Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων: Εορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου-ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 Στις 30 Ιουνίου εκάστου έτους, η Ορθόδοξη Εκκλησία µας εορτάζει τους Δώδεκα Αποστόλους του Χριστού, την «δωδεκάριθμον φάλαγγα» των πρωταγωνιστών του Πνεύματος, όπως αναφέρει ένας ύμνος της εορτής, την οποία φάλαγγα αρχικά εξέλεξε ο Κύριός μας

Αυτοί λοιπόν είναι: Σίμωνας (Πέτρος), Ανδρέας, Ιάκωβος, Ιωάννης, Φίλιππος, Θωμάς, Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), Ματθαίος, Ιάκωβος του Αλφαίου, Σίμωνας ο Ζηλωτής, Ιούδας ο αδελφός του Ιακώβου του μικρού και ο Ματθίας, που εξελέγη μέσα στο υπερώο τις παραμονές της Πεντηκοστής, σε αντικατάσταση του Ιούδα του Ισκαριώτη… Την ζωή του καθενός των Αποστόλων αυτών, σκιαγραφεί η Εκκλησία μας, στις ιδιαίτερες γιορτές τους.

Στην εορτή αυτή γίνεται υπενθύμιση της ενότητας που είχαν μεταξύ τους, αλλά και της ηθικής τους, που τόσο συνέβαλε στην πνευματική εν Χριστώ αναγέννηση του κόσμου.

Είναι οι άνθρωποι που τους επέλεξε ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, για να αποτελέσουν τον πυρήνα της Εκκλησίας και να γίνουν οι συνεχιστές του απολυτρωτικού έργου Του στον κόσμο. Το αποστολικό αξίωμα είναι το πιο τιμητικό αξίωμα στην Εκκλησία. Υπερέχει από κάθε άλλο αξίωμα. Οι Απόστολοι του Χριστού θα ξεχωρίζουν μέσα στην Ιστορία της Εκκλησίας, σαν οι υπέρλαμπροι αστέρες πρώτου μεγέθους της πνευματικής ζωής.

Οι πρεσβευτές του Θεού

Απόστολος σημαίνει πρωταρχικά «απεσταλμένος, πρεσβευτής», ενώ μια πιο ειδική σημασία και ευρύτερα χρησιμοποιούμενη είναι «απεσταλμένος παρά του Θεού ».Στην αρχαία ελληνική γραμματεία, ο όρος δήλωνε κάθε απεσταλμένο για την εκπλήρωση συγκεκριμένης αποστολής ή τον αγγελιαφόρο. Ο ίδιος ο Ιησούς έστειλε τους μαθητές του ως αντιπροσώπους του στον κόσμο και με το κήρυγμά τους να καλέσουν κοντά στο Θεό όχι μονάχα Ισραηλίτες αλλά και εθνικούς (“ειδωλολάτρες”).
Εν προκειμένω Απόστολοι ονομάσθηκαν οι εκλεγμένοι και καλεσμένοι από τον Κύριο μαθητές Του να συνεχίσουν το σωστικό Του έργο, μετά την εις τους ουρανούς Ανάληψή Του. Επίσης, σύμφωνα με την χαρακτηριστική προτροπή Του, έγιναν οι μάρτυρες της Αναστάσεώς Του «έως εσχάτου της γης».

Οι Δώδεκα Απόστολοι, που είχαν παρακολουθήσει την επίγεια δράση του Χριστού και είχαν μυηθεί στην αποστολή τους, ήταν οι κατεξοχήν μάρτυρες και κήρυκες της Ανάστασης του Ιησού, γι’ αυτό και κατείχαν μοναδική και ανεπανάληπτη θέση στην ιστορία της Εκκλησίας και στο έργο του ευαγγελισμού των εθνών.

Οι Απόστολοι κράτησαν την Εκκλησία ενωμένη

Οι Απόστολοι κράτησαν την Εκκλησία ενωμένη, την έφεραν στα πέρατα της οικουμένης και την σφράγισαν με την Αποστολική τους παράδοση… Εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, έχουμε το προνόμιο να ανήκουμε στην Εκκλησία των Αποστόλων, την Μία Εκκλησία, την οποία συγκροτούμε εν Αγίω Πνεύματι. Ανήκουμε στην Αγία Εκκλησία, γιατί ακρογωνιαίος λίθος της είναι ο Χριστός, ο Οποίος αγιάζει τους πιστούς, δια των Μυστηρίων μέσα στην Εκκλησία.

Ανήκουμε στην Καθολική Εκκλησία, δηλαδή στην Οικουμενική, καθότι ο Χριστός ήλθε στη γη, δίδαξε και έπαθε για όλους τους ανθρώπους. Στη λογική αυτή οι Απόστολοι ξεχύθηκαν στα έθνη και διέδωσαν το Ευαγγέλιο της αληθείας, καλώντας όλους στην εν Χριστώ ενότητα. Η Εκκλησία μέσα στην οικουμενικότητά της, διατηρεί ζωντανή την Αποστολική παράδοση…

Έφεραν δε εις πέρας την τιμητική Ιερή αυτή αποστολή τους οι Απόστολοι με τη Χάρη και βοήθεια του Παναγίου Πνεύματος, που έλαβαν κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Δεν είχαν κατά κόσµον προσόντα, στα οποία θα μπορούσαν να βασισθούν και να προχωρήσουν στο έργο της διαδόσεως του Ευαγγελίου.

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου: Απόστολος, Τόλης, Αποστόλης, Αποστολία, Λία, Αποστολίνα, Πολίνα, Μελίτων, Μελίτωνας, Μελίτος, Μελίτης.

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Efi Nika

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika