Newsitamea.gr
NEWS FEED ΠΑΙΔΙ

Έφηβοι: Αποκωδικοποιήστε αυτές τις 8 συμπεριφορές για να καταλάβετε τι συμβαίνει στο μυαλό τους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο τρόπος με τον οποίο κινούνται, εκφράζονται, ο τόνος της φωνής τους, όλα αυτά και άλλα πολλά είναι γεμάτα νόημα και μας λένε πολλά για αυτά που πιστεύουν και νιώθουν. 

“Καλά”. “Τίποτα”. “Δεν ξέρω.” Είναι το καλύτερο που μπορούμε να συλλέξουμε μιλώντας σε έναν έφηβο. Όμως μπορούμε πραγματικά να φιλοδοξούμε μόνο σε αυτήν την πενιχρή λεκτική επικοινωνία; Κι όμως εάν είμαστε πιο προσεκτικοί, θα καταλάβουμε πως τα παιδιά μας στέλνουν πραγματικά πολλές πληροφορίες.

Έτσι λοιπόν αποκωδικοποιούμε τις παρακάτω τις συμπεριφορές για να καταλάβουμε συμβαίνει στο μυαλό ενός έφηβου.

Σας δίνει απαντήσεις σε έντονο τόνο και νευριάζει μόλις του μιλήσετε

Ένας έφηβος παίρνει συχνά αμυντική στάση επειδή αισθάνεται ότι κρίνεται. Οι γονείς το κάνουν χωρίς να το συνειδητοποιήσουν,  ίσως μόνο μέσω του τόνου της φωνής ή επιλέγοντας τη λάθος στιγμή για να μιλήσουν. Όμως αυτό που πρέπει να σκεφτείτε εκείνη τη στιγμή είναι πως απλά μπορεί ο έφηβος να θέλει να τον ακούσετε ή να παραμείνετε σιωπηλοί, απλά κάνοντας αισθητή την παρουσία μας. Η συμβουλή είναι να τον ρωτήσετε αν θέλει να μάθει τη γνώμη σας

Δεν σέβεται τους κανόνες

Είναι σημαντικό όλα τα μέλη της οικογένειας να συνεισφέρουν, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων. Μπορείτε λοιπόν να ρωτήσετε τη γνώμη τους, όπως για το ποια θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για να τρώτε όλοι μαζί. Τα αγόρια κυρίως εκτιμούν το γεγονός ότι λαμβάνεται υπόψη η γνώμη τους. Με αυτό τον τρόπο τους αφήνετε περιθώρια ελιγμών, αντί να επιβάλλετε τη γνώμη σας.  Είναι όμως σημαντικό να τους υπενθυμίζετε πως  η ελευθερία συνεπάγεται πάντα ευθύνη. Προφανώς ανάλογο με την ηλικία του παιδιού.

Υποψιάζεστε ότι δεν σας λέει την αλήθεια 

Προφανώς, δεν μπορείτε να ελέγχετε κάθε βήμα του παιδιού σας, κυρίως όταν είναι έφηβο. Καλύτερα λοιπόν να εργαστείτε στην εμπιστοσύνη. Μια μελέτη του 2004 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Youth Adolescence αποκαλύπτει ότι οι έφηβοι τείνουν λένε ψέματα πιο συχνά σε οικογένειες όπου οι γονείς ασκούν υψηλό επίπεδο ελέγχου και θέτουν πολύ αυστηρούς κανόνες. Επιπλέον, καθώς ρωτάτε αν είναι ελικρινής, πρέπει να αναρωτηθείτε: γιατί να σας πει ψέματα.  Θυμηθείτε ότι για να πείσετε έναν έφηβο να σας πει  την αλήθεια, πρέπει να νιώθει άνετα, οπότε μην τον κάνετε να αισθάνεται ότι τον έχετε βάλει στον τοίχο και τον «πυροβολείτε». Εάν τον βλέπετε τεταμένο, μην νομίζετε ότι λέει ψέματα, μπορεί ακόμη και να ντρέπεται να σας μιλήσει για ορισμένα θέματα.

Βγάζει συνεχώς selfies

Οι φωτογραφίες και οι selfies είναι ο τρόπος να παρουσιαστεί στον κόσμο. Μην το υποτιμάτε. Διαβάστε τις ενδείξεις. Κοιτάξτε τις λεπτομέρειες των λήψεων που δημοσιεύει και δείτε αν αποκαλύπτουν κάτι για αυτόν.

Έχει πάντα μούτρα

Ίσως δεν ήθελε να πάει διακοπές με την οικογένειά του. Είναι φυσιολογικό σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά να προτιμούν να αλληλεπιδρούν με φίλους παρά με τους γονείς και το να περνάει το καλοκαίρι μαζί σας δεν ήταν στα ιδανικά του σχέδια. Οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και κατανόηση. Και μην ξεχνάτε ότι ως έφηβοι βιώσατε κάτι παρόμοιο.

Στο δωμάτιό του επικρατεί ένα χάος

Είναι το καταφύγιό του όπου εσείς, ο γονέας, δεν είστε ευπρόσδεκτοι. Είναι το μέρος που προστατεύει τα απόρρητό του. Σεβαστείτε την επικράτειά του και, όταν είναι δυνατόν, αντί να κρίνετε, παρατηρήστε τις πολύτιμες πληροφορίες που σας προσφέρει: τον τρόπο που το διακόσμησε, ποιες φωτογραφίες υπάρχουν, ποια βιβλία έχει στα ράφια, ποια αντικείμενα τραβούν την προσοχή σας.

Είναι αδιάφορος στην τιμωρία

Δεν είναι έτσι, προσποιείται, για να δει μέχρι πού φτάνουν τα όριά σας. Μην πέφτετε στην παγίδα. Εάν προσέξετε, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια σημάδια που προδίδουν αυτό που πραγματικά αισθάνεται.

Δεν σας λέει με ποιον βγήκε ραντεβού

Έχει κάνει νέους φίλους που δεν γνωρίζετε; Μην τον ανακρίνετε: εάν είστε επίμονοι, τότε το κανάλι επικοινωνίας θα κλείσει. Δείξτε του ενσυναίσθηση, ενδιαφέρον για ό, τι κάνει, και ταυτόχρονα σεβασμό στο απόρρητο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε το όριο της προσοχής: εάν δεν θέλει να μιλήσει, αξιολογείτε όλα τα μη λεκτικά σήματα: κάθε ριζική αλλαγή στον τρόπο ντυσίματος, συμπεριφοράς, κίνησης είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει και είναι απάντηση σε μια συναισθηματική αλλαγή.

 

ΠΗΓΗ: jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρέθυμνο: αστυνομικός έσωσε 6χρονη και τον μπαμπά της από βέβαιο πνιγμό

Penni Syggrou

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μπαμπάς βούτηξε στη θάλασσα και έσωσε την κόρη του που την παρέσυραν τα κύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika