Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

«Μικρή Αγγλία» της Ελλάδος: Ο καταπράσινος παράδεισος που βρίσκεται 2 ώρες μακριά και οι Αθηναίοι αγνοούν-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μικρά Αγγλία της Ελλάδας: Το ταξίδι από τη Ραφήνα είναι διάρκειας δύο ωρών περίπου. Όμως, το ταξίδι βρίσκεται σε αναλογία, με το πλοίο. Φτάνοντας στο Γαύριο, το οποίο αποτελεί το λιμάνι της Άνδρου, το βέβαιο είναι πως κάποιος θα γοητευτεί.

Η υποδοχή είναι εγκάρδια και η μεγάλη ναυτική ιστορία του νησιού ξεπροβάλει.

Μικρά Αγγλία της Ελλάδας: Η ιστορία της Άνδρου και στοιχεία του νησιού

Η ιστορία της Άνδρου αντανακλάται στην αρχοντιά που αποπνέει κάθε γωνιά της. Από τα τέλη του 18ου αιώνα το νησί έχει αναπτύξει μεγάλο στόλο, «δένοντας» σφικτά τη μοίρα των κατοίκων του νησιού με τη θάλασσα. Η μεγάλη ναυτική της δύναμη και η ευημερία της της χαρίζουν τον χαρακτηρισμό «Μικρά Αγγλία». Σύμφωνα με τον Ανδρέα Εμπειρίκο η Άνδρος είναι «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσμου».

Η Άνδρος είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας, έχει ψηλά βουνά, πολλές χαράδρες, μικρά ποτάμια, κοιλάδες φυτευμένες με αμπέλια, τρεχούμενα νερά, κυπαρίσσια, βελανιδιές, οπωροφόρα δέντρα, ελιές, ιαματικές πηγές. Το νησί έχει πλούσιες γεωγραφικές αντιθέσεις και συνδυάζει το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά. Η Άνδρος ειδικά τους χειμερινούς μήνες κατακλύζεται από μεγάλο αριθμό χειμάρρων και ρεμάτων.

Την άνοιξη τα αγριολούλουδα συνθέτουν ένα απίστευτα χαλί από χρώματα. Ανεμώνες, ορχιδέες, καμπανούλες, ίριδες φυτρώνουν παντού. Τα αρώματα από τους κήπους και τους μπαξέδες μπερδεύονται με το θυμάρι, τη ρίγανη και δημιουργούν μεθυστική ατμόσφαιρα. Η Άνδρος έχει πρωτεύσουσα τη Χώρα που βρίσκεται στο βόρειοανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι κτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο που μοιάζει να “κόβει” τη θάλασσα στα δυο.

Μικρά Αγγλία της Ελλάδας: Το μεσαιωνικό Ενετικό κάστρο

Η χερσόνησος από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη Χώρα της Άνδρου οδηγεί στην πλατεία του Αφανή Ναύτη και τη θάλασσα. Καταλήγει στο μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο είναι κτισμένο το μεσαιωνικό Ενετικό κάστρο, και την βραχονησίδα του διάσημου και μοναδικού φάρου Τουρλίτη. Χώρα και Μπατσί προσελκύουν την πλειονότητα των επισκεπτών. Στην πρωτεύουσα ο επισκέπτης «χάνεται» στα στενάκια, ανάμεσα στα πανέμορφα αρχοντικά, και την πανέμορφη πλατεία με τα καφενεδάκια.

Η πολιτιστική ταυτότητα της Άνδρου είναι εμφανής στα πολλά πολιτιστικά της ιδρύματα. Μην παραλείψετε μια στάση μεταξύ άλλων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, που με τις περίφημες εκθέσεις του γίνεται από μόνο του πόλος έλξης για τους επισκέπτες, αλλά και το Ίδρυμα Κυδωνιέως, που έχει το δικό του «πιστό» κοινό. Στη λίστα προσθέστε και την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται σε αρχοντικό του 1919, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης.

Εντυπωσιακά είναι και τα εκκλησιαστικά μνημεία της Άνδρου. Προστάτιδα είναι η Παναγία η Θεοσκέπαστη ενώ πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται η Παναγία η Θαλασσινή. Μεγάλη τουριστική ανάπτυξη γνωρίζει και το κοσμοπολίτικο Μπατσί, όπου συρρέουν και πολλοί παραθεριστές για μπάνιο. Εκτός από τις παραλίες της- πολλές δυσπρόσιτες κι εντυπωσιακές, όπως η πασίγνωστη «Της γριάς το πήδημα», η Άνδρος έχει πολλές πηγές -η Σάριζα είναι η πιο γνωστή- και ρέματα που της χαρίζουν άφθονο πράσινο, απρόσμενο για κυκλαδονήσι.

Ανεβαίνοντας στα υψηλότερα μέρη του νησιού- το ψηλότερο βουνό είναι το Πέταλο που φτάνει στα 994 μέτρα- μην ξαφνιαστείτε αν «βυθιστείτε» στην ομίχλη. Αξιοποιήστε την επίσκεψή σας στο νησί για να δείτε και τα λιγότερα γνωστά ή τουριστικά μέρη της, όπως το σπήλαιο στο χωριό Αλαδινό με ηλικία 4,5 – 5 εκατομμυρίων ετών.

Μικρά Αγγλία της Ελλάδας: Ακολουθεί βίντεο, το οποίο δείχνει τις ομορφιές της Άνδρου

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Efi Nika

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika