Newsitamea.gr
NEWS FEED ΠΑΙΔΙ

Βάλτε για ύπνο το παιδί και γλιτώστε το από κατάθλιψη και προβλήματα συμπεριφοράς

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Την ψυχική υγεία των παιδιών επηρεάζει η διάρκεια του βραδινού ύπνου, σύμφωνα με νέα έρευνα, ο οποίος ευθύνεται για την εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και κακών γνωστικών επιδόσεων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick ανέδειξαν τη σημασία του ύπνου στην ψυχική υγεία ων παιδιών. Δεδομένου ότι ο ύπνος συμβάλλει στην αναδιοργάνωση του εγκεφαλικού κυκλώματος, ο ρόλος του αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των παιδιών, των οποίων οι εγκέφαλοι αναπτύσσονται και αναδιοργανώνονται πιο γρήγορα.

Για τις ανάγκες της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry, οι καθηγητές Jianfeng Feng και Edmund Rolls με τον Δρ. Wei Cheng και λοιπούς συνεργάτες από τo Πανεπιστήμιο του Warwick και το Πανεπιστήμιο Fudan University, μελέτησαν τις περιπτώσεις 11.000 παιδιών, ηλικίας 9-11 ετών, από μια βάση δεδομένων για την ανάπτυξη της γνωστικής λειτουργίας στους εγκεφάλους των εφήβων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι έφηβοι με ανεπαρκή ύπνο εμφάνιζαν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, παρορμητικής συμπεριφοράς και κακής γνωστικής απόδοσης. Επιπλέον, η σχέση του λιγοστού ύπνου με τα καταθλιπτικά συμπτώματα έγινε εμφανής έναν χρόνο αργότερα.

Ο χαμηλότερος όγκος του εγκεφάλου στον κογχομετωπιαίο, τον προμετωπιαίο και τον κροταφικό φλοιό, το προσφηνοειδές λόβιο και την υπερχείλια έλικα σχετίστηκε με τον μικρότερης διάρκειας ύπνο.

Ενδεικτικά, τα παιδιά με ύπνο λιγότερο των επτά ωρών, σημείωσαν τελική βαθμολογία στο τεστ συμπεριφορικών προβλημάτων 53% υψηλότερη από τον μέσο όρο και η συνολική βαθμολογία σχετικά με τη γνωστική λειτουργία ήταν 7,8% χαμηλότερη σε σύγκριση με τα παιδιά που κοιμόντουσαν 9 έως 11 ώρες.

Κατά τον Jianfeng Feng, καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Warwick, ο συνιστώμενος ύπνος για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών είναι 9 με 12 ώρες, ώστε να επωφελείται η γνωστική λειτουργία και να εξασφαλίζεται η καλή ψυχική υγεία τους. Ωστόσο, οι διαταραχές του ύπνου είναι σύνηθες φαινόμενο στα παιδιά και τους εφήβους λόγω των αυξημένων απαιτήσεων σε χρόνο από το σχολείο, τις αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες και τη συνεχώς αυξανόμενη σπατάλη χρόνου μπροστά στην οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δεν αρέσει το φαγητό στο παιδί; Ποιες «στρατηγικές» μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς

Penni Syggrou

Μπαμπάς δίνει από μωρό στον γιο του βιβλία αντί για tablet, και να το αποτέλεσμα… – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika