Newsitamea.gr
NEWS FEED ΠΑΙΔΙ

Οι κυριότεροι λόγοι πίσω από την «κακή» συμπεριφορά των παιδιών μας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κακά παιδιά δεν υπάρχουν, υπάρχουν παιδιά νευρικά, κουρασμένα. Όταν ένας γονιός λέει ότι το παιδί του είναι «κακό», ανυπάκουο, ανυπόφορο, ακατάλληλο, ιδιότροπο, είναι σαν να λέει σχεδόν ταυτόχρονα ότι δυσκολεύεται να το καταλάβει και ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες του.

Γι αυτό και παρακάτω θα εντοπίσουμε τους λόγους πίσω από τις πιο κοινές “κακές” συμπεριφορές των παιδιών. 

Έλλειψη ελέγχου λόγω ηλικίας.

Δυστυχώς, τείνουμε να υποθέσουμε ότι τα μικρά είναι ικανά να κάνουν πράγματα νωρίτερα από ό, τι επιτρέπει η ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, για παράδειγμα, πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά κάτω των τριών ετών μπορούν να έχουν αυτοέλεγχο και να μπορούν να μετριάζουν αυτά που αισθάνονται. Όμως στην πραγματικότητα αυτή η ικανότητα δεν ελέγχεται πριν από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Υπερδιέγερση.

Γεμίζουμε τις μέρες των παιδιών μας τόσο πολύ, που φαίνεται περίεργο να τα βλέπουμε να κουράζονται και να νιώθουν νευρικά ταυτόχρονα. Όμως η υπερδιέγερση και η εξάντληση, αλλά και η υπερκινητικότητα, συμβαδίζουν. Τα παιδιά συσσωρεύουν συχνά άγχος λόγω πάρα πολλών δεσμεύσεων, αιτημάτων, ερεθισμάτων, επιλογών. Για να εξισορροπήσετε αυτήν την υπερδιέγερση χρειάζεστε ελεύθερο χρόνο. Μερικές φορές αυτό είναι αρκετό για να βελτιώσει τη συμπεριφορά των μικρών.

Ανεκπλήρωτες στοιχειώδεις ανάγκες.

Σε πολλές περιπτώσεις πίσω από την παράξενη συμπεριφορά υπάρχει απλώς κούραση, πείνα, δίψα, ύπνος, ίσως η άφιξη πυρετού. Η ικανότητα διαχείρισης συναισθημάτων μειώνεται σημαντικά όταν είμαστε κουρασμένοι ή δεν αισθανόμαστε καλά, συμβαίνει σε όλους και τα παιδιά δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν αυτές τις καταστάσεις και να τις λύσουν όπως κάνουμε εμείς – ίσως με ένα σάντουιτς, ένα χαμομήλι ή μια ασπιρίνη.

Έκφραση έντονων συναισθημάτων.

Ο πολιτισμός μας έχει κάποια προβλήματα με την έκφραση των συναισθημάτων, η τάση είναι να τα κρύψουμε και να τα αναισθητοποιήσουμε. Αλλά τα μικρά δεν γνωρίζουν ακόμα αυτές τις στρατηγικές. Όταν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, ουρλιάζουν και κλαίνε με σκοπό να επικοινωνήσουν.

Ανάγκη για κίνηση.

Αυτή η ανάγκη συχνά υποτιμάται. Όμως τα μικρά έχουν μεγάλη ανάγκη να κινούνται, να παίζουν ελεύθερα στην ύπαιθρο, να τρέχουν, να πηδούν, να ιδρώνουν, να σέρνονται, να λερώνονται. Σε μια κανονική μέρα, πόσο καταφέρνουν να το κάνουν;

Ανάγκη αυτονομίας.

Ήδη στην προσχολική ηλικία τα παιδιά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, προσπαθούν να κάνουν κάτι μόνα τους. Πρόκειται για στάσεις που συχνά ενοχλούν ή παρεμβαίνουν στα σχέδια των γονέων, αλλά μπορούν να διαβαστούν ως μικρές προσπάθειες να μάθουν πώς να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, να επιβεβαιώνονται και να γίνονται ανεξάρτητοι άνθρωποι με την πάροδο του χρόνου.

Αντίδραση στο οικογενειακό κλίμα.

Τα παιδιά επηρεάζονται από τη διάθεση των γονιών τους και την αναπαράγουν. Εάν οι ενήλικες είναι αγχωμένοι και νευρικοί, τότε και τα παιδιά τους θα γίνουν νευρικά.

Απαντήσεις σε ασυνεπή στάση των γονέων.

Πολλές φορές οι γονείς χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, μπορεί να είναι ασυνεπείς στα όρια και τους κανόνες που έχουν θέσει. Για παράδειγμα επιτρέπουν πράγματα και στη συνέχεια τα ίδια πράγματα τα καταδικάζουν. Αυτές οι συμπεριφορές προκαλούν στα παιδιά απογοήτευση, διαμαρτυρίες, δάκρυα και φωνές. Τα όρια είναι μερικές φορές αρκετά για να βελτιώσουν τη συμπεριφορά των παιδιών.

ΠΗΓΗ: jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Efi Nika