Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Προβλήματα στην πέψη: Που οφείλονται και τι μπορείτε να κάνετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένα υγιές πεπτικό σύστημα είναι αποτέλεσμα μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής. Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα αποτελείται από μια όργανα και αδένες που προορίζονται για την επεξεργασία τροφίμων. Για να παράγουμε ενέργεια από τα τρόφιμα που τρώμε, το σώμα πρέπει να διασπάσει την τροφή σε μικρότερα μόρια που μπορούν να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν για διάφορες σωματικές λειτουργίες. Είναι επίσης απαραίτητο να αποβάλλουμε τα απόβλητα από το σώμα μας.

Τα προβλήματα πέψης είναι αρκετά συνηθισμένα, ειδικά σε εκείνους που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες τηγανητών και τυριών τροφίμων ή βαριά γεύματα. Περίπου 1 στα 4 άτομα επηρεάζονται από προβλήματα πέψη. Πεπτικά προβλήματα ή αδύναμη πέψη μπορεί να προκύψουν όταν το φαγητό δεν έχει αφομοιωθεί σωστά ή λόγω υποκείμενων προβλημάτων όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έλκη, προβλήματα χολής ή δυσανεξίες στα τρόφιμα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, ναυτία, έμετος, πόνος στο στήθος και το στομάχι.

Σήμερα, θα δούμε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την πέψη σας.

Όταν έχετε πρόβλημα στην πέψη, σημαίνει πως το πεπτικό σας σύστημα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως αυτή ενός υγιούς ανθρώπου και προκαλεί ευερεθιστότητα και δυσφορία. Η κακή πέψη οδηγεί σε πολλές άλλες ασθένειες όπως ημικρανίες, άγχος, κατάθλιψη, έκζεμα, ακμή, πόνος στις αρθρώσεις και αλλεργίες. Ως εκ τούτου, τα τρόφιμα που βλάπτουν το πεπτικό σας σύστημα πρέπει είτε να καταναλώνονται σε περιορισμένες ποσότητες είτε να αποφεύγονται εντελώς.

Ποιες είναι οι αιτίες της κακής πέψης.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις πιο κοινές αιτίες της κακής πέψης.
Η ανθυγιεινή διατροφή : Μια δίαιτα που αποτελείται από επεξεργασμένα τρόφιμα, πρόχειρο φαγητό ή μια διατροφή που περιέχει υψηλή ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε ένα ανθυγιεινό πεπτικό σύστημα. Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και να προκαλέσουν φούσκωμα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας : Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων όπως στεφανιαία νόσος, διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία, ψυχικές ασθένειες, άνοια και διάφοροι τύποι καρκίνου. Η έλλειψη τακτικής σωματικής άσκησης μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το πεπτικό σας σύστημα, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και να προωθήσει την υγιή πέψη.

Έλλειψη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή : Δεν είναι νέο ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής. Η κατανάλωση λιγότερων ή καθόλου λαχανικών και φρούτων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και άλλες πεπτικές παθήσεις. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών βακτηρίων του εντέρου.

Έλλειψη ύπνου : Η στέρηση ύπνου είναι ένας σημαντικός λόγος για παχυσαρκία, η οποία μπορεί να αυξήσει άμεσα τον κίνδυνο της κακής πέψης. Ο μη επαρκής ύπνος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με την πέψη, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η λειτουργική δυσπεψία.

Ανεπαρκής πρόσληψη νερού : Μελέτες επισημαίνουν ότι η αφυδάτωση είναι μια από τις κύριες αιτίες ενός ανθυγιεινού πεπτικού συστήματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, γαστρίτιδα και παλινδρόμηση οξέος, επειδή το στομάχι δεν έχει αρκετό νερό για την παραγωγή πεπτικού οξέος που απαιτείται για την πέψη της τροφής σας. Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 7 έως 8 ποτήρια νερό καθημερινά και μπορεί να χρειάζονται περισσότερο κάνουν έντονες δραστηριότητες.

Υπερκατανάλωση τροφής : Μία από τις κύριες αιτίες της αδύναμης πέψης είναι η υπερκατανάλωση, η οποία επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, όπως καούρα και παλινδρόμηση οξέος, έμετος και ναυτία.

Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους και να βελτιώσει τη διαδικασία της πέψης. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και θεραπείες για τη βελτίωση της πέψης.

Προσθέστε φρούτα στο πρωινό : Τα φρούτα μπορούν  να βοηθήσουν στη βελτίωση και την ενίσχυση της πέψης σας. Το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας και η προσθήκη φρούτων όπως μπανάνες, ακτινίδια, παπάγια, κεράσι κ.λπ. μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης.

Πίνετε νερό : Το να πίνετε τη σωστή ποσότητα νερού κάθε μέρα είναι το κλειδί για τη σωστή λειτουργία της πέψης.

Καταναλώστε λαχανικά: Τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και μιας υγιούς πέψης. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της πέψης και να προωθήσουν την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Ασκηθείτε: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης με ελάχιστη προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να κάνετε δύσκολες ασκήσεις, μια βόλτα για 20-30 λεπτά, τα απλά push-ups και το τζόκινγκ είναι εξίσου ευεργετικά για τη βελτίωση της πέψης.

Καταναλώστε προβιοτικά: Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ κ.λπ. υποστηρίζουν ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα και βοηθάνε στον έλεγχο των επιβλαβών μικροοργανισμών, όπως τα μικρόβια. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν επίσης να βελτιώσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και να βελτιώσουν τη διαδικασία πέψης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πέψη είναι από τις πιο σημαντικές λειτουργίες που απαιτούνται για να παραμείνετε ζωντανοί και υγιείς, η κακή πέψη μπορεί να δημιουργήσει αρκετές επιπλοκές στην υγεία. Μελέτες επισημαίνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβλήματα στην πέψη αποτελούν ένδειξη για άλλες ασθένειες. Ωστόσο, μπορείτε να βελτιώσετε την πέψη σας υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

ΠΗΓΗ: jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika