Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Πού μπορούμε να κολλήσουμε πιο εύκολα κορονοϊό. Τι έδειξαν μελέτες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τώρα που επιστρέφουμε σταδιακά στην καθημερινότητα, είναι σαφές ότι ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού δεν έχει εκλείψει. Μπορεί ο ιός να μεταδίδεται πιο δύσκολα όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, παρ αυτά οι κίνδυνοι παραμένουν.

Γι αυτό άλλωστε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή αλλά κι αν μπορούμε να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Και βέβαια δεν αναφέρθηκε τυχαία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αφού με βάση διεθνείς μελέτες, μετρό, λεωφορεία, τραμ κ.λ.π. θεωρούνται εστίες μεταφοράς και μετάδοσης του κορονοϊού.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσίοδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Τρίτης, παρείχε χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες.

«Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε μια χαλάρωση από όλους μας: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή», τόνισε και προσέθεσε πως «παντού πρωταγωνιστές είναι η ευθύνη και η υπεύθυνη συμπεριφορά, τηρώντας απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης όχι σαν περιορισμός ή σαν απαγορευτικό μέτρο, αλλά ως μέτρο προστασίας μας».

«Δεν πρέπει να παίρνουνε τίποτε στ’ αστεία, δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό», ξεκαθάρισε ο καθηγητής Τσιόδρα και πρότεινε στους πολίτες τα εξής:

α. Να αποφεύγουμε κατά το δυνατόν τη χρήση ΜΜΜ. Αν, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, τότε απαιτείται η ορθή χρήση της μάσκας. Πρέπει να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό. Αν δεν χρησιμοποιείται η μάσκα σωστά, τότε μόνο κακό κάνει.

β. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς την υγιεινή των χεριών μας. Πρέπει να αποφεύγονται χειραψίες και αγκαλιές και επαφές με άψυχες επιφάνειες (κουμπιά, πόμολα κλπ.), η οποιες δυνητικά μπορεί να είναι μολυσμένες με τον κορωνοϊό.

γ. Να αποφεύγουμε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, όταν βγαίνουμε έξω να περπατήσουμε. Η «λαοθάλασσα» του τελευταίου σ/κ δείχνει μια διάθεση να συγχρωτιστούμε, αλλά και μια ανευθυνότητα έναντι του ιού.

δ. Να περιοριστούμε σε ένα στενό κύκλο επαφών και να μην ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουμε να δούμε καιρό.

ε. Να επιτηρούμε την κατάσταση της υγείας μας.

Τι έδειξαν μελέτες

Ειδικότερα σε ανάλυση των πιο πρόσφατων επιστημονικών ερευνών για τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται πιο εύκολα ή πιο δύσκολα ο κορονοϊός, διαπιστώνεται για πρώτη φορά το ποσοστό μεταδοτικότητας ανά κατηγορία

Σε έρευνα που έκαναν κινέζοι ερευνητές, η οποία συμπεριελάμβανε 2.147 στενές επαφές 157 ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, φάνηκε ότι το συνολικό ποσοστό μόλυνσης ήταν 6%. Αναλυτικότερα, μεταξύ φίλων ήταν 22% και ατόμων από την ίδια οικογένεια που έμεναν στο ίδιο σπίτι 18%. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης στα σπίτια ήταν 13%, στα μέσα μαζικής μεταφοράς 12% και σε εστιατόρια και χώρους διασκέδασης 7%. Παρόμοια αποτελέσματα προκύπτουν και από άλλες μελέτες.

Η ίδια έρευνα καταγράφει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης σε κλειστά περιβάλλοντα, όπου η επαφή γινόταν χωρίς την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και ήταν συνεχής, ήταν αρκετά υψηλός. Ωστόσο, σε εξωτερικούς χώρους, έπεφτε από το 0% έως το 5%. Η μεταδοτικότητα πάντως φαίνεται να επηρεάζεται από την ηλικία και το είδος της σχέσης που είχαν οι άνθρωποι μεταξύ τους.

Γι αυτό άλλωστε και οι ειδικοί συμβουλεύουν πως τώρα που βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα θα πρέπει αυστηρώς να τηρούνται οι αποστάσεις είτε σε κλειστούς είτε σε ανοικτούς χώρους.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Της “κακομοίρας” σε κηδεία: Αυτό που είπε η σύζυγος του νεκρού σόκαρε τους συγγενείς του και έγινε ο κακός χαμός

M M

Έρχεται το «καλάθι του νονού»: Τι προϊόντα θα περιέχει και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτό το Πάσχα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Προειδοποίηση από σεισμολόγους: «Αυτό το ρήγμα μπορεί να φέρει μεγάλο σεισμό, θα είναι 7 με 8,2 Ρίχτερ» – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea