Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ο κόσμος και οι ζωές μας αλλάζουν, τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο και αυτό είναι το ευχάριστο!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι να σας πανικοβάλλει. Ούτε να σας οδηγήσει στην απόγνωση και την απελπισία. Αντιθέτως είναι καλύτερο να ξέρουμε τι γίνεται, τι πιθανόν να συμβεί και να είμαστε έτοιμοι. Η γνώση είναι δύναμη και καλό είναι να την μοιραζόμαστε. Όσα δεν κατάφεραν η κλιματική αλλαγή, οι φωτιές, οι πλημμύρες, τα είδη υπό εξαφάνιση, το έκανε μια πανδημία!

Η πανδημία είναι γεγονός, ποιος δε το γνωρίζει αυτό; Πέμπτη 19 Μάρτιου που γράφω αυτό το άρθρο και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 166 χώρες που έχουν προσβληθεί, 8.657 θάνατοι και 207.860 επιβεβαιωμένα κρούσματα. (πηγή Π.Ο.Υ.) Ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, δεν θα αγγίξω το κομμάτι των προβλέψεων γιατί οι αριθμοί εκεί είναι αποκαρδιωτικοί. Ας αφήσουμε τον χρόνο να απαντήσει καλύτερα.

Στιγμιότυπο από σούπερ μάρκετ στην Αυστραλία.

Ο αδικαιολόγητος πανικός.

Ο πανικός προκλήθηκε πριν καν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(Π.Ο.Υ.) κηρύξει επίσημα την πανδημία. Κανείς δεν έχει σαφή εξήγηση γιατί όλοι έπεσαν σαν τα πουλιά του Χίτσκοκ να αγοράσουν χαρτί υγείας. Και δεν υπάρχει γιατί δεν εξηγείται με τη λογική, ούτε επιστημονικά. Διαδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό ήταν, δεν χρειάζονταν να τρομάξουν περισσότερο. Ξαφνικά όλοι έπρεπε να έχουν το λιγότερο 200 ρολά υγείας στο σπίτι και άλλα τόσα αν όχι περισσότερα στην αποθήκη.

Ακολούθησαν τα μακαρόνια, το ρύζι, οι κονσέρβες, το γάλα διαρκείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις σχεδόν στα πάντα. Εκτός από φρέσκα τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα. Οι ανόητοι στην πλειοψηφία τους, αγοράζοντας τυποποιημένα προϊόντα, δεν ξέρω τι ακριβώς τρώνε αυτές τις ημέρες! Αν επιβιώσουν από τον κορωνοϊό, δεν ξέρω πως θα τα καταφέρουν με τα προβλήματα υγείας που θα προκληθούν λόγω κακής διατροφής.

Έχουμε στοιβαγμένα σπίτια και αποθήκες με αντισηπτικά, μάσκες, γάντια μιας χρήσης κοκ. Έχουμε και σπίτια που χρειάζονται τα παραπάνω υλικά για λόγους υγείας, επιβίωσης, και δεν μπορούν να τα βρουν. Είχε δίκιο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας όταν είπε ξεκάθαρα: αυτό που συμβαίνει είναι γελοίο, δεν τιμά την χώρα και τους Αυστραλούς! Αυτά σε μια ήπειρο που ευτυχώς είναι αποκομμένη από τις υπόλοιπες.

Κόσμος να βρίζει, να χτυπάει τον διπλανό του για να αρπάξει το τελευταίο πακέτο ρύζι ενώ έχει άλλα 30 στο σπίτι! Κανιβαλισμός λέγεται, δεν αναζητώ καν άλλη λέξη. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο φόβος, οι απελπιστικές σκέψεις, ο τρόμος της αρρώστιας έβγαλε τα βασικά ένστικτα στην επιφάνεια. Δεν μας νοιάζει αν ο διπλανός το χρειάζεται περισσότερο, αν έχει οικογένεια να ταΐσει, ας βρει την άκρη του όσο εγώ τραβάω το τελευταίο φύλλο από το κωλόχαρτο από τα άδεια ράφια. Και κάπως έτσι μας έκλεισαν στα σπίτια μας.

Τι σημαίνει το Μένουμε Σπίτι;

Αν αυτός ο πανικός δημιουργήθηκε πριν καν αρχίσουν τα δύσκολα, σκέψου τι θα γίνει στο μέλλον. Η πρώτη φάση ήταν η καραντίνα. Μας ζητούσαν όσους δεν νιώθουμε καλά και υγιείς, όσους έχουμε ταξιδέψει, όσους υπάρχει η περίπτωση να έχουμε μολυνθεί να κάτσουμε σπίτι. Να ενημερώσουμε τις αρχές, το γιατρό μας και όσα άτομα έχουμε έρθει σε επαφή τις τελευταίες 14 ημέρες. Δεν έγινε σχεδόν από κανέναν. Η εξάπλωση του ιού ήταν γεγονός, γιατί υπήρξαν 100 ανεύθυνοι(παραδειγματικός ο αριθμός) που μόλυναν 10.000!

Σαν άτακτα παιδιά που είμαστε η λύση ήταν να κλείσουν μέσα τους πάντες. Σαφώς για να μειωθεί η εξάπλωση του ιού. Αλλά γιατί η προσωπική ανευθυνότητα μερικών στοίχισε τις ζωές όλων. Καθώς το Μένουμε Σπίτι αλλά: μπορείτε να πάτε μέχρι το σούπερ μάρκετ, το φαρμακείο, το περίπτερο, το κρεοπωλείο, το μανάβικο, το βενζινάδικο, το ιατρείο, μόνο αποτελέσματα δεν είχε. Άνθρωποι που πάλι αψήφησαν τα συμπτώματα τους για να αγοράσουν την τελευταία μπριζόλα που έμεινε. Συνάνθρωποι μας που εργάζονται σε όλα τα παραπάνω καταστήματα και υπηρεσίες. Ο μισός πληθυσμός κυκλοφορεί κανονικά!

Μένουμε σπίτι για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, κατά την προσωπική μου άποψη, σημαίνει κόβω κάθε επαφή με τον έξω κόσμο! Δεν ψωνίζεις, δεν βάζεις βενζίνη, δεν ταξιδεύεις μέχρι το χωρίο σου. Πουθενά, όπως είσαι μένεις εκεί! Είναι όμως εφικτό αυτό; Φυσικά και όχι. Πως θα τραφούμε μέσα στο σπίτι, οι οικογένειες πως θα ζήσουν; Τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία ποιος θα τους φροντίσει; Και εκεί ξεκινά η υποκρισία.

Όσοι ήδη κυκλοφόρησαν και βοήθησαν στην εξάπλωση του ιού, κατηγορούν τους άλλους που έχουν ανάγκες να καλύψουν τώρα και ξεμύτισαν από το σπίτι τους.

Σαφώς και υπήρχαν ανόητοι που αγνόησαν κάθε οδηγία για να μην χάσουν τον καφέ τους, το βραδινό ποτό τους, τη διασκέδαση τους ή αντί να προσευχηθούν από το σπίτι έτρεξαν στις εκκλησίες. Αυτή την κοινωνική ομάδα ηλιθίων θα την αφήσω ασχολίαστη, τι υπάρχει να πεις άλλωστε; Οι υπόλοιποι όμως γιατί γίνεστε τόσο άδικοι μεταξύ σας;

Πως τολμάς να καταγγέλλεις αυτόν που πήγε να αγοράσει τρόφιμα, από το εξοχικό σου; Τι τρως εκεί, πως ζεις; Με κατ’οίκον διανομή θα μου πεις; Και ποιος την κάνει; Αυτός ο εργαζόμενος δεν έχει οικογένεια και αγαπημένα πρόσωπα; Σε νοιάζει; Όχι φυσικά, αρκεί να δείξεις πως είσαι καλύτερος από τους άλλους. Δεν είσαι! Βγήκες έξω και εσύ, ανήκεις στην ίδια ομάδα με αυτόν που από ανάγκη τόλμησε να κυκλοφορήσει!

Τι νομίζεις ότι θα συμβεί μόλις τελειώσει η καραντίνα;

Πραγματικά πιστεύεις πως επειδή είσαι κλεισμένος στο σπίτι, ο κορωνοϊός θα περάσει από τον δρόμο σου, δεν θα σε βρει και θα φύγει με δάκρυα στα μάτια; Εκεί θα είναι! Μέχρι να βρεθεί και να κυκλοφορήσει με ασφάλεια το εμβόλιο, εκεί θα παραφυλάει. Η καραντίνα των 2 εβδομάδων έγινε για να μην πανικοβληθεί το ευρύ κοινό. Γνωστά τα αποτελέσματα, δεν έπιασε. Η καραντίνα τώρα θα ανανεωθεί για άλλες 2-4 εβδομάδες. Και μετά για έναν μήνα και μετά για 2 μήνες. Ότι ξεκίνησε θα έχει διάρκεια το λιγότερο 6 μήνες. Το έχουν δηλώσει επιστήμονες και αρχηγοί κρατών.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Χώρες που μπορούν, θα δοκιμάσουν(επιτέλους) την εκπαίδευση μέσω διαδικτύου. Μαθητές θα αποκλειστούν αναγκαστικά. Καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η παραγωγή θα μειωθεί, εκεί θα ξεκινήσει η πραγματική έλλειψη προϊόντων από την αγορά. Οι οικονομίες χωρών θα καταρρεύσουν. Ήδη οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες εκτός του ότι αναστέλλουν επ’αόριστον όλα τα δρομολόγια, οδηγούνται σε απολύσεις.

Ο χώρος του θεάματος σταμάτησε σχεδόν όλες τις δραστηριότητες του. Το αναφέρω γιατί μιλάμε για μια επιχείρηση που μετράει δισεκατομμύρια το λιγότερο. Κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, συναυλίες, χώροι μουσικής, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ανά την υφήλιο βρέθηκαν στον αέρα. Το ίδιο συνέβη και θα συμβεί σε χώρους εστίασης, ξενοδοχεία και καταλύματα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή για την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Σε έναν τομέα που δεν είναι καν βασικός για την επιβίωση μας, προσφέρει όμως θέσεις εργασίας και συντηρεί συνανθρώπους μας!

Δελφίνια εμφανίστηκαν στη Βενετία!

Οι θεωρίες συνωμοσίας, οι νυχτερίδες και η εμφάνιση των δελφινιών!

Δεν ξέρω αν εσύ αναγνώστη θεωρείς ότι ο ιός ξεκίνησε από τις νυχτερίδες ή από μια θεωρία συνωμοσίας. Δεν έχει σημασία τι πιστεύεις, έχει ξεκινήσει και δεν θα σταματήσει άμεσα. Ο κόσμος που ξέραμε δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τι τρώμε, τι πετάμε, τι χρησιμοποιούμε και πως. Πόσο μολύνουμε το περιβάλλον, πόσο καταναλώνουμε τα πάντα σε αυτόν τον πλανήτη λες και δεν υπάρχει αύριο. Τώρα θα σκεφτείς ότι ίσως για σένα να μην υπάρχει. Αν δεν αλλάξεις άμεσα, η αλλαγή δεν θα έρθει από μόνη της. Θα είναι αναγκαστική, μέχρι η φύση να βρει το δρόμο της.

Τα κανάλια της Βενετίας καθάρισαν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δελφίνια εμφανίστηκαν να κολυμπούν ανενόχλητα. Η μόλυνση στον αέρα μειώθηκε δραματικά. Στην Κίνα τους περασμένους 2 μήνες η μείωση του μολυσμένου αέρα έσωσε 4.000 παιδιά κάτω της ηλικίας των πέντε ετών και 73.000 ενήλικες άνω των 70 ετών. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην Ιταλία. Η καθημερινή χρήση του αυτοκίνητου και τα φτηνά αεροπορικά ταξίδια φέρουν τεράστια ευθύνη για την παγκόσμια κατάσταση που επικρατεί.

Πιο απλά: επειδή ο καθένας βγάζει εισιτήριο με 19 ευρώ να πετάξει μέχρι την Ισπανία, την έχει δει πολίτης του κόσμου. Λυπάμαι αλλά όσο πιο συχνά και άσκοπα ταξιδεύεις, τόσο χειρότερη κάνεις την κατάσταση. Δεν σου λέω να μην πας ούτε διακοπές, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να πετάς και κάθε εβδομάδα, γιατί απλά μπορείς! Αν αύριο το εισιτήριο γίνει και πάλι ακριβό, θα παραμείνεις ταξιδιώτης ή τα 190 ευρώ θα σου φαίνονται πολλά;

Η φύση θα βρει τον τρόπο να επιβιώσει, αν της το επιτρέψουμε!

Υπόθεση προσωπική αλλά και συλλογική. Ώρα για σκέψη!

Γράφοντας αυτό το άρθρο, σκέφτομαι φίλους και γνωστούς που έκαναν όσα περιέγραψα. Πολύ πιθανόν αρκετοί να μην μου ξαναμιλήσουν. Είναι πιο εύκολο να μου πετάξουν μια ατάκα του στυλ: δεν με αφορά, λες φανφάρες, εγώ δεν είμαι έτσι ακριβώς. Πριν το πάρει ο κάθε αναγνώστης προσωπικά, ας σκεφτεί πως ότι συμβαίνει είναι υπόθεση προσωπική και μας αφορά όλους! Κανείς δεν εξαιρείται. Όλοι μας πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε και να πάψει να είναι εγωιστικός. Δεν με νοιάζει ποιος είσαι ούτε η οικονομική σου κατάσταση. Η πανδημία είναι ρατσιστικά και φυλετικά ελεύθερη. Αν είναι να σε βρει, θα σε βρει όποιος και αν νομίζεις πως είσαι, σε όποια τρύπα και αν πήγες να κρυφτείς.

Ελπίζω όταν τελειώσεις την ανάγνωση να μπεις σε μια εσωτερική αναζήτηση. Τι κάνω λάθος; Τι πρέπει να αλλάξω, πως μπορώ να βοηθήσω την επόμενη γενιά; Πόσο καταστρέφω τον πλανήτη με την αλόγιστη κατανάλωση μου σε υλικά αγαθά; Πόσο ανάγκη έχω τα ζώα, τα έντομα, τις μέλισσες, το καθαρό νερό, το φρέσκο αέρα; Πόσο πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να βοηθήσω τον συνάνθρωπο; Να αγοράσω από τον μικροπαραγωγό, να στηρίξω τις οικογενειακές επιχειρήσεις; Και τέλος, πόσο άνθρωπος πρέπει να γίνω; Που ξέχασα πώς να είμαι ανθρώπινος και έγινα ένα αγρίμι, έρμαιο των επιλογών μου; Ας γίνουμε καλύτεροι, ας γυρίσουμε στη βάση μας. Αυτή δεν είναι το σπίτι που πήγες και κλείστηκες αλλά ο πλανήτης ολόκληρος!

Υ.Γ. στέλνω τις καλύτερες ευχές μου και ένα ευχαριστώ σε όσους εργάζονται μέσα σε αυτόν τον πανικό, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Επιστήμονες, καθαριστές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιδιωτικούς και δημόσιους υπάλληλους που βρίσκονται ακόμα στη θέση τους. Θέλει κότσια να είσαι ακόμα εκεί!

Σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τον Π.Ο.Υ. www.who.com και από το www.sciencealert.com.  Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι δημιουργία της Hilary Kirby για άρθρο των Financial Times.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται το «καλάθι του νονού»: Τι προϊόντα θα περιέχει και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτό το Πάσχα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Προειδοποίηση από σεισμολόγους: «Αυτό το ρήγμα μπορεί να φέρει μεγάλο σεισμό, θα είναι 7 με 8,2 Ρίχτερ» – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Θλίψη για τον Φίλιππο: Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 46 χρόνια του, άφησε πίσω του 2 κοριτσάκια

Efi Nika