Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Χρόνια φλεγμονή: Η σωστή διατροφή το πιο αποτελεσματικό όπλο εναντίον της

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η φλεγμονή είναι ένας φυσικός βιολογικός μηχανισμός που κανονικά προστατεύει τον οργανισμό από τους εξωτερικούς εχθρούς που τον απειλούν (π.χ. μικρόβια, χημικά), αλλά επίσης αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η φλεγμονή είναι ένας φυσικός βιολογικός μηχανισμός που κανονικά προστατεύει τον οργανισμό από τους εξωτερικούς εχθρούς που τον απειλούν (π.χ. μικρόβια, χημικά), αλλά επίσης αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Μερικές φορές η χρόνια φλεγμονή είναι χρόνια και εκδηλώνεται ακόμα ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποια εξωτερική απειλή.

Όπως αναφέρει το iatropedia, πολλές σοβαρές ασθένειες έχουν συνδεθεί με τη χρόνια φλεγμονή, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη
Η νόσος Αλτσχάιμερ
Η διατροφή είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέσα για την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής. «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα και στα ροφήματα μπορεί άλλοτε να ευνοούν τη φλεγμονή και άλλοτε να την καταστέλλουν», λέει ο Dr. Frank Hu, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν τρώτε συστηματικά τα κατάλληλα τρόφιμα, μπορεί να καταπολεμήσετε την φλεγμονή και να προστατευθείτε από χρόνια νοσήματα. Αν όμως καταναλώνετε τρόφιμα που ευνοούν τη φλεγμονή, μπορεί να επιταχύνετε τις συνέπειές της.

Τα τρόφιμα που ευνοούν τη φλεγμονή…
Προσπαθήστε να αποφεύγετε ή να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα τρόφιμα που ακολουθούν, συνιστά ο Dr. Hu:

Τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το λευκό ψωμί, τα γλυκά με ζάχαρη
Τις τηγανητές πατάτες και τα υπόλοιπα τηγανητά φαγητά
Τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα άλλα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης
Το κόκκινο κρέας (μπέργκερ, μπριζόλες) και τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος (χοτ ντογκ, λουκάνικα)
Το μαγειρικό λίπος, το λαρδί και τα πρόσθετα λίπη
Η λίστα αυτή περιέχει κατά βάση τα τρόφιμα που θεωρούνται ανθυγιεινά και δεν συνιστώνται για καλή υγεία. «Ορισμένα από τα τρόφιμα που έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο χρονίων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, σχετίζονται και με την χρόνια φλεγμονή», λέει ο Dr. Hu. «Αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι η χρόνια φλεγμονή αποτελεί σημαντικό υποκείμενο μηχανισμό για την ανάπτυξη αυτών των νοσημάτων».

Τα προαναφερθέντα ανθυγιεινά τρόφιμα συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του σωματικού βάρους, που αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για χρόνια φλεγμονή.

Εν τούτοις, μελέτες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα δρουν και ανεξάρτητα από τους παραπάνω παράγοντες για να προκαλέσουν φλεγμονή, Στην πραγματικότητα, «μερικά από τα συστατικά τους εντείνουν τη φλεγμονή, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος ή την κατάσταση της υγείας», εξηγεί ο Dr. Hu.

…και τα τρόφιμα που την καταπολεμούν
Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, πρέπει να εντάξετε στο ημερήσιο διαιτολόγιό σας ορισμένα τρόφιμα. Μερικά από αυτά είναι τα εξής, κατά τον Dr. Hu:

Ντομάτες
Ελαιόλαδο
Φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, όπως σπανάκι και λαχανίδες
Ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια
Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος
Φρούτα, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα πορτοκάλια και τα μήλα
Καφές
«Τα τρόφιμα αυτά μειώνουν τη φλεγμονή και μαζί της τα χρόνια νοσήματα», συνεχίζει ο ειδικός. Τα φρούτα και τα λαχανικά λ.χ. είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πολυφαινόλες, που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αντίστοιχα, οι ξηροί καρποί έχουν σχετισθεί σε μελέτες με μειωμένους δείκτες φλεγμονής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. Όσον αφορά τον καφέ, και αυτός περιέχει πολυφαινόλες και άλλα αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Η μεσογειακή διατροφή είναι αντιφλεγμονώδης
Για να μειώσετε τα επίπεδα της φλεγμονής στον οργανισμό σας, θέστε ως στόχο να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Η καλύτερη όλων, για πάρα πολλούς λόγους, είναι η παραδοσιακή, ελληνική, μεσογειακή διατροφή.

Η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και ελαιόλαδο. Ταυτοχρόνως περιέχει λιγοστά επεξεργασμένα τρόφιμα, επομένως ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση.

Με τη βοήθειά της όχι μόνο θα προστατευθείτε από τη φλεγμονή και πολλά χρόνια νοσήματα, αλλά θα βελτιώσετε την ψυχική διάθεση και την ποιότητα ζωή σας, καταλήγει ο ειδικός από το Χάρβαρντ.

 

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Penni Syggrou