουν τα γυαλιά και να εφαρμοστεί η μάσκα. Στη συνέχεια, να πιεστεί καλά το έλασμα αριστερά και δεξιά από τη μύτη και στη συνέχεια να ξαναφορέσει ο μαθητής τα γυαλιά πάνω από τη μάσκα, αφού την έχει εφαρμόσει πολύ καλά.

Η καλύτερη εφαρμογή γίνεται με πίεση του ελάσματος στο ύψος της μύτης. «Προφανώς θα υπάρχουν παιδιά τα οποία στην αρχή θα νοιώσουν άβολα. Είναι αναγκαίο στην αρχή της σχολικής χρονιάς να δοθεί έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία για την χρήση της μάσκας και είναι σαφές ότι με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί σχετικά με την χρήση της μάσκας οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά και να εξηγήσουν γιατί είναι απαραίτητη η μάσκα. Το πιο σημαντικό για να έχουμε τα παιδιά με το μέρος μας είναι να απαντήσουμε στις απορίες τους», τόνισε.

Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μάθει το παιδί να φοράει τη μάσκα. «Δεν μπορεί η μαμά να λέει στο παιδί μην βάλεις μάσκα δεν θα μπορείς και η δασκάλα να λέει να βάλει. Άρα όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε και να έχουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες» ανέφερε. Εξέφρασε την αισιοδοξία της λέγοντας ότι στηριζόμαστε στην καλή συνεργασία όλων έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.

Μάσκες στα σχολεία: Τα δύο μεγέθη της μάσκας για μαθητές

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, «η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού».

Σαφείς οδηγίες για το ποια είναι η σωστή χρήση της μάσκας από τα μικρά παιδιά έδωσε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, που μετείχε στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλλου, οι υφασμάτινες μάσκες για τους μικρούς μαθητές θα έχουν δύο μεγέθη. Η πιο μικρή μάσκα θα δοθεί στα μικρά παιδιά, για να έχει καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο και η πιο μεγάλη θα δοθεί στους μεγαλύτερους μαθητές. Με βάση τις προδιαγραφές, οι μάσκες θα έχουν τουλάχιστον δύο στρώσεις υφάσματος και το ύφασμα θα είναι καλής ποιότητας με πυκνή ύφανση, αλλά λεπτή ίνα έτσι ώστε να είναι πιο καλά ανεκτή, αλλά και πιο αποτελεσματική.

Μάσκες στα σχολεία: Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά που παιδιά που θα νιώσουν δυσφορία

Όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «είναι αυτονόητο και προφανώς θα μπορεί να βγάλει την μάσκα. Άλλωστε, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για το πότε συνίσταται η χρήση μάσκας στα σχολεία και πότε όχι». Όπως τόνισε λίγο νωρίτερα, η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.

Η Κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τύχη βουνό: Αγόρασε στο παζάρι «μαϊμού» Rolex με 45 ευρώ κι όταν το πήγε για φτιάξιμο έπαθε σοκ με την αξία του

Efi Nika

Πάγωσαν οι συγγενείς του νεκρού: Τους είπαν ότι πέθανε από καρκίνο, τον ξέθαψαν & τελικά αποδείχθηκε δολοφονία

Efi Nika

Έτσι και πας… χώρισες: Τα 2 «απαγορευμένα» ελληνικά νησιά για ζευγάρια, με το μεγαλύτερο ποσοστό χωρισμών – ΦΩΤΟ

Efi Nika