Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κι’ όμως η αγάπη δεν είναι ο βασικότερος λόγος που κρατιέται μια σχέση δυνατή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σε πολλούς πολιτισμούς, ειδικά σε δυτικούς, οι άνθρωποι τείνουν να δίνουν μεγάλη έμφαση στην αγάπη. Αυτό σημαίνει ότι όταν συναντάτε κάποιον που σας αρέσει, στην αρχή νιώθετε μια έλξη και στη συνέχεια ερωτεύεστε. Και όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια σχέση ή γάμο .

Δυστυχώς όμως, οι σχέσεις συχνά καταρρέουν. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μήπως επειδή υπάρχει έλλειψη αγάπης; Κι όμως τις περισσότερες φορές η έλλειψη αγάπης δεν είναι υπεύθυνη που διαλύεται μια σχέση. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν χωρίσει και που εξακολουθούν να αγαπούν ο ένας τον άλλον, αλλά ποτέ δεν κατάλαβαν ο ένας τον άλλον. Πολλές σχέσεις λοιπόν έχουν διαλυθεί, όχι επειδή οι σύντροφοι δεν αγαπούσαν ο ένας τον άλλον, αλλά επειδή δεν καταλάβαιναν ο ένας τον άλλον.

Αυτό το είδος βαθιάς κατανόησης αναφέρεται ως ενσυναίσθηση . Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πιο ευαίσθητοι και διαισθητικοί με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Χωρίς κατανόηση, δεν θα μπορείτε να αγαπάτε κάποιον επ ‘αόριστον.

Η κατανόηση βάζει τον εαυτό σας στη θέση του συντρόφου σας. Αυτό το επίπεδο κατανόησης, ενσυναίσθησης, είναι πραγματικά η συναισθηματική κόλλα που κρατά όλες σχέσεις ενωμένες. Όσο βαθύτερη είναι η ενσυναίσθηση, τόσο βαθύτερη και πιο υγιής είναι η αγάπη.

Όταν είστε σε θέση να ακούσετε, και εννοούμε πραγματικά να ακούσετε, τότε μπορείτε να προσδιορίσετε τα συναισθήματα που βιώνει και εκφράζει ο σύντροφός σας. Αυτό βοηθά να κατανοήσετε γιατί αισθάνεται με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο, με αποτέλεσμα να μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της σχέσης πιο αποτελεσματικά.

Ο Steven Covey, στο βιβλίο του, The Seven Habits of Highly Effective People , έγραψε ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούνε με την πρόθεση να καταλάβουν, ακούνε με την πρόθεση να απαντήσουν». Όλοι μας θέλουμε να δούμε, να ακούσουμε και να κατανοήσουμε. Εάν αγαπάτε και δεν καταλαβαίνετε, θα έχετε πολλές συγκρούσεις.

Η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι η αγάπη δεν αρκεί. Η προθυμία για κατανόηση είναι πολύ πιο σημαντική. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά η υγιής αγάπη ενισχύεται από την προθυμία για κατανόηση. Η αγάπη χωρίς κατανόηση θα μαραθεί σαν τα λουλούδια χωρίς νερό.

Δεν χρειάζεται να καταλάβετε τους ανθρώπους για να τους αγαπήσετε, αλλά πρέπει να τους καταλάβετε για να χτίσετε μια γερή σχέση. Εάν δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να καταλάβετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα τους αγαπήσετε ακόμη περισσότερο.

Οι σχέσεις μπορεί να είναι περίπλοκες και δύσκολες. Η κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων δεν είναι πάντα απλή, αλλά δεν είναι αδύνατη. Εάν καταφέρετε εσείς και ο σύντροφός σας να μοιράζεστε την κατανόηση των συναισθημάτων σας, τότε η σχέση σας γίνεται πιο δυνατή.

Για να ευδοκιμήσει μια υγιής σχέση, η αγάπη είναι υπέροχη, αλλά χρειάζεστε επίσης κατανόηση.

 

ΠΗΓΗ: jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou

Η χαρά κατέληξε σε εφιάλτη: Πήγε στην Κύπρο να γιορτάσει τα γενέθλιά της και βρέθηκε να χαροπαλεύει στην εντατική

Penni Syggrou

Σοκ στην Κρήτη: Νόμιζαν ότι πέθανε από καρκίνο σπίτι του, τον κήδεψαν και 2 μέρες μετά αποκαλύφθηκε η φρικτή αλήθεια

Efi Nika