Newsitamea.gr
NEWS FEED ΠΑΙΔΙ

«Το σχολείο γυρίζει σελίδα» και τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν το διάβασμα!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Θυμάστε το δημοτικό σχολείο που στα διαλείμματα παίζει Χατζιδάκι και Μπετόβεν και τους τοίχους του διακοσμούν έργα των Βαν Γκονγκ και Τσαρούχη; Το ίδιο σχολείο, λοιπόν, συνεχίζει τις δράσεις του και δεν θα σταματήσει μέχρι να πετύχει τον σκοπό του: να προσφέρει στους μαθητές του ουσιαστική και καθολική παιδεία!

Η νέα πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης, στην προσπάθειά τους να κάνουν τα παιδιά (και τους γονείς) να εντάξουν το διάβασμα στην καθημερινότητά τους… «γύρισαν σελίδα»!

Η Χρύσα Ξακοπούλου, μέλος του συλλόγου γονέων, περιγράφει στην προσωπική της σελίδα στο Facebook την συγκεκριμένη δράση και για μια ακόμη φορά μας εντυπωσιάζει:

«Σήμερα, στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου μας, μας περίμενε μια έκπληξη! Ένα αναρτημένο βιβλίο για τους γονείς αλλά και για τους περαστικούς, οι οποίοι καθημερινά θα μπορούν να διαβάζουν τη σελίδα στην οποία θα είναι ανοιγμένο.
Το σχολείο κάθε μέρα θα γυρίζει τη σελίδα!

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, σήμερα, με την “Ασκητική” του Ν.Καζαντζάκη.

Τις επόμενες ημέρες η δράση θα μεταφερθεί και μέσα στο σχολείο για τα παιδιά. Θα υπάρχουν δύο αναλόγια, ένα στο προαύλιο των μικρών και ένα στο προαύλιο των μεγάλων. Ένα βιβλίο που θα ανταποκρίνεται στις αναγνωστικές ανάγκες των μικρών και ένα σε αυτές των μεγάλων. Η αρχή θα γίνει με το “γαϊτανάκι” της Ζώρζ Σαρή για τις Α, Β, Γ τάξεις και τον “Θησαυρό της Βαγίας” για τις τάξεις Δ, Ε και ΣΤ.

Το σχολείο, λοιπόν, καθημερινά θα γυρίζει τη σελίδα. Όποιος τη “χάνει” θα μπορεί να ενημερώνεται από συμμαθητές του προφορικά. Πιθανότατα η δράση να συνδεθεί με εικαστικές δημιουργίες, διαγωνισμούς, ερωτηματολόγια, που θα αφορούν στα συγκεκριμένα βιβλία. Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η ανάπτυξη του διαλόγου και της επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών, η καλύτερη, ίσως, διαχείριση του χρόνου των διαλειμμάτων.

Αν περπατάτε κοντά μας, κάντε μια στάση, στην πόρτα μας! 🥰

Ν΄ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.”»

Στην ερώτησή μας πώς προκύπτουν αυτές οι ευφάνταστες και δημιουργικές ιδέες, η Χρύσα Ξακοπούλου μας εντυπωσίασε για μια κόμη φορά με την απάντησή της:

«Μια ιδέα χρειάζεται! Μια ιδέα που την αφήνεις να τριγυρίζει, ελεύθερα, μέσα στο μυαλό σου… μέχρι να βρεις κάποιον να σε πιστέψει! Και ύστερα, η ιδέα παίρνει σάρκα και οστά! Και μετά έρχεται η επόμενη, και σε πιστεύει και κάποιος άλλος και μετά η επόμενη… Και σε πιστεύουν και άλλοι! Και σιγά σιγά, κάτι αλλάζει γύρω.

Κάπως έτσι γίνονται τα πράγματα και στο σχολείο μας, κάπως έτσι συναντιούνται ιδέες που, διστακτικά στην αρχή ξεμύτισαν, και τελικά γίνονται πράξη… Και το σχολείο μας αρχίζει να αλλάζει! Και μαζί αλλάζει και η ψυχολογία των παιδιών μας, με τη μουσική, τις τέχνες, τα βιβλία, τα χρώματα, τα παιχνίδια… ανάμεσα στη γλώσσα, τα μαθηματικά και τη γεωγραφία!

Και ενώ νέες ιδέες έρχονται σε εμάς, οι παλιές μας ταξιδεύουν και φτάνουν σε άλλα σχολεία! Γιατί αυτό είναι το νόημα! Να μοιράζονται οι ιδέες, για να αλλάξουν κι άλλα σχολεία! Να παίρνεις έμπνευση από κάποιο και να είσαι έμπνευση για κάποιο άλλο! Να τολμήσουν κι άλλοι δάσκαλοι κι άλλοι γονείς και να συμβάλλουμε όλοι μαζί στη βελτίωση του δημοσίου σχολείου. Μερικά πράγματα, δεν χρειάζονται κονδύλια για να κάνουν την αλλαγή… Χρειάζονται απλώς ιδέες, τόλμη, συνεργασία και σίγουρα, μια βόλτα μακριά από τον καναπέ μας!»

Μοιραστείτε, λοιπόν, τις υπέροχες ιδέες του 1ου Δημοτικού Πεύκης, συνεργαστείτε, βάλτε τη δική σας προσωπική πινελιά και φτιάξτε για τα παιδιά σας το σχολικό περιβάλλον που τους αξίζει.

Εξάλλου, όλα στη ζωή, μια ιδέα είναι!

ΠΗΓΗ: mama365.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Δικό μου είναι: Πότε ένα παιδί δυσκολεύεται να μοιραστεί και πώς να το βοηθήσουμε

Penni Syggrou

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika