Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

«Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστει το καλοκαίρι»: Προειδοποίηση του ευρωπαϊκού κέντρου πρόληψης και ελέγχου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Προειδοποίηση ΕΕ: Ο κορoνοϊός είναι απίθανο να εξαφανιστεί το καλοκαίρι.

Η εξαφάνιση του κορονοϊού το καλοκαίρι είναι ένα απίθανο σενάριο, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Ειδικότερα, όπως προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κορονοϊός είναι απίθανο να εξαφανιστεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδες ότι το SARS-CoV-2 θα μπορούσε να συμπεριφέρεται όπως οι άλλοι τέσσερις κορονοϊοί, που είναι ενδημικοί στους ανθρώπινους πληθυσμούς και συνήθως δεν ανιχνεύονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εξαφάνιση του κορονοϊού το καλοκαίρι: Ο ιός διατηρεί υψηλά επίπεδα αναπαραγωγής σε τροπικά μέρη με υψηλή υγρασία

Η έκθεση παραπέμπει σε προκαταρκτικές αναλύσεις από το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Κίνα, σύμφωνα με τις οποίες ο ιός ήταν σε θέση να διατηρήσει υψηλά επίπεδα αναπαραγωγής σε τροπικά μέρη με υψηλή υγρασία, όπως η Κουανγκσί και η Σιγκαπούρη.

Αυτό «υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής μέτρων παρέμβασης, όπως η απομόνωση προσβεβλημένων ατόμων, η τηλεργασία και το κλείσιμο σχολείων», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

 “Πολύ υψηλός” από “υψηλός” ο κίνδυνος για ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων επισημαίνει ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο κορεσμού και προβλέπει εξάντληση των κρεβατιών στις ΜΕΘ μέχρι τα μέσα Απριλίου αν δεν ληφθούν μέτρα. Τέλος αναθεώρησε την αξιολόγηση του κινδύνου για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες στην Ευρώπη από «πολύ υψηλό» από «υψηλό».

 Βήμα, βήμα η αναδιάρθρωση της Ευρώπης

Τα νέα μέτρα για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω πρωτοβουλιών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Επιτροπής, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα, συζήτησε χτες το Eurogroup, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Πάουλο Τζεντιλόνι.

Ο συντονισμός, το σθένος και η ταχύτητα με την οποία λάβαμε μέτρα «κάνουν δυνατή την αναδιάρθρωση της Ευρώπης», είπε δίνοντας το πνεύμα της συνάντησης στη συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός Επίτροπος.

 Σοβαρές οικονομικές συνέπειες του ιού

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, δέχθηκε ότι «οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού θα είναι σοβαρές» και έφερε το παράδειγμα της πτώσης του δείκτη χονδρικής, ο οποίος βρέθηκε πιο χαμηλά κι από την εποχή της κρίσης της Lehman Brothers.

 Γρήγορη και σθεναρή αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών

Ωστόσο επέμεινε στη «γρήγορη και σθεναρή» αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών, λέγοντας ότι «σε δυο εβδομάδες πήραμε μέτρα που λίγους μήνες νωρίτερα ήταν αδύνατο να φανταστούμε». Απαριθμώντας τα, υπογράμμισε την έγκριση από το ECOFIN της ρήτρας γενικής εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αλλάξαμε τους δημοσιονομικούς κανόνες», σημείωσε, «αλλάξαμε τους κανόνες της κρατικής βοήθειας. Συγκεντρώσαμε 94 δις ευρώ από ευρωπαϊκές πηγές για πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του κορονοϊού. Η ΕΚΤ έκανε ισχυρά και αποφασιστικά βήματα με το Επείγον Πρόγραμμα Αγορών ομολόγων». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και τα κράτη μέλη, τα οποία στην τελευταία τους συνάντηση πήραν μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ και τώρα είναι ήδη πάνω από το 2%.

Συζητούνται περαιτέρω βήματα για στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Αναφερόμενος στο Eurogroup είπε ότι «σήμερα συζητήσαμε περαιτέρω βήματα μέσω ειδικής πρωτοβουλίας του ESM για τον κορονοϊό, μέσω της παροχής ρευστότητας από την ΕΤΕπ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μέσω της Επιτροπής – την προσπάθεια της Επιτροπής να βρει νέους τρόπους με χρήση του Αρθρου 122,2 για να στηρίξει τις θέσεις εργασίας σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση». Τα μέτρα αυτά, πρόσθεσε θα τα αποφασίσουμε σύντομα και αποτελούν μέρος μιας μακράς διαδρομής.

«Βήμα, βήμα θα γίνει η αναδιάρθρωση της Ευρώπης. Με τον συντονισμό που επιδείξαμε σήμερα αυτό θα γίνει δυνατόν».

 

huffingtonpost.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea