Newsitamea.gr
NEWS FEED ΠΑΙΔΙ

Το παιδί που ακούει κάποια «όχι» γίνεται πιο ευτυχισμένο στο μέλλον!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πολλές φορές κάνουμε τα χατίρια του παιδιού προκειμένου να αποφύγουμε τα κλάματα, τις υστερίες ή το να γίνουμε δυσάρεστοι στα μάτια του.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι την ώρα που νομίζουμε πως έχουμε ξεμπερδέψει με οτιδήποτε μας ζητάει εκείνη τη στιγμή, του κάνουμε κακό, λέγοντάς του συνεχώς «ναι». Γιατί όπως λέει και αυτή η μαμά στο παρακάτω άρθρο με τα όρια και τους κανόνες θα μεγαλώσουμε επιτυχημένους ενήλικες που θα στηρίζονται στα δικά τους πόδια!

«Ήμουν η μαμά που έλεγε συνέχεια ”ναι” σε ό,τι μου ζητούσε το παιδί μου. Δεν ξέρω γιατί, απλώς δεν μπορούσα να αρνηθώ τίποτα στον γιο μου. Με κοίταζε με τα υπέροχα ματάκια του και αμέσως έλιωνα. Την πρώτη φορά που του είπα ”όχι” δεν έκλαψε μόνο εκείνος, αλλά και εγώ.

Τρία χρόνια μετά έχει ακούσει πολλά ”όχι” από μένα, αλλά ακόμα νιώθω τύψεις. Ανησυχώ ότι θα τον πληγώσω και θα τον στενοχωρήσω, όμως πλέον δεν του κάνω όλα τα χατίρια.

Δεν άργησα να καταλάβω ότι το ”ναι” είναι η εύκολη λύση. Ηρεμεί τα πνεύματα, καλμάρει τις υστερίες και σε γλυτώνει από πολλές γκρίνιες. Επίσης σε κάνει να νιώθεις όμορφα-είσαι η καλή μαμά που κάνει το παιδί της χαρούμενο.

Tα ”όχι” όμως είναι αυτά που θα κάνουν το παιδί αληθινά ευτυχισμένο στο μέλλον. Γιατί, όταν συνηθίζεις να ακούς σχεδόν αποκλειστικά «ναι» σε ό,τι ζητάς, καταλήγεις να θεωρείς δεδομένο ότι κάθε επιθυμία σου θα γίνει πραγματικότητα. Και όλοι ξέρουμε πως ο κόσμος δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Θέλω να πιστεύω ότι κάθε φορά που δεν ”πάω με τα νερά” του γιου μου και του αρνούμαι -εξηγώντας του πάντα τον λόγο!- εκείνος μαθαίνει κάτι πολύτιμο. Και έτσι μεγαλώνοντας θα μπορεί να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, αλλά και να μην τα παρατάει στην πρώτη αναποδιά.

Η ζωή δεν είναι εύκολη και είναι γεμάτη αδικίες. Θέλω να προσφέρω τα πάντα στα παιδιά μου όμως το πιο σημαντικό μάθημα που πρέπει να τους δώσω είναι να προσαρμόζονται στις ατυχίες και τις δυσκολίες, και όταν πέφτουν, να σηκώνονται και να διεκδικούν κάτι καλύτερο για τον εαυτό τους.

Μη φοβάστε, λοιπόν, να γίνετε ”δυσάρεστοι” στο παιδί σας λέγοντας του πού και πού ”όχι”. Τα όρια και οι κανόνες είναι απαραίτητα για να μεγαλώσουμε επιτυχημένους ενήλικες που μπορούν να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους χωρίς να στηρίζονται στις δικές μας πλάτες.»

 

Πηγή: herviewfromhome.com,mama365.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επειδή είμαστε γονείς, δεν σημαίνει ότι έχουμε εξουσία πάνω στα παιδιά μας

Efi Nika

Δημήτρης Παπανικολάου: Η κόρη μου λέει μόνη της σε όποιον συστήνεται ότι έχει αυτισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou

Ταλαιπωρείσαι από το σύνδρομο του «καλού παιδιού»; 5 tips για να απαλλαγείς

Efi Nika