Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Χυμοί φρούτων και λαχανικών: τι πρέπει να ξέρετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ίσως το έχετε παρατηρήσει κι εσείς, πως υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με τους χυμούς. Οι χυμοί στον αποχυμωτή είναι κάτι διαφορετικό από το να αλέσουμε ολόκληρα τα φρούτα ή τα λαχανικά στο μπλέντερ.

Είναι διαφορετικό πράγμα, λοιπόν, ο χυμός και διαφορετικό τα smoothie. Με τον αποχυμωτή φεύγουν όλες οι φυτικές ίνες και μένει το νερό, τα μεταλλικά στοιχεία και οι βιταμίνες, οπότε μπορούν άνετα να τους καταναλώνουν και άνθρωποι που λόγω ευερέθιστου εντέρου αποφεύγουν τη βρώση λαχανικών. Επίσης, μετά την αποχύμωση πετάμε τις φυτικές ίνες, που έτσι και αλλιώς δεν θα χωνεύαμε. Αντίθετα, με τη χρήση του μπλέντερ καταναλώνουμε και τις φυτικές ίνες. Στο παρόν θα μιλήσουμε για τους χυμούς στον αποχυμωτή.

Τα τρώμε, δεν τα πίνουμε
Μια άλλη μεγάλη παρεξήγηση είναι ότι όταν διαβάζουμε ή ακούμε χυμό, στο μυαλό μας έρχονται χυμοί φρούτων. Όμως ο κανόνας λέει ότι «τα φρούτα τα τρώμε, δεν τα πίνουμε».

Ένα ποτήρι χυμός φρούτων (ακόμα και φυσικός), περιέχει μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης χωρίς τις φυτικές ίνες των φρούτων που βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνει πολύ το σάκχαρο και απότομα. Έτσι, εάν υπάρχει πρόβλημα μεταβολισμού σακχάρων οι χυμοί φρούτων πρέπει να αποφεύγονται τελείως.

Επίσης, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυσική ζάχαρη, καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών και προκαλούν τερηδόνα. Αυτό σημαίνει ότι όταν πίνονται θα πρέπει να χρησιμοποιούμε καλαμάκι, γουλιά–γουλιά, και μετά ξέβγαλμα του στόματος με άφθονο νερό. Επίσης, καλό θα ήταν να αραιώνονται κατά το ήμισυ με φιλτραρισμένο νερό. Καταλήγοντας: οι χυμοί φρούτων θα πρέπει να πίνονται σπάνια και με φειδώ.

Χυμοί λαχανικών
Αντίθετα οι χυμοί λαχανικών καλύπτουν πλήρως την καθημερινή ανάγκη σε σαλάτες και λαχανικά. Όταν πίνουμε ένα ποτήρι χυμό λαχανικών είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας. Είναι η καλύτερη πηγή πρόληψης ενζύμων, μεταλλικών αλάτων, χλωροφύλλης, βιταμινών και αμινοξέων.

Αποχυμώνοντας μισό κιλό λαχανικά προκύπτει ένα ποτήρι χυμός 250γρ. περίπου που καταναλώνεται εύκολα. Ποιος θα μπορούσε να φάει μισό κιλό σαλάτα; Οι χυμοί λαχανικών μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή να σερβιριστούν ως πρώτο πιάτο. Είναι μια καλή ιδέα για άτομα που δεν τρώνε λαχανικά να τα εντάξουν στην διατροφή τους όπως και για περιπτώσεις ανθρώπων που αποφεύγουν τα λαχανικά λόγω ευερέθιστου εντέρου. Οι χυμοί ενδείκνυνται!

Από τη θεωρία στην πράξη για να κάνετε την αποχύμωση μια καθημερινή σας συνήθεια, κρατήστε τον αποχυμωτή σας σε εμφανές σημείο στην κουζίνα σας. Μην τον κρύβετε σε κάποιο ντουλάπι, ώστε να τον βλέπετε καθημερινά. Επίσης, αυξήστε τον όγκο των αγορών σε φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή αγορά.

Πρακτικές συμβουλές
Τα λαχανικά και τα φρούτα να έχουν πλυθεί καλά. Καρότα, παντζάρια, μήλα και αγγούρια πρέπει να ξεφλουδίζονται. Αφαιρείτε τη φλούδα από λεμόνια, γκρέιπφρουτ, λάιμ και ανανά. Κουκούτσια από μήλα και σταφύλια δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθούν όπως και τα σπόρια από πιπεριές.

Ο χυμός ιδανικό είναι να πίνεται κατευθείαν για να μην οξειδωθεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε γυάλινο βάζο που γεμίζετε ως επάνω για να κλείσει αεροστεγώς χωρίς να φυλακιστεί αέρας (αντοχή περ. 3-12 ώρες ανάλογα τον αποχυμωτή)

Δοκιμασμένες προτάσεις για νόστιμους χυμούς

  • Βοηθητικό πέψης: καρότο, ανανάς, τζίντζερ (πιπερόριζα) και σκόρδο (για όσους το αντέχουν)
  • μήλο, αγγούρι, kale (= λαχανίδα), τζίντζερ (πιπερόριζα) και σέλερι
  • λάχανο, καρότο και σέλερι
  • παντζάρι, μήλο, σέλερι αγγούρι και τζίντζερ (πιπερόριζα)

Μην διστάσετε να πειραματιστείτε με τα υλικά και με τις ποσότητες. Σύντομα θα καταλήξετε στις δικές σας μοναδικές συνταγές!

Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά: Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

 

ΠΗΓΗ: Clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika