Newsitamea.gr
NEWS FEED ΠΑΙΔΙ

Πώς να πείτε «όχι» στο παιδί χωρίς να το πληγώσετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πολλές φορές, όταν το παιδί επιμένει ή δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε μαζί του, ένα ξερό «όχι» μοιάζει να μας βγάζει απ’ τη δύσκολη θέση. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι την ώρα που νομίζουμε πως έχουμε ξεμπερδέψει με οτιδήποτε μας ζητάει εκείνη τη στιγμή – σημαντικό ή ασήμαντο – ίσως και να του κάνουμε κακό, αφού, λέγοντας συνεχώς «όχι» επηρεάζουμε αρνητικά την πνευματική και τη συναισθηματική του εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ψυχιατρική, τα παιδιά διαχωρίζονται σε δύο είδη, ανάλογα με τον τρόπο που τους μαθαίνουμε να σκέφτονται: τα «παιδιά του ναι» και «τα παιδιά του όχι». Τα παιδιά του ναι διαμορφώνουν σταδιακά μια πιο θετική αντίληψη για τη ζωή, ενώ τα παιδιά του όχι διατρέχουν τον κίνδυνο να κλειστούν υπερβολικά στον εαυτό τους. Ένα παιδί που ακούει συνεχώς «όχι» σιγά σιγά αποθαρρύνεται απ’ το να δοκιμάζει νέα πράγματα και να αναζητά νέες γνωριμίες ή εμπειρίες.

Με λίγα λόγια, το «όχι» είναι μια απάντηση η κατάχρηση της οποίας μεγαλώνει αγχώδη, ευερέθιστα παιδιά που μπορεί να γίνουν ακόμη και αντικοινωνικά.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που δεν σκοπεύουμε να του κάνουμε το χατίρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία από τις παρακάτω θετικές φράσεις:

  • Αυτό που θέλεις δεν μπορεί να γίνει. Θες να σκεφτούμε κάτι άλλο;
  • Δεν μπορώ να σ’ αφήσω να το κάνεις. Είναι πολύ επικίνδυνο.
  • Ας το συζητήσουμε πρώτα και βλέπουμε. Ίσως το κάνουμε αργότερα.
  • Δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή. Θες να το συζητήσουμε μόλις τελειώσω τις δουλειές μου;
  • Θα ήθελα να το ξανασκεφτείς και ύστερα να το συζητήσουμε.

Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί, οι γονείς να αντιληφθούν πως το «όχι» λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην πνευματική και συναισθηματική του εξέλιξη. Την ώρα, μάλιστα, που το «ναι» ενισχύει την επικοινωνία γονιών-παιδιού και την ικανότητα του παιδιού να βιώνει νέες συναισθηματικές εμπειρίες, να αλληλεπιδρά συνειδητά με τους άλλους και να μοιράζεται τη χαρά ή την απογοήτευσή του.

ΠΗΓΗ: mama365.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika