Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στρείδια: Πως επηρεάζει την υγεία η κατανάλωσή τους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα στρείδια είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία, λέει μία αμερικανίδα διαιτολόγος.

Είναι ένα τρόφιμο που άλλοι λατρεύουν και άλλοι δεν αντέχουν ούτε να το βλέπουν. Ωστόσο τα στρείδια πρέπει να έχουν θέση στο τραπέζι μας, διότι παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Αυτό τονίζει η διαιτολόγος Dr Julia Zumpano, ειδική στην Προληπτική Καρδιολογία από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. Όπως εξηγεί, τα στρείδια είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές διότι όχι μόνο περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά και καλής ποιότητας πρωτεΐνες και λίγες θερμίδες. Να λοιπόν ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για να τα βάλετε στην διατροφή σας.

Δεν παχαίνουν

Τα στρείδια μπορεί να έχουν διάφορα μεγέθη, αναλόγως με την προέλευσή τους. Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, όμως, είναι εξαιρετικά φτωχά σε θερμίδες. Τα έξι μέτρια στρείδια παρέχουν λιγότερες από 50 θερμίδες, όταν είναι ωμά ή βρασμένα στον ατμό.

Ακόμα, όμως, κι αν τα προτιμάτε παναρισμένα ή τηγανητά, τα έξι μέτρια στρείδια παρέχουν μόλις 175 θερμίδες. Ωστόσο δεν συνιστάται στο τηγάνισμά τους, διότι δεν είναι φιλικό προς την καρδιά, διευκρινίζει η Dr Zumpano.

Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες

Κάθε στρείδι παρέχει έως και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, αναλόγως με το μέγεθός του. Αυτό σημαίνει ότι τα έξι μέτρια στρείδια μπορεί να τροφοδοτήσουν τον οργανισμό με 12 γραμμάρια πρωτεϊνών. Η ποσότητα αυτή είναι εφάμιλλη με εκείνη που παρέχουν τα 60 γραμμάρια κόκκινου κρέατος!

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για καλή υγεία. Και αυτό, διότι οι πρωτεΐνες συμμετέχουν σε όλες τις λειτουργίες των κυττάρων του σώματος.

Τροφοδοτούν τον οργανισμό με πολλά θρεπτικά συστατικά

Με την πάροδο του χρόνου, άνδρες και γυναίκες παρουσιάζουν έλλειψη σε μερικές βασικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτό συνήθως οφείλεται στο ότι:

  • Δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες από τα τρόφιμα που τα περιέχουν
  • Πάσχουν από νοσήματα ή λαμβάνουν φάρμακα που επεμβαίνουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό

Τα στρείδια, όμως, είναι μία εύπεπτη πηγή από μερικά βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • Η βιταμίνη D
  • Ο χαλκός
  • Ο ψευδάργυρος
  • Το σελήνιο
  • Ο σίδηρος
  • Η βιταμίνη Β12

Τα συστατικά αυτά είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα, ιδίως για τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Και αυτό διότι, μεταξύ άλλων, δρουν προστατευτικά εναντίον διαφόρων παθήσεων.

Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, λ.χ., μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (είναι μια σοβαρή οφθαλμοπάθεια). Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για καλή νευρολογική υγεία και ο σίδηρος για την πρόληψη της αναιμίας. Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη, μεταξύ πολλών άλλων, για γερό ανοσοποιητικό. Όσον αφορά το σελήνιο, αυτό είναι αντιοξειδωτικό και μπορεί να προστατεύει την καρδιά.

Τι δεν κάνουν

Αυτό που ως φαίνεται δεν διαθέτουν τα στρείδια είναι αφροδισιακές ιδιότητες. «Παρότι περιέχουν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου και άλλων συστατικών που συμβάλλουν στην καλή σεξουαλική υγεία, αυτό δεν συνεπάγεται ότι βελτιώνουν την ερωτική επιθυμία», εξηγεί η Dr Zumpano. «Για να θεωρηθεί όμως ένα τρόφιμο ως αφροδισιακό πρέπει να βελτιώνει την ερωτική επιθυμία. Και αυτό στην παρούσα περίπτωση δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά πως συμβαίνει».

 

ΠΗΓΗ : Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika