Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΥΓΕΙΑ

Πρησμένα πόδια: 5 σπιτικές λύσεις για να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση υγρών με φυσικό τρόπο-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η κατακράτηση υγρών εκτός από το βάρος που προσθέτει, προκαλεί δυσφορία, καθώς, επίσης, μπορεί να φθείρει τον συνδετικό ιστό και να συνδέεται με τη μόνιμη αύξηση βάρους.

Συνήθως οι ακραίες αυξήσεις βάρους οφείλονται στην κατακράτηση νερού, ενώ διαπιστώνεται στις εγκύους και όσους δεν κινούνται πολύ ή όσους έχουν παρενέργειες από φάρμακα. Το επιπλέον νερό συνήθως παρατηρείται στα πρησμένα πόδια, στα δάχτυλα ή στις αρθρώσεις.

Ευτυχώς, η κατακράτηση νερού έχει συνήθως απλή αιτία και μπορεί να λυθεί εύκολα. Δείτε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει και πώς να λύσετε το πρόβλημα.

Κατακράτηση υγρών: Από υπερβολικό νάτριο

Τα αλμυρά φαγητά αυξάνουν την κατακράτηση νερού. Αυτό συμβαίνει ειδικότερα αν δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά. Είναι σημαντικό να διώχνουμε το αλάτι από το σώμα μας. Όταν το σώμα καταναλώνει πολύ αλάτι, κατακρατά νερό για να μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία.

Σε ακραίες περιπτώσεις, τα κύτταρα γίνονται μέχρι και 20 φορές μεγαλύτερα από το φυσιολογικό. Ευτυχώς, η λύση είναι αρκετά απλή: καταναλώστε λιγότερο αλάτι και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Το “γρήγορο” φαγητό περιέχει συνήθως περισσότερο αλάτι για επιπλέον γεύση. Αυτό ισχύει και στις σούπες και τις πίτσες. Αντί γι’αυτά, μπορείτε να τρώτε φρέσκα λαχανικά και σάλτσες με μικρές ποσότητες αλατιού.

Κατακράτηση υγρών: Καταναλώνετε λίγα υγρά

Πολλοί δεν πίνουν αρκετό νερό. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη και καταλήγει να αποθηκεύει όσο πιο πολύ νερό γίνεται. Αυτό οδηγεί σε κατακράτηση νερού. Η λύση είναι να καταναλώνετε αρκετό νερό τακτικά.

Το ιδανικό είναι 8 ποτήρια νερό καθημερινά. Επίσης, βοηθά να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως οι πιπεριές και τα αγγούρια. Το πλεονέκτημα που προσφέρουν αυτά τα τρόφιμα είναι ότι περιέχουν και βιταμίνες.

Κατακράτηση υγρών: Από έλλειψη μαγνησίου

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού. Το σώμα μας χρειάζεται αυτό το στοιχείο για τις καθημερινές του λειτουργίες. Όταν λείπει, το σώμα μας δεν λειτουργεί σωστά και καταλήγει να αποθηκεύει νερό. Ευτυχώς, η λύση σε αυτό είναι απλή και νόστιμη.

Φρούτα όπως το αβοκάντο ή τροφές όπως το σπανάκι και το γιαούρτι βοηθούν στην αύξηση του επιπέδου του μαγνησίου και το σώμα θα μπορεί ξανά να λειτουργήσει σωστά. Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Έτσι, το παραπανίσιο δέρμα και οι ακραίες αυξήσεις βάρους δεν θα αποτελούν πλέον πρόβλημα.

Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τα πρησμένα κύτταρα να επανέλθουν στο φυσιολογικό και την κατακράτηση νερού να μειωθεί. Ωστόσο, η κατακράτηση νερού συνδέεται γενικότερα με ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Η γυμναστική επίσης βοηθά στην μείωση της και στην σύσφιξη των ιστών.

Αν τα συμπτώματα συνεχίζουν για καιρό χωρίς προφανή αιτία, τότε είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

5 + 5 σπιτικές λύσεις για να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση υγρών

1. Πίνε άφθονο νερό

Αυτό πρέπει να το κάνεις έτσι κι αλλιώς, είτε κάνεις δίαιτα είτε όχι, αλλά σε περιόδους κατακράτησης ακόμη παραπάνω.

2. Μηλόξιδο έχεις δοκιμάσει;

Ξέχνα το λεμόνι με χλιαρό νερό που συστήνουν πολλοί να πίνουμε το πρωί και δοκίμασε να βάλεις σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό 1 κουτ. γλυκού μηλόξιδο και 2 κουτ. γλυκού μέλι. Θα το πίνεις κάθε πρωί για όσο αισθάνεσαι φουσκωμένη και θα δεις μεγάλη διαφορά.

3. Σόδα με χαμομήλι μετά το μεσημεριανό

Ναι, καλά διάβασες, 2 ώρες μετά το μεσημεριανό σου γεύμα θα πίνεις 1 φλιτζάνι χαμομήλι που μέσα έχεις διαλύσει 1 κουτ. γλυκού σόδα. Στην αρχή η γεύση του ίσως σε ξενίσει, ωστόσο αν το δοκιμάσεις για τις περιόδους κατακράτησης υγρών θα διαπιστώσεις ότι βοηθάει.

4. Προσοχή στο αλάτι

Καλό είναι να αποφεύγεις το αλάτι σε περιόδους κατακράτησης υγρών, ωστόσο αν δεν μπορείς να φας φαγητό χωρίς αλάτι, προτίμησε αλάτι Ιμαλαΐων. Επίσης, δεν θα ρίχνεις έξτρα αλάτι στο πιάτο σου, ενώ στη σαλάτα μπορείς και να μην βάλεις καθόλου και να της δώσεις γεύση με μυρωδικά, λεμόνι ή ξίδι.

5. Ποιες τροφές να αποφεύγεις

Όσο κάνεις αποτοξίνωση μείνε μακριά από γαλακτοκομικά προϊόντα που έτσι κι αλλιώς προκαλούν φουσκώματα, καθώς και από τη ζάχαρη, το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ.

6. Το αποτοξινωτικό ρόφημα που πρέπει να δοκιμάσεις

Ρίξε μέσα στο μπλέντερ τσάι του βουνού, ταραξάκο, σημύδα, λουίζα, τσουκνίδα και μελισσόχορτο και χτύπα μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα, αλλά όχι σκόνη. Φυλάς το μίγμα βοτάνων σε μεταλικό ή γυάλινο βάζο και καθημερινά φτιάχνεις ένα ρόφημα με 1 κουτ. σούπας από το μίγμα και προσθέτεις και 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης. Είναι και γευστικό και βοηθάει πολύ!

7. Άσκηση καθημερινά!

Η γυμναστική δεν πρέπει να λείπει έτσι κι αλλιώς από την καθημερινότητά σου, ωστόσο σε περιόδους κατακράτησης υγρών πρέπει σίγουρα να γυμνάζεσαι για 40-45 λεπτά.

8. Επίλεξε τους σωστούς υδατάνθρακες

Φρούτα και λαχανικά είναι φίλοι της γραμμής σου. Από την άλλη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν κατακράτηση υγρών.

9. Βραδινό νωρίς

Είσαι από αυτούς που τρώνε γύρω στις 11 και μετά πηγαίνουν για ύπνο; Μεγάλο λάθος! Θα πρέπει να έχεις φάει το βραδινό σου γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.

10. Μήπως είσαι απλά σε δύσκολες μέρες;

Κατακράτηση υγρών παρουσιάζουν οι γυναίκες και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές λοιπόν και περίμενες να περάσουν οι δύσκολες μέρες για να ξεφουσκώσεις τελείως.

Σπιτικές θεραπείες για πρησμένα πέλματα και αστραγάλους

Εκτός του ότι αποτελεί αισθητικό πρόβλημα ή απλή ενόχληση, το οίδημα είναι πρόβλημα υγείας που πρέπει να προσπαθήσετε να ανακουφίσετε.

Μπορείτε να επιλέξετε ορισμένες φυσικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το πρήξιμο στα πέλματα και στους αστραγάλους.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις σπιτικές εναλλακτικές:

1.Ποδόλουτρο με φασκόμηλο και δεντρολίβανο

Το ποδόλουτρο με καταπραϋντικά υλικά είναι μια τέλεια ιδέα όταν επιστρέφετε σπίτι μετά από μια ολόκληρη ημέρα καθισμένοι ή όρθιοι στη δουλειά.

Με μόλις 15 λεπτά την ημέρα θα μπορείτε να ξεκουράζεστε καλύτερα και να αποφεύγετε την πίεση που προκαλούν οι φλεγμονές.

Υλικά

  • 5 κουταλιές της σούπας φασκόμηλο (50 γραμμάρια)
  • 5 κουταλιές της σούπας δεντρολίβανο(50 γραμμάρια)
  • 2 κούπες ζεστό νερό (500 ml)

Προετοιμασία

  • Ζεσταίνετε το νερό και το αδειάζετε σε ένα κατάλληλο δοχείο (θα πρέπει να χωράνε και τα δυο πόδια).
  • Προσθέτετε το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο και ανακατεύετε καλά.
  • Τοποθετείτε τα πόδια σας μέσα στο δοχείο και τα μουλιάζετε μέχρι να κρυώσει το νερό (15 λεπτά περίπου).

2.Ποδόλουτρο με αλάτι

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής θεραπεία για όσους υποφέρουν από πρησμένα πέλματα και αστραγάλους. Μπορείτε για παράδειγμα να απολαμβάνετε τα οφέλη αυτού του ποδόλουτρου ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, διαβάζετε στον καναπέ ή μιλάτε για την ημέρα σας με την οικογένειά σας.

Υλικά

  • 3 1/2 κουταλιές της σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι (40 γραμμάρια)
  • 2 κούπες ζεστό νερό (500 ml)
  • 2 κούπες κρύο νερό (500 ml)

Προετοιμασία

  • Ζεσταίνετε το νερό και το αδειάζετε σε ένα κατάλληλο δοχείο.
  • Προσθέτετε το μισό αλάτι και το ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.
  • Προσθέτετε λίγο από το κρύο νερό ώστε η θερμοκρασία να είναι ανεκτή.
  • Μουλιάζετε τα πόδια σας για 10 λεπτά περίπου.
  • Στεγνώνετε τα πόδια σας και πετάτε το νερό.
  • Αδειάζετε το υπόλοιπο κρύο νερό μέσα στο δοχείο και προσθέτετε το υπόλοιπο αλάτι.
  • Μουλιάζετε τα πόδια για τουλάχιστον άλλα τρία λεπτά.
  • Με αυτή την εναλλαγή από το ζεστό στο κρύο νερό, προωθείται η κυκλοφορία του αίματος στα πέλματα και στους αστραγάλους με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι φλεγμονές.

3.Ποδόλουτρο με μέντα

Η μέντα έχει πολλές εξαιρετικές ιδιότητες: είναι αναζωογονητική, διουρητική και αντιφλεγμονώδης. Αυτές την καθιστούν ιδανική όταν υποφέρετε από πρησμένα πέλματα και αστραγάλους.

Υλικά

  • 3 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα μέντας (30 γραμμάρια)
  • 1 λίτρο νερό

Προετοιμασία

  • Ζεσταίνετε το νερό και προσθέτετε τα φύλλα μέντας όταν αρχίσει να βράζει.
  • Σιγοβράζετε για 10 λεπτά περίπου, το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.
  • Αδειάζετε το μείγμα μέσα σε ένα δοχείο και όταν κρυώσει αρκετά, μουλιάζετε τα πόδια σας μέσα σε αυτό.
  • Συνεχίζετε να τα μουλιάζετε για 15 λεπτά ή μέχρι να κρυώσει το νερό.

4.Τσάι εκουιζέτο για πρησμένα πέλματα

Το τσάι εκουιζέτο είναι ιδανικό για την απομάκρυνση των τοξινών που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα καθώς είναι ισχυρό διουρητικό όπως φαίνεται και από την έρευνα το Δρ. Danilo Maciel Carneiro.

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας εκουιζέτο (20 γραμμάρια)
  • 1 λίτρο νερό

Προετοιμασία

  • Προσθέτετε το νερό και το εκουιζέτο σε μια κατσαρόλα.
  • Βράζετε για 15 λεπτά.
  • Αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε να σταθεί ενώ είναι καλυμμένο και στη συνέχεια στραγγίζετε το υγρό.
  • Πίνετε αυτό το τσάι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν θέλετε, μπορείτε να το γλυκάνετε με μέλι.

5.Μασάζ με κανέλα και γαρίφαλο για πρησμένα πέλματα

Αυτή η τοπική θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με λίγο τσάι εκουιζέτο μετά από ένα ποδόλουτρο με αλάτι ή δεντρολίβανο και φασκόμηλο.

<pΥλικά

  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3 καρφάκια γαρίφαλο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (32 γραμμάρια)

Προετοιμασία

  • Συνθλίβετε το γαρίφαλο και την κανέλα σε ένα γουδί μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη.
  • Προσθέτετε τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά.
  • Ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά για ένα λεπτό (μπορείτε να το ζεστάνετε και σε μικροκύματα για δυο λεπτά αλλά φροντίστε να χρησιμοποιήσετε κατάλληλο δοχείο).
  • Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και το χρησιμοποιείτε για να κάνετε μασάζ στην πληγείσα περιοχή.
  • Κάνετε κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και δεν ξεπλένετε.
  • Φορέστε κάλτσες (κατά προτίμηση μάλλινες) ώστε το λάδι να απορροφηθεί καλά και να μην λερώσει τα σεντόνια σας.
  • Το πρωί βγάζετε τις κάλτσες και ξεπλένετε με ζεστό νερό.
  • Επαναλαμβάνετε κάθε βράδυ για μια εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea