Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Έκτακτο επίδομα: Οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ- Δείτε οδηγίες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ποιοι μπορούν να κάνουν σήμερα αίτηση. Δείτε βήμα –βήμα οδηγίες για την υποβολή της.

Περίπου 60.000 αιτήσεις κατατέθηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Χθες, πρώτη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα, κατέθεσαν αίτηση οι εργαζόμενοι των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 1. Σήμερα καταθέτουν όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 2 και έτσι θα συνεχιστεί η διαδικασία μέχρι τις 10 του μήνα, οπότε και θα καταθέσουν την αίτησή τους οι εργαζόμενοι των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για αιτήσεις και το Σαββατοκύριακο, οπότε και θα έχουν σειρά όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 4 και 5.

Υπενθυμίζεται ότι, στην υπεύθυνη δήλωση που καλούνται να υποβάλουν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, είτε πλήττονται σημαντικά λόγω του κορονοϊού (βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας – ΚΑΔ), εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (τα οποία αντλούνται αυτόματα από το σύστημα) συμπεριλαμβάνονται και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.

Η διαδικασία ξεκίνησε σχετικά ομαλά, με ορισμένους αιτούντες να έχουν πρόβλημα με το IBAN τους. Σε αυτήν την περίπτωση, καλούνται να το βάλουν ξανά δοκιμάζοντας είτε τα ελληνικά είτε τα αγγλικά στο πληκτρολόγιό τους και βάζοντας μπροστά από τον αριθμό το «GR».

Λόγω του όγκου των αιτήσεων και του περιορισμού των ημερομηνιών εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας αιτήσεων. Τα χρήματα αναμένεται να κατατεθούν άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για όσους έχουν αναστολή της σύμβασης εργασίας τους με εντολή δημόσιας Αρχής πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020, ως εξής:

1/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 1

2/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 2

3/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 3

4/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 4

5/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 5

6/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 6

7/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 7

8/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 8

9/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 9

10/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 0

Το εν λόγω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι που έχουν αναστολή της σύμβασης εργασίας τους με βάση τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες» για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει από την 1/4/2020 μέχρι και τις 30/4/2020 και σε κάθε περίπτωση μετά τη γνωστοποίηση σε αυτόν της αναστολής της σύμβασης εργασίας του. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ Εργάνη, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ Εργάνη, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Η διαδικασία αναστολής συμβάσεων

Τη διαδικασία για την αναστολή της σύμβασης εργασίας αναλύει η ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι συνδυαστικά με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας θα μπορεί να εφαρμόζεται από τους εργοδότες το νέο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας (προσωπικό ασφαλείας), που επιτρέπει μειώσεις μισθών έως και 50%, αλλά και η τηλεργασία με επιμίσθιο. Η ΚΥΑ για τα «μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων – εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα» με όλες τις λεπτομέρειες για την αποζημίωση των 800 ευρώ. Παράλληλα οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των απασχολουμένων τους στην επιχείρηση και ταυτόχρονα να ζητήσουν με επιπλέον αμοιβή τηλεργασία από τους εργαζομένους.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

  • Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τελούν σε αναστολή για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η εντολή της δημόσιας Αρχής για απαγόρευση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
  • Για συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που λήγουν μετά την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.
  • Αδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί, μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων – εργοδοτών, των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησής τους αίρονται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση της ΚΥΑ.
  • Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
  • Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας Αρχής απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού και αν γίνουν θα είναι άκυρες.
  • Οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από 18/3/2020 και εφεξής είναι άκυρες.
  • Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε περισσότερους του ενός εργοδότες, πρέπει να επιλέξουν έναν εργοδότη προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
  • Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους δύνανται για τους υπόλοιπους εργαζομένους να κάνουν χρήση των διατάξεων για ορισμό προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας ή και μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου.
  • Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση της αναστολής συμβάσεων εργασίας είναι υποχρεωμένοι μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για 45 ημέρες), τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζομένους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21/3/2020.
  • Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε περισσότερες της μιας επιχειρήσεις – εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, και τίθενται από περισσότερους εργοδότες σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
  • Εργαζόμενοι με τηλεργασία σε επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού COVID-19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Κατ’ εξαίρεση οι επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται σημαντικά δύνανται να συμφωνήσουν με τους εργαζομένους τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ – Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται με τη χρήση των κωδικών TaxisNet

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

[pdf-embedder url=”https://www.newsitamea.gr/wp-content/uploads/2020/04/ODHGIES.pdf”]

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea