Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: 9 πρώιμα σημάδια που δείχνουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα – Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή του-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβήτη, αλλά δεν το γνωρίζουν. Ο λόγος είναι πως δεν είναι σε θέση να το αντιληφθούν.

Ωστόσο, η γνώμη των ειδικών είναι πως υπάρχουν κάποια σημάδια, τα οποία μπορούν να σας δείξουν πως έχετε διαβήτη.

 Ακολουθούν εννέα συμπτώματα, τα οποία φανερώνουν πως έχετε διαβήτη

Αυξημένη δίψα και ούρηση: Η αυξημένη δίψα (πολυδιψία) και η συχνή ούρηση (πολυουρία) είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη. Όταν έχετε διαβήτη, τα νεφρά δεν μπορούν να απορροφήσουν όλη την υπερβολική ζάχαρη. Αντιθέτως, καταλήγει στα ούρα, παίρνοντας μαζί τα υγρά από τους ιστούς.

Αυτό σας κάνει να ουρείτε περισσότερο. Δηλαδή, να νιώθετε αφυδατωμένοι. Για να εξουδετερώσετε τη δίψα, αρχίζετε να πίνετε περισσότερο. Πράγμα που οδηγεί σε ακόμη συχνότερη ούρηση. Ο μέσος άνθρωπος ουρεί 6-7 φορές την ημέρα. Οπουδήποτε ανάμεσα σε 4 και 10 φορές την ημέρα είναι επίσης φυσιολογικό. Αν το άτομο είναι υγιές και ο αριθμός των επισκέψεων στην τουαλέτα δεν έχει αλλάξει.

 

Αυξημένη πείνα: Η υπερβολική πείνα (πολυφαγία), μαζί με την αυξημένη δίψα και την ούρηση που αναφέρθηκε παραπάνω, αποτελούν τα 3 κύρια σημάδια του διαβήτη. Αν το σώμα δεν παράγει αρκετή (ή καθόλου) ινσουλίνη ή αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτή με τον κανονικό τρόπο, δεν μπορεί να μετατρέψει τα τρόφιμα στη γλυκόζη που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για ενέργεια.

Και αυτό προκαλεί αυξημένη πείνα. Μάλιστα, αυτή δεν σταματά μετά το φαγητό. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φαγητού κάνει το σάκχαρο του αίματος ακόμη υψηλότερο. Αν συνεχίζετε να τρώτε αλλά η πείνα σας παραμένει, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ακόμα κι αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα του διαβήτη.

 

Κι άλλα συμπτώματα, τα οποία φανερώνουν πως έχετε διαβήτη

Κόπωση: Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του διαβήτη είναι η συνεχής κόπωση. Όταν έχετε διαβήτη, αισθάνεστε κουρασμένοι και νυσταγμένοι όλη την ώρα. Για τον ίδιο λόγο που πάντα αισθάνεστε πεινασμένοι: τα κύτταρα δεν έχουν αρκετή γλυκόζη να χρησιμοποιήσουν για ενέργεια. Η αφυδάτωση που προκαλείται από τη συχνή ούρηση, συμβάλλει επίσης στην αίσθηση εξάντλησης.

Η κόπωση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα πολλών άλλων καταστάσεων, μερικές από τις οποίες δεν είναι ιατρικές (δίαιτα με υδατάνθρακες, πάρα πολύ καφεΐνη, γήρανση). Αλλά όταν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη.

 

 

Θολή όραση: Όταν η θολή όραση δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου οφθαλμικού προβλήματος, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι διαβήτη. Αυτό συμβαίνει λόγω της μετατόπισης των υγρών, γεγονός που κάνει το φακό του ματιού να διογκωθεί και να αλλάξει σχήμα. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα να εστιάζετε και τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται θολά ή ασαφή.

Αυτές οι αλλαγές στο μάτι είναι συνήθως αναστρέψιμες και η όραση θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθεροποιούνται με τη θεραπεία. Ωστόσο, αν ο διαβήτης αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτές οι αλλαγές μπορούν να προχωρήσουν και να οδηγήσουν σε τύφλωση.

 

 Επιπλέον, συμπτώματα, τα οποία φανερώνουν πως έχετε διαβήτη

Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Ανεξήγητη απώλεια βάρους σημαίνει να χάσετε πολύ βάρος χωρίς τη βοήθεια δίαιτας ή άσκησης. Δεδομένου ότι το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας όταν πάσχετε από διαβήτη, αρχίζει να καίει λίπος και μυς για ενέργεια, προκαλώντας απώλεια βάρους.

Η αφυδάτωση συμβάλλει επίσης σε αυτό, καθώς το σώμα χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα υγρά για την παραγωγή ούρων. Η απροσδόκητη απώλεια βάρους είναι ένα κοινό πρόωρο σημάδι του διαβήτη τύπου 1, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τα άτομα που υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2.

 

Φαγούρα στο δέρμα: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όταν η περίσσεια ζάχαρη μεταφέρεται στα ούρα, παίρνει μαζί τα υγρά από τους άλλους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος (το μεγαλύτερο όργανο!). Το ξηρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και το ξύσιμο των ξηρών σημείων μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμο του δέρματος ή ακόμη και σε μόλυνση.

Ένας άλλος λόγος για τη φαγούρα του δέρματος είναι οι μυκητιάσεις, οι οποίες είναι αρκετά συχνές σε άτομα με διαβήτη. Αν έχετε διαβήτη, μάθετε μερικές βασικές συμβουλές φροντίδας του δέρματος για να το διατηρήσετε υγιές.

 

Τα υπόλοιπα συμπτώματα, τα οποία φανερώνουν πως έχετε διαβήτη

Αργή επούλωση: Τα κοψίματα και οι πληγές που επουλώνονται πολύ αργά, μπορεί συχνά να αποτελούν σύμπτωμα διαβήτη. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα όχι μόνο αυξάνει τη φλεγμονή στα κοψίματα και τις πληγές, αλλά οδηγεί επίσης σε κακή κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό καθιστά δύσκολο το αίμα να φτάσει και να επουλώσει τις πληγωμένες περιοχές του δέρματος. Αυτό αφορά ειδικά τα πόδια, και δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς με διαβήτη να αναπτύσσουν πληγές που μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα. Αν έχετε παρατηρήσει ότι τα κοψίματα και οι πληγές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν από πριν, φροντίστε να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

 

Σκούρα τμήματα δέρματος: Η μελανίζουσα ακάνθωση, είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται σε σκούρα κομμάτια του δέρματος με βελούδινη υφή. Αυτά εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές όπου το δέρμα λυγίζει ή δημιουργεί πτυχές: στο λαιμό, στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα, στους αγκώνες, πίσω από τα γόνατα και στις αρθρώσεις των δακτύλων. Ενώ αυτή η πάθηση μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τους υγιείς ανθρώπους, είναι ένα κοινό σημάδι προδιαβήτη ή διαβήτη και πρέπει να εξεταστεί από το γιατρό σας.

 

 

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα χεριών ή ποδιών: Το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα ή ο πόνος στα χέρια ή στα πόδια (ή στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών), είναι ένα άλλο σύνηθες σημάδι του διαβήτη. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα οδηγεί σε κακή κυκλοφορία του αίματος, και αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε νευρική βλάβη. Τα χέρια και τα πόδια, που είναι τα μέρη του σώματος που βρίσκονται μακρύτερα από την καρδιά, υποφέρουν πρώτα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea