Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ NEWS

Εξαδάκτυλος : Πώς και γιατί φτάσαμε στην υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Την ανησυχία που προκάλεσε η αύξηση των κρουσμάτων εδώ και 3-4 εβδομάδες εξέφρασε πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

ην ανησυχία που προκάλεσε η αύξηση των κρουσμάτων εδώ και 3-4 εβδομάδες εξέφρασε πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναδεικνύοντας τη σημασία των μέτρων που λήφθηκαν και λαμβάνονται για την πανδημία του κοροναϊού.

Όπως ο ίδιος ανέφερε «μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων εδώ και 3-4 εβδομάδες πριν φτάσουμε στα νούμερα τα χθεσινά που άρχισαν να ανησυχούν ακόμα περισσότερο» ενώ σχετικά με το αν η τάση αυτή θα αναστραφεί σημείωσε πως «η τάση δεν θα αναστραφεί τις επόμενες βδομάδες. Αν θα αναστραφεί θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας και θα φανεί μετά τον 15Αύγουστο.

Τώρα χρειαζόσαστε συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που δεν έχουμε επιδείξει μέχρι τώρα γι αυτό έχει χρειαστεί να μέτρα αυτά να γίνονται υποχρεωτικά με την έννοια του προστίμου. Αυτό εμάς μας λυπεί βεβαίως».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι παρατηρείται μια γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων η οποία δεν υπήρχε την άνοιξη.

Επιπλέον, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως το διαφορετικό στην εικόνα σήμερα σε σχέση με όταν ξεκίνησε η πανδημία είναι πως οι άνθρωποι που νοσούν, νοσούν ελαφρύτερα και δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην εντατική θεραπεία εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στο ότι οι ιοί πάντοτε το καλοκαίρι είναι λιγότεροι επιθετικοί αλλά δεν μπορεί κανείς να υποσχεθεί ότι αυτό θα συμβαίνει σε βάθος χρόνου δηλαδή μετά από 2-3 βδομάδες. Επίσης, σημείωσε ότι η διαφορά με την πανδημία του Μαρτίου στην χώρα μας είναι ότι τώρα έχουμε μια ανοιχτή οικονομία και τον τουρισμό που τον επιθυμούμε και δεν φαίνεται ότι το πρόβλημα προέρχεται από εκεί.

Ασπίδες προσώπου

Σχετικά με τις ασπίδες προσώπου ο ίδιος εξήγησε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ πως δεν προστατεύουν αλλά ότι είναι αναγκαίες σε πολύ λίγες κατηγορίες εργαζομένων π.χ σε κάποιον που εργάζεται μέσα στην κουζίνα ενός ταχυφαγείου. «Ο άνθρωπος που ψήνει δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μάσκα. Θα λιποθυμήσει, αυτό είναι κατανοητό όπως και επίσης και στον τραγουδιστή που πρέπει να βγει η φωνή του ή ένα λογοθεραπευτή όπου το παιδάκι πρέπει να βλέπει το στόμα του».

Αναφορικά με το περιστατικό του γάμου με τα δεκάδες κρούσματα στην Θεσσαλονίκη και τα όρια των καλεσμένων λόγω της κατάστασης ο ίδιος αναφέρει πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σε τραπέζι 15 ατόμων, δεν επιλέγει τον αριθμό για να είναι παρών. «Το θέμα είναι να έχουμε μια κοινωνική δραστηριότητα φυσιολογική αλλά ασφαλή»

Για ποιους δεν είναι υποχρεωτική

Παρά την καθολική εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους κλειστούς αγοράς, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε εξαίρεση για ορισμένες περιπτώσεις.

Όπως είπε, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική σε χώρους εστίασης για τους πελάτες.

Παράλληλα, από το μέτρο εξαιρούνται παιδιά κάτω των τριών ετών και άτομα με ιατρικά προβλήματα, όπως αναπνευστικό.

Πού ήταν ήδη υποχρεωτική

Σημειώνεται πως η χρήση μάσκας ήταν ήδη υποχρεωτική σε:

  • ΔΕΚΟ, τράπεζες και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού
  • Καταστήματα λιανικής και τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία κ.λπ.)
  • Κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, πλοία, αεροπλάνα
  • Σούπερ μάρκετ
  • Νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα
  • Ασανσέρ

Το μέτρο πλέον εφαρμόζεται σε όλους τους κλειστούς χώρους.

www.tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika