Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι καλύτερες Λιποδιαλυτικές Τροφές: Βάλτε τις στο πρόγραμμα και δεν θα χάσετε!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η μάχη με τα περιττά κιλά είναι σκληρή και δυστυχώς καμιά τροφή δεν είναι από μόνη της ικανή να αδυνατίζει χωρίς πρόγραμμα διατροφής.

Κάποιες τροφές ωστόσο, στο πλαίσιο της κατάλληλης δίαιτας και συνδυασμένες με σωματική άσκηση, μπορούν να δώσουν ώθηση στο μεταβολισμό και να κάψουν έξτρα λίπος.

Λιποδιαλυτικές τροφές

1. Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

-Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά συμβάλλουν στην προστασία του μυϊκού ιστού και στην αναλογικά μεγαλύτερη απώλεια λίπους.

2. Δημητριακά ολικής άλεσης

-Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και αμυλούχων υδατανθράκων, που λόγω της αργής απορρόφησής τους διατηρούν το σάκχαρο του αίματος πιο σταθερό.

3. Χόρτα και τα λαχανικά

-Τα χόρτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Γεμίζουν το στομάχι με λίγες θερμίδες και προκαλούν ταχύτερα την αίσθηση του κορεσμού. Προτιμήστε αγκινάρες, βλίτα, γλιστρίδα, κάρδαμο, καρότο, κολοκύθα, κολοκυθάκι, κουνουπίδι, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανό, μανιτάρια, μαρούλι, μπάμιες, μπρόκολο, παντζάρι, πιπεριές (ιδίως τις καυτερές), πράσα, ραδίκια, ραπανάκι, ρόκα, σέλινο, σκόρδο, σπανάκι, σπαράγγι, σταμναγκάθι, τσουκνίδα, φασολάκια.

4. Όσπρια

-Τα όσπρια λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αυξάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον κορεσμό της πείνας και συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

5. Ξηροί καρποί και σπόροι

-Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όταν καταναλώνονται με μέτρο, καθώς έχουν αρκετές θερμίδες, δρουν ευεργετικά στον έλεγχο της πείνας και το μεταβολισμό του λίπους. Προτιμήστε αμύγδαλα, ηλιόσπορο, καρύδια, κολοκυθόσπορο, κουκουνάρι, λιναρόσπορο, σουσάμι, σπόρους Chia, φιστίκια.

6. Αυγά

Τα αυγά, λόγω της υψηλής και καλής πρωτεΐνης τους, διατηρούν για ώρες το αίσθημα του κορεσμού. Έτσι, τρώγοντας 1 αβγό με τον κρόκο του ή 3-4 ασπράδια είτε στο πρωινό είτε σε κάποιο επόμενο γεύμα, θα νοιώσετε περισσότερο χορτασμένοι, θα αυξήσετε τις καύσεις σας και θα χάσετε πιο πολύ λίπος.

7. Ψάρια και θαλασσινά

-Τα ψάρια και τα θαλασσινά περιέχουν σημαντικές πρωτεΐνες, που αυξάνουν τη θερμογένεση και ενισχύουν τις καύσεις. Τα πιο παχιά ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη δραστικότητα της ινσουλίνης.

 

Λιποδιαλυτικές τροφές: Επίσης καυτερά μπαχαρικά, καφές, τσάι και παγωμένο νερό μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των καύσεων.

8. Μαύρο πιπέρι

Η πιπερίνη είναι ένα ισχυρό συστατικό που δίνει στο μαύρο πιπέρι τη χαρακτηριστική του γεύση και χρησιμοποιήθηκε πριν πολλούς αιώνες στην Ανατολική Ιατρική για να θεραπεύσει πολλές καταστάσεις όπως φλεγμονές και οιδήματα στην κοιλιά.

Πρόσφατες μελέτες λοιπόν έδειξαν ότι η πιπερίνη έχει και μια μοναδική ικανότητα να παρεμβαίνει στη δημιουργία των λιποκυττάρων – μια αντίδραση γνωστή και ως λιπογένεση, οδηγώντας έτσι στη μείωση της περιφέρειας, του κοιλιακού λίπους και των επιπέδων χοληστερόλης. Ρίξτε λοιπόν άφοβα πιπέρι στα φαγητά σας και θα ικανοποιηθείτε από τα αποτελέσματα!

9. Πιπέρι Καγιέν

Η «καψαϊκίνη» που είναι το συστατικό που δίνει στο πιπέρι καγιέν τη χαρακτηριστική του γεύση, αποδείχθηκε ότι μειώνει το κοιλιακό λίπος, καταστέλλει την όρεξη και ενισχύει τη θερμογένεση– δηλαδή την ικανότητα του σώματος να «καίει» τα τρόφιμα για να παράγει ενέργεια.

Σύμφωνα με μελέτες, η καθημερινή κατανάλωση καψαϊκίνης προάγει την απώλεια κοιλιακού λίπους. Ακόμη, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που τρέφονταν με πικάντικα φαγητά, κατανάλωναν συνολικά 200 θερμίδες λιγότερες σε επόμενά τους γεύματα από αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου από αυτά.

Την καψαϊκίνη μπορείτε να την βρείτε στις «καυτερές» σάλτσες, και μάλιστα και μόνο λίγες κουταλιές μπορούν να παρέχουν το 20% του ημερήσιου ορίου του νατρίου.

Για μικρότερη πρόσληψη νατρίου δοκιμάστε σάλτσες χωρίς αλάτι και ρίξτε λίγες σταγόνες από τσίλι σε ψητά ψάρια, κρέατα και αυγά.

10. Πράσινο Τσάι

Τεχνικά, πρόκειται για ένα ποτό και όχι για ένα τρόφιμο. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλλει στη βελτίωση του μεταβολισμού σας, ενθαρρύνοντας το σώμα σας να κάψει περισσότερο λίπος, γι ‘αυτό και του αξίζει μια θέση σε αυτή τη λίστα! Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες είναι ένας τύπος φυτοχημικού που μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό, θέτοντας τον σε εγρήγορση.

Για να καρπωθείτε τα βέλτιστα οφέλη, θα πρέπει να πίνετε πράσινο τσάι αρκετές φορές την ημέρα. Αποτελεί επίσης ένα καλό υποκατάστατο του πρωϊνού καφέ, το οποίο μπορείτε να πιείτε χωρίς πρόβλημα και το απόγευμα.

11. Κανέλα

Η κανέλα, όπως και άλλα μπαχαρικά, βοηθά να μετακινηθεί η γλυκόζη προς τα κύτταρα γρηγορότερα. Ως αποτέλεσμα, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη (η οποία μπορεί να προκαλέσει την αποθήκευση λίπους) που σημαίνει ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε λιγότερο λίπος. Όταν τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη και υδατάνθρακες, τότε αυξάνεται απότομα η ινσουλίνη και όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης ξαναπέφτουν νιώθετε κάπως υποτονικά.

12. Καφές 

Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι ο καφές είναι ένας φανταστικός λιποδιαλύτης, αφού διεγείρει την αδρεναλίνη και «ξυπνά» το μεταβολισμό. Είναι υπέροχο να πίνετε καφέ για πρωϊνό μόλις ξυπνάτε και ειδικά πριν από την προπόνηση. Περιέχει υψηλή ποσότητα καφεΐνης που σας βοηθά να έχετε πολύ ενέργεια.

Ο μαύρος καφές είναι ο καλύτερος, ενώ έχει μηδενικές θερμίδες! Μείνετε μακριά από τον καφέ με προσθήκη γάλακτος και από τα φανταχτερά lattes που βρίσκετε στις καφετέριες.

Ο καφές είναι κατάλληλος για να γεμίσετε με κάτι το στομάχι σας ή για να τον καταναλώσετε ώστε να μην χρειαστεί να φάτε κάτι πριν την γυμναστική. Εάν δεν σας αρέσει ο καφές, προσθέστε προϊόντα στην διατροφή σας που να περιέχουν καφεΐνη.

13. Πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία επιταχύνει ελαφρώς το μεταβολισμό και περιορίζει την όρεξή σας, προκαλώντας την αίσθηση κορεσμού για περισσότερη ώρα.

Τα θερμογενετικά συμπληρώματα περιέχουν πολλά συστατικά που βρίσκουμε σε τρόφιμα που μας προσφέρει η φύση, όπως τις καυτερές πιπεριές και chillie, ενώ τυγχάνουν αναγνώρισης και συχνής χρήσης από εκείνους που επιδιώκουν να χάσουν κάποια περιττά κιλά.

Οι πιπεριές μπορούν να προστεθούν παντού: στο κοτόπουλο, στις σαλάτες σας ή απλά να τις καταναλώσετε ωμές! Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τι τρώτε αφού κάποιες είναι… πραγματικά καυτερές!

14. Πιπερόριζα (τζίντζερ)

Το μόνο γεγονός που επιβεβαιώνεται ιστορικά, είναι ότι οι Κινέζοι φιλόσοφοι χρησιμοποιούσαν σε κάθε τους γεύμα το τζίντζερ και αυτό δημιούργησε ερωτηματικά ως προς τους λόγους που συνέβαινε αυτό. Έτσι λοιπόν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει πολλά από διάφορα γαστρεντερολογικά συμπτώματα (όπως κοιλιακό άλγος,ναυτία κ.ά).

Επιπρόσθετα, μελέτες έδειξαν ότι έχει μια μοναδική ικανότητα να προάγει τη γαστρική εκκένωση. Δεν μένει τίποτε άλλο λοιπόν από το να το χρησιμοποιήσουμε άφοβα όταν μαρινάρουμε το φαγητό μας, σε σαλάτες ή σαν χαλαρωτικό ρόφημα.

Η ρίζα του φρέσκου τζίντζερ πρέπει να πλένεται σε κρύο τρεχούμενο νερό ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα από άμμο, ή χώμα. Η φρέσκια ρίζα έχει πικάντικη και πιπεράτη γεύση, που γίνεται αισθητή στον ουρανίσκο και στη μύτη.

Προκειμένου να διατηρηθούν το άρωμα και η γεύση άθικτα, το τζίντζερ προστίθεται συνήθως την τελευταία στιγμή στις συνταγές μαγειρικής, γιατί το  παρατεταμένο μαγείρεμα έχει σαν  αποτέλεσμα την εξάτμιση των αιθέριων ελαίων.

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika