Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΥΓΕΙΑ

Γατί μελανιάζουμε εύκολα; 7 πιθανές αιτίες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι μελανιές συμβαίνουν όταν το αίμα παγιδεύεται κάτω από το δέρμα, συνήθως λόγω κάποιας αιτίας που έχει βλάψει κάποιο μικρό αιμοφόρο αγγείο. Ορισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι μελανιάζουν πολύ εύκολα και δεν θυμούνται την βασική αιτία. Άλλοι εμφανίζουν μεγάλες μελανιές μετά από μικρούς τραυματισμούς ή παρατηρούν ότι οι μελανιές τους χρειάζονται εβδομάδες για να υποχωρήσουν. Το εύκολο μελάνιασμα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά μια ξαφνική αλλαγή στον αριθμό τους απαιτεί επίσκεψη σε γιατρό.

7 πιθανοί λόγοι που εξηγούν γιατί μελανιάζουμε εύκολα

Τείνουμε να μελανιάζουμε ευκολότερα καθώς μεγαλώνουμε επειδή τα αιμοφόρα μας αγγεία γίνονται πιο αδύναμα και η επιδερμίδα μας λεπταίνει. Το φαινόμενο μπορεί επίσης να εμφανίζεται στην οικογένεια.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα μπορεί να προκαλούν εύκολα μελανιές. Τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι η βαρφαρίνη, ηπαρίνη, η ριβαροξαβάνη, η δαμπιγκατράνη, ακόμα και η ασπιρίνη. Υπάρχουν και κάποιες άλλες ουσίες που μπορεί να αλλάξουν τη συμπεριφορά των αιμοφόρων αγγείων, όπως ορισμένα βότανα σαν το τζίνσενγκ, η πιπερόριζα, το σκόρδο, αλλά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά όπως το Celexa και το Prozac.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ηπατική νόσος

Η κίρρωση ήπατος μπορεί να είναι υπεύθυνη για τέτοια προβλήματα. Καθώς η ασθένεια αναπτύσσεται, το ήπαρ μπορεί να σταματήσει να παράγει τις πρωτεΐνες που βοηθούν στην πήξη του αίματος. Γι’ αυτό το λόγο, μπορεί να εμφανίζεται έντονη αιμορραγία και εμφάνιση μελανιών.

Αιμορραγική διαταραχή

Η νόσος von Willebrand εμφανίζεται περίπου στο 1% του πληθυσμού. Ένα από τα συμπτώματά της είναι η έλλειψη μιας πρωτεΐνης, σημαντικής για την πήξη του αίματος. Η αιμοφιλία επίσης δημιουργεί παρόμοιο πρόβλημα.

Όταν μια τέτοια αιμορραγική διαταραχή προκαλεί την εμφάνιση μελανιών, είναι επίσης πιθανό το άτομο να αιμορραγεί υπερβολικά, μέχρι και σε απειλητικό για τη ζωή σημείο. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.

Έλλειψη σε βιταμίνες

Ανεπάρκεια σε βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση που ονομάζεται σκορβούτο. Το σκορβούτο προκαλεί αιμορραγία στα ούλα, πληγές που δεν επουλώνονται και εύκολες μελανιές. Η βιταμίνη Κ βοηθά το αίμα να πήξει ώστε να σταματήσει ενδεχόμενη αιμορραγία. Οι ελλείψεις σε βιταμίνες είναι εύκολο να διορθωθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό ένας γιατρός να κάνει την αντίστοιχη διάγνωση μέσω εξετάσεων.

Αγγειίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων. Εκτός από την αυξημένη αιμορραγία και πολλές μελανιές, άλλα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, το μούδιασμα και μωβ σημάδια στο δέρμα. Το είδος θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης.

Γεροντική πορφύρα

Εμφανίζεται στην τρίτη ηλικία. Προκαλεί μοβ σημάδια που μοιάζουν με μελανιές και συνήθως εμφανίζονται στα χέρια. Η προστασία του δέρματος από τον ήλιο μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων.

Καρκίνος

Σπάνια μια ξαφνική αύξηση στην αιμορραγία και στην εμφάνιση μελανιών αποτελεί σημάδι εμφάνισης καρκίνου. Ο καρκίνος που αφορά στο αίμα και στο μυελό των οστών, όπως η λευχαιμία μπορεί να προκαλέσει μελανιές. Το άτομο μπορεί επίσης να παρατηρήσει αιμορραγία στα ούλα. Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις όμως, χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν γιατρό, ώστε να είστε βέβαιοι για την αιτία και να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τη ρίζα του προβλήματος.

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@