Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Παθήσεις που επηρεάζουν το χρώμα των ούρων-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το χρώμα των ούρων μπορεί να σας προειδοποιήσει για κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού που πιθανώς δεν έχετε αντιληφθεί.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να παρατηρείτε το χρώμα των ούρων κατά τη διάρκεια της ούρησης και όχι όταν πλέον βρίσκονται στη λεκάνη, καθώς η αραίωσή τους με το νερό επηρεάζει το χρώμα τους.

Εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα των ούρων είναι η διατροφή και τα φάρμακα. Τα καθαρτικά, για παράδειγμα, μπορεί να κάνουν τα ούρα πιο σκούρα σε χρώμα.

Ιδανικά, τα ούρα πρέπει να είναι διάφανα, καθώς αυτό υποδεικνύει ότι ο οργανισμός είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Τα ούρα είναι επίσης διάφανα όταν καταναλώνουμε πολλά διουρητικά ροφήματα, όπως ο καφές, ή αλκοολούχα ποτά.

Δείτε παρακάτω ποια χαρακτηριστικά των ούρων συνδέονται με συγκεκριμένες παθήσεις και καταστάσεις:

Τα ούρα που αφρίζουν είναι πιθανώς ένδειξη υπερκατανάλωσης πρωτεϊνών ή λοίμωξης.

Τα σπαράγγια και τα βρώσιμα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική μπορεί να προσδώσουν στα ούρα μπλε ή πρασινωπή απόχρωση.

Εάν τα ούρα έχουν βαθύ κίτρινο χρώμα, ο οργανισμός είναι πιθανότατα αφυδατωμένος. Τα ούρα έχουν συνήθως έντονο κίτρινο χρώμα το πρωί, επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου τα νεφρά συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών, τις οποίες απορρίπτουν κατά την πρωινή ενούρηση. Το σκούρο κίτρινο χρώμα μπορεί επίσης να είναι ένδειξη προβλήματος στο συκώτι.

Η ροζ ή κοκκινωπή απόχρωση των ούρων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όταν βέβαια δεν οφείλεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως το παντζάρι ή τα βατόμουρα. Η απόχρωση αυτή μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή λοίμωξη των νεφρών, καρκινικό όγκο ή πέτρες στα νεφρά. Ωστόσο, η συνηθέστερη αιτία της κοκκινωπής απόχρωσης στα ούρα είναι η κυστίτιδα, δηλαδή η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea