Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δείτε πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνετε εάν θέλετε να χάσετε βάρος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, αφού ρυθμίζει την όρεξη και προάγει το αίσθημα κορεσμού.

Όμως εάν το παρακάνουμε τότε η περίσσεια ποσότητα θα αποθηκευτεί σε λίπος και θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνετε εφόσον θέλετε να χάσετε κιλά;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, για έναν μέσο ενήλικα είναι 0,8-1 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Εξυπακούεται ότι σε ειδικές καταστάσεις (κύηση, θηλασμός, άσκηση) το όριο αυτό διαφοροποιείται.

Ωστόσο, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες τα όρια αυτά ξεπερνιούνται καθημερινά τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά καθημερινά. Αλλά επειδή το σωματικό βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας του καθενός διαφέρουν, είναι σημαντικό εφόσον θέλετε να χάσετε κιλά, να ακολουθείτε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Τροφές που περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και κυρίως το γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ( προτείνεται το 2% – 1,5%, γιατί τα λιπαρά βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου), το άπαχο κρέας και τα ψάρια, τα οποία περιέχουν ω3 – ω6 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Τέλος αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πώς για να υπάρχει απώλεια βάρους πρέπει να επιτευχθεί αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Που σημαίνει ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσα στην ημέρα πρέπει να είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός για τις μεταβολικές του ανάγκες και τη σωματική δραστηριότητα.

Άρα αυτό που οδηγεί τελικά σε απώλεια κιλών είναι η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ημερήσιων θερμίδων και όχι η πρωτεΐνη αυτή καθαυτή.

 

ΠΗΓΗ: jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika