Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποια συναισθήματα είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε τοξικά και πώς συμβαίνει αυτό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα συναισθήματα υπάρχουν ώστε μέσα από αυτά να παίρνουμε σοφία, χαρά, γνώση και να χτίζουμε την προσωπικότητά μας.

Όχι για να κυριαρχούν πιεστικά κι έντονα στη ζωή μας γιατί όταν συμβεί αυτό τότε γίνονται τοξικά. Τότε μας παγιδεύουν κι εμποδίζουν τον εαυτό μας να προχωρήσει μπροστά.

Ποια είναι όμως αυτά τα συναισθήματα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε τοξικά;

Άγχος

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα το οποίο εμφανίζεται όταν νιώθουμε πως πλησιάζει κάποια απειλή και μας δημιουργεί ανασφάλεια. Όλοι χρειαζόμαστε λίγη πίεση και δημιουργικό άγχος ώστε να γίνουμε περισσότερο παραγωγικοί κι αυτό δεν είναι καθόλου τοξικό. Όταν όμως το άγχος μεγαλώνει μας κάνει να νιώθουμε αποθάρρυνση, φόβο, έλλειψη συγκέντρωσης και πολλές φορές κατάθλιψη.

Θυμός

Πολλές φορές συνηθίζουμε να συγχέουμε το θυμό με τη βία. Όμως ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο μας χρησιμεύει στην επίλυση δύσκολων καταστάσεων. Ενώ η βία είναι τοξική και παθολογική. Οποιαδήποτε μορφή βίας είναι η τοξική μορφή έκφρασης θυμού και τότε ξεκινάει το πραγματικό πρόβλημα.

Φόβος

Ο φόβος λειτουργεί σαν κύκλος και στρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Πρόκειται για ένα συναίσθημα το οποίο αυτοτροφοδοτείται. Ξεκινάει μέσω μια «ζωηρής φαντασίας» Μας παραλύει και μας κάνει να διαφεύγουμε προς τη λάθος κατεύθυνση.

Ζήλια

Η ζήλεια είναι ένα συναίσθημα που οι περισσότεροι έχουν βιώσει. Κάποιες φορές είναι υπαρκτή και άλλες πάλι όχι. Και στις 2 περιπτώσεις συνοδεύεται από οργή, θλίψη, ανεπάρκεια, απόγνωση αφού στηρίζεται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και στην ανασφάλεια. Σε μικρές δόσεις είναι σημάδι ενδιαφέροντος και διεκδίκησης λειτουργώντας ευεργετικά σε μια σχέση. Η τοξική ζήλεια σχετίζεται με την εμμονή και οδηγεί το άτομο σε ακραίες καταστάσεις.

Ενοχές

Είναι σημαντικό να διακρίνουμε την πραγματική ενοχή από την τοξική ενοχή. Η πραγματική ενοχή είναι αυτή που παραβιάζει τον ηθικό νόμο και η συνειδητοποίηση της επηρεάζει άμεσα τον εσωτερικό μας κόσμο. Η τοξική ενοχή είναι όταν τα συναισθήματα ενοχής δημιουργούνται από αλλά άτομα με σκοπό τη χειραγώγηση.

Όλα τα παραπάνω συναισθήματα είναι ανθρώπινα και γνώριμα στον καθένα από εμάς. Όσο διατηρούμε την αυτοκυριαρχία μας και αναγνωρίζουμε την κατάσταση την οποία βρισκόμαστε, δε μένει παρά να την από δεχτούμε και να προχωρήσουμε στην επίλυση μετατρέποντας τα τοξικά και αρνητικά συναισθήματα σε θετικά και δημιουργικά ώστε να αποκτήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

enallaktikidrasi.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika