Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα στην Εργάνη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Άνοιξε αργά το βράδυ στην Εργάνη η πλατφόρμα για τους εργοδότες που έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους ή πλήττονται ώστε να καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Την πλατφόρμα που άνοιξε στην Εργάνη θα την δείτε εδώ. Με τις δυο υπουργικές αποφάσεις (θα ακολουθήσουν κι άλλες) που υπογράφηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας (23.03.2020), ορίζεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού.

Δύο ηλεκτρονικά έντυπα, που αφορούν εργοδότες και εργαζόμενους, θα κατατίθενται στις δύο ειδικές πλατφόρμες: η μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι για τους εργοδότες, η οποία θα ανοίξει σήμερα και θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου.

Εργοδότες-εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς η ψευδής δήλωση για προσωπικό όφελος επισείει ποινές κάθειρξης, μέχρι και 10 χρόνια.

Εκτός από το επίδομα των 800 ευρώ η διαδικασία αφορά επίσης την έκπτωση του 40% για το μίσθωμα οικίας του εργαζομένου και την έκπτωση 40% για το μίσθωμα του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι πληρωμές των εργαζομένων με το επίδομα των 800 ευρώ θα γίνουν από 1 ως 20 Απριλίου με βάση την ημερομηνία που θα περνούν τα στοιχεία τους στην ΕΡΓΑΝΗ και με βάση την τελική ημερομηνία της δικής τους αίτησης-δήλωσης στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας.

Τι πρέπει να κάνετε για το επίδομα των 800 ευρώ

Στην πλατφόρμα που άνοιξε το βράδυ της Τρίτης οι επιχειρήσεις, θα μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο. Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με διοικητική εντολή, οι οποίες έχουν το δικαίωμα να το συμπληρώσουν, μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιπες που είναι εν λειτουργία, αλλά έχουν πληγεί και έχουν συμπεριληφθεί στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, μπορούν έως τις 20 Απριλίου σημείωσε ο Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα συμπληρώσουν το έντυπο από την 1η Απριλίου.

 

Η πρώτη αίτηση για το επίδομα 800 ευρώ υποβάλλεται από τους εργοδότες που θα κάνουν χρήση της δυνατότητας προσωρινής αναστολής συμβάσεων εργασίας. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα απαιτείται μια δεύτερη δήλωση -στην οποία θα γνωστοποιείται και ο τραπεζικός αριθμός IBAN- από τους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν. Η δεύτερη δήλωση θα υποβάλλεται σε πλατφόρμα που θα «σηκώσει» το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπουν στο supportemployees.yeka.gr (το οποίο δεν έχει «ανέβει» ακόμα) για να υποβάλουν τα στοιχεία τους. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ΙΒΑΝ, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας και επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το επίδομα των 800 ευρώ το δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία των επιχειρήσεων ως εξαρτώμενοι με μισθωτή εργασία που ανεστάλη η λειτουργία τους με διοικητική εντολή, η δεύτερη κατηγορία είναι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί, λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με συγκεκριμένους ΚΑΔ και οι επιχειρηματίες ανέστειλαν τη σύμβαση της εργασίας τους.

Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι οι οποίοι, από την 1η Μαρτίου έως τις 20 Μαρτίου, απολύθηκαν από τις επιχειρήσεις και δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Ποιοι υπάγονται στα μέτρα

Όλοι όσοι εντάσσονται ως μισθωτοί σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους από το κράτος, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση, όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης.

Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, στις οποίες οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ανέστειλαν τη σύμβασή τους, μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα.

;Όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν και δεν δικαιούνται ή δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για το επίδομα ανεργίας, μπορούν και αυτοί να κάνουν αίτηση.

Tα στοιχεία τους για την αίτηση θα μπορούν να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι σε διαφορετική πλατφόρμα από την «ΕΡΓΑΝΗ».

Για τους ανέργους του ΟΑΕΔ, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι θα δοθεί παράταση τους επιδόματος για 2 ακόμα μήνες, την οποία θα αιτούνται αυτοδικαίως.

Σχετικά με τα μειωμένα ωράρια και τους μισθούς κάποιων εργαζομένων, ο υπουργός Εργασίας είπε πως το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, γι’ αυτό το λόγο δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις  να κάνουν χειρισμούς, ώστε να αποφύγουν τις απολύσεις.

Τα μέτρα που λήφθηκαν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας ήταν:

–    Το επίδομα των 800 ευρώ με απαγόρευση της απόλυσης εργαζομένων

–    Να αξιολογηθεί το προσωπικό από τις επιχειρήσεις, πάλι με απαγόρευση απόλυσης

–    Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό στο 50% με μισές αποδοχές

Σχετικά με τις απολύσεις συμβασιούχων θα ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους, άρα δικαιούνται τα 800 ευρώ.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που δεν εντάχτηκαν σε κάποιον ΚΑΔ, αλλά έχουν πληγεί, ο υπουργός είπε ότι πρόκειται να βγουν και νέοι ΚΑΔ και η περίμετρος θα ανοίγει σιγά σιγά αναλόγως και της εξέλιξης της κρίσης.

Ο Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε και αλλαγές στις 120 δόσεις. Ερωτηθείς για όσους όσους έχουν κάνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και αν υπάρχει πρόβλεψη αναστολής της δόσης ληξιπρόθεσμης οφειλής για όσους δεν μπορέσουν να πληρώσουν τώρα, ώστε να μην χάσουν τη ρύθμιση, είπε πως θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαμπάς δίνει από μωρό στον γιο του βιβλία αντί για tablet, και να το αποτέλεσμα… – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Υποκλίθηκαν όλοι: 8χρονος με όγκο στον εγκέφαλο πήγε στο “Ταλέντο” και μάγεψε με το ταλέντο και τη δύναμη ψυχής του

Efi Nika

Δε θα τα δούμε ποτέ στα ράφια: Τα 4 προϊόντα που απαγορεύεται να πωλούνται στα Jumbo & ο αδιαπραγμάτευτος λόγος

Efi Nika