Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα διαφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία μέσα στην κρίση του κορωνοϊού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η επιστημονική ομάδα της ΑΜΚΕ «Πλοήγηση» μας ενημερώνει πώς θα διαφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία μέσα στην κρίση του κορωνοϊού.

Ως επιστημονική ομάδα της ΑΜΚΕ «Πλοήγηση» νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε κάποιες σκέψεις σε σχέση με την πολύ δύσκολη κατάσταση που όλοι ζούμε λόγω του κορωνοϊού. Είναι απαραίτητο να τηρούμε τις οδηγίες που λαμβάνουμε από την πολιτεία για να προφυλάξουμε εμάς και τους άλλους αλλά χρειάζεται να φροντίσουμε και την ψυχική μας υγεία. Ο καθένας μας αυτή τη στιγμή καλείται να βρει τη δική του δύναμη.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

  • Για κάποιες ώρες της ημέρας κλείνουμε υπολογιστές, κινητά, τηλεοράσεις και δεν ενημερωνόμαστε διαρκώς για τον κορωνοϊό.
  • Αποδεχόμαστε τον θυμό, τη λύπη και τον φόβο μας. Είναι φυσικές αντιδράσεις στη δύσκολη κατάσταση που ζούμε.
  • Συνεχίζουμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι όσα μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Τα θετικά συναισθήματα μας κάνουν ανοσολογικά πιο δυνατούς. Το ότι υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση εκεί έξω δεν σημαίνει πως παύουμε να γελάμε, να αγαπάμε, να ονειρευόμαστε, να δημιουργούμε, να απολαμβάνουμε. Κάνουμε όσα μας έχουν βοηθήσει στο παρελθόν σε δύσκολες καταστάσεις που έχουμε αντιμετωπίσει (π.χ. διάβασμα, ζωγραφική, γυμναστική).
  • Προσπαθούμε να μην ξεσπάμε στους γύρω μας, αποφεύγουμε τις εντάσεις με τους δικούς μας ή με αγνώστους στο διαδίκτυο.
  • Αποδεχόμαστε πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε ό,τι συμβαίνει στον κόσμο σε μεγάλη κλίμακα. Μπορούμε να ελέγξουμε μόνο τη δική μας συμπεριφορά και τις δικές μας επιλογές.
  • Με υπομονή αντιμετωπίζουμε τις ματαιώσεις των επιθυμιών μας.
  • Συνεχίζουμε να ελπίζουμε. Η ανθρωπότητα στη διάρκεια της ιστορίας της αντιμετώπισε μεγάλες κρίσεις και επιβίωσε. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στον Θεό, στους ανθρώπους, στην επιστήμη, στον εαυτό μας.
  • Αποφεύγουμε τα σενάρια καταστροφής και δεν σκεφτόμαστε το μακρινό μέλλον. Επικεντρωνόμαστε στο παρόν, στη στιγμή και ζούμε την κάθε μέρα όσο καλύτερα μπορούμε.
  • Μιλάμε ψύχραιμα, με απλά, ειλικρινή λόγια στα παιδιά. Τους δίνουμε την ευκαιρία να μας πουν όσα τα φοβίζουν ή τα προβληματίζουν.

Κάθε κρίση είναι κίνδυνος ή ευκαιρία. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς κρίσεις, χωρίς προβλήματα, χωρίς αλλαγές. Ας είναι λοιπόν αυτή η κρίση μια ευκαιρία να γίνουμε πιο ευέλικτοι, πιο υπεύθυνοι, πιο αλληλέγγυοι και πιο ευγνώμονες για τα όσα τόσο καιρό είχαμε και παραβλέπαμε…

 talcmag.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση στον γάμο μετά το 1ο παιδί: γιατί συμβαίνει και πώς να την προλάβετε

Efi Nika

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

10 πράγματα που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια πριν πάνε για ύπνο

Newsitamea@