Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αμύγδαλα: Πόσο μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (έρευνα)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά αμύγδαλα, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε σύνδεση της τακτικής κατανάλωσης αμυγδάλων και της χαμηλότερης κακής χοληστερόλης αλλά και της καλύτερης ενδοθηλιακής λειτουργίας, βασικού δείκτη της υγείας των αγγείων.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τρώνε είτε αμύγδαλα είτε ένα σνακ αντίστοιχων θερμίδων για έξι εβδομάδες. Στη συνέχεια εξέτασαν τις αλλαγές στους δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας των συμμετεχόντων.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, όσοι κατανάλωναν καθημερινά αμύγδαλα, είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία και βελτιωμένα επίπεδα LDL ή κακής χοληστερόλης. Η προσθήκη αμυγδάλων μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 32%.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη από την ίδια ερευνητική ομάδα, η οποία έδειξε τη θετική επίδραση της κατανάλωσης αμυγδάλων στο σώμα. Η έρευνα είχε δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Nutrition και είχε διαπιστώσει ότι τα αμύγδαλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της περιμέτρου της μέσης και του ΔΜΣ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition και υποδεικνύει ότι τα αμύγδαλα μπορούν να αποτελέσουν καλή εναλλακτική δημοφιλών σνακς, όπως μπικότα, φρυγανιές κλπ. αν οι άνθρωποι θέλουν να ακολουθήσουν πιο υγιεινή διατροφή.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και εκείνους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο από τον μέσο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στην προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ημερολόγιο τροφίμων τεσσάρων ημερών για να αξιολογήσουν τη διατροφή περίπου 6.800 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν αμύγδαλα καθημερινά, τρέφονταν πιο υγιεινά λόγω της αυξημένης πρόσληψης πρωτεϊνών, ολικών λιπαρών, βιταμίνης C, φυτικών ινών, καλίου και άλλων θρεπτικών στοιχείων.

Η κατανάλωση ολόκληρων μη επεξεργασμένων καρπών, όπως τα αμύγδαλα, αποτελούν σημαντικό τμήμα μιας υγιεινής διατροφής σύμφωνα με τους ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου.

Παρατήρησαν ότι όσοι αναφέρουν ότι τρώνε αμύγδαλα, είναι πιο πιθανό να έχουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και χαμηλότερο σωματικό λίπος.

Τρώνε επίσης λιγότερα τρανς λιπαρά, ολικούς υδατάνθρακες, ζάχαρη και αλάτι, συστατικά που έχουν συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Με πληροφορίες από Medical Daily

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea