Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι τροφές που βλάπτουν τον θυρεοειδή-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Επιπλέον, συγκεκριμένα συστατικά στις τροφές μπορούν είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν τη δραστικότητα των ιχνοστοιχείων αυτών.

Έτσι, η κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσει έμμεσα τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.

Ανεξάρτητα από την επίδραση των τροφών στη λειτουργία του θυρεοειδούς, είναι ιδιαίτερη η σημασία της ισορροπημένης διατροφής για όλα τα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδικές διαταραχές.

Δείτε ποιες τροφές πιστεύεται ότι κάνουν κακό στο θυρεοειδή αδένα:

Σταυρανθή λαχανικά: Οι γογγυλοκράμβες ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Πρόκειται για γνωστά βρογχοκηλογόνα που εμποδίζουν τον μεταβολισμό του ιωδίου. Τα θειοκυανιούχα άλατα, που βρίσκονται στα λαχανικά αυτά έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη βρογχοκήλης. Βρίσκονται επίσης στα φασόλια σόγιας, το θετικό όμως είναι ότι καταστρέφονται σε υψηλή θερμοκρασία, με το μαγείρεμα.

Γλουτένη: Φαίνεται πως υπάρχει αυξημένη συχνότητα ανάπτυξης δυσλειτουργίας του θυρεοειδή σε άτομα με κοιλιοκάκη, είτε υποθυρεοειδισμός (θυρεοειδίτιδα Χασιμότο) είτε υπερθυρεοειδισμός (νόσος του Graves). Μελέτες δείχνουν ότι η διάγνωση της κοιλιοκάκης και η χορήγηση δίαιτας ελεύθερης γλουτένης μπορεί να προλάβει την εμφάνιση αυτοάνοσης θυρεοειδοπάθειας. Όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά μια τέτοια διατροφή με σκοπό την καλύτερη λειτουργία των φαρμάκων αλλά και τη μείωση των επιπλοκών. Από την άλλη, άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αναφέρουν ύφεση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού μετά από ένα διάστημα διατροφής χωρίς γλουτένη. Η γλουτένη μπορεί να ερεθίσει το λεπτό έντερο και να εμποδίσει την απορρόφηση της θυροξίνης.

Ιώδιο: Το ιώδιο είναι ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για τοn θυρεοειδή, καθώς χρησιμοποιείται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Η έλλειψή του μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Από την άλλη, στα άτομα με αυτοάνοσες νόσους του θυρεοειδούς, συστήνεται η αποφυγή λήψης περισσότερης ποσότητας ιωδίου από αυτή που χρειάζεται, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος θυρεοτοξίκωσης.

Σόγια: Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι ισοφλαβόνες και τα θειοκυανιούχα άλατα που περιέχονται στη σόγια επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ιδιαίτερα αν αυτή καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Η σόγια όπως και οι γογγυλοκράμβες έχουν βρογχοκηλογόνες ιδιότητες και προκαλούν δυσαπορρόφηση του ιωδίου. Η σόγια περιέχει επίσης φυτοοιστρογόνα που πιστεύεται ότι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υποθυρεοειδισμού, καθώς επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος σας να χρησιμοποιεί τις ορμόνες του θυρεοειδούς.

Γλυκαντικές ουσίες: Μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης και αυξημένων επιπέδων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Αναψυκτικά διαίτης, γιαούρτια με γεύσεις, τσίχλες, παγωτά, dressings, καθώς και επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, «ενθαρρύνουν» το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον θυρεοειδή, με μηχανισμό που μέχρι σήμερα είναι άγνωστος.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά: Τα λιπαρά διαταράσσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τη θυροξίνη και επηρεάζουν την ικανότητα παραγωγής ορμονών. Από την άλλη, ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο να βάλει κάποιος κιλά, αν δεν είναι προσεκτικός. Έτσι συστήνεται ο περιορισμός τροφών με λιπαρά και ζάχαρη, όπως βούτυρο, μαγιονέζα, μαργαρίνη, λιπαρά κρέατα, γλυκά.

Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών αλλά και την ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει ορμόνες. Το αλκοόλ φαίνεται ότι έχει τοξική επίδραση στο θυρεοειδή αδένα και καταστέλλει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τις θυρεοειδικές ορμόνες. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ ή να πίνουν με φειδώ.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea