Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πίτουρο σιταριού – Ένας θησαυρός για την υγεία!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ως διαιτολόγος υποδεικνύω στους πελάτες μου τι πρέπει να εντάξουν και τι πρέπει να αποφεύγουν στη διατροφή τους. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται το φαινόμενο να με ρωτάνε συχνά οι ίδιοι οι πελάτες για το πίτουρο σιταριού και τα οφέλη του, γεγονός που με χαροποιεί πολύ ως επιστήμονα γιατί το πίτουρο σιταριού είναι ο πρωταθλητής των φυτικών ινών και ένας διατροφικός θησαυρός για την υγεία μας.

Ας μάθουμε λοιπόν ποιος είναι αυτός ο πρωταθλητής.

Το πίτουρο είναι ουσιαστικά ο εξωτερικός φλοιός, το σκληρό περίβλημα του καρπού του σιτηρού, π.χ. του σιταριού, που διαχωρίζεται από το αλεύρι κατά το άλεσμά του. Είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά, εμφανίζοντας υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και φώσφορο ενώ είναι και σχετικά καλή πηγή φυτικού σιδήρου.

Αποτελεί δε, πολύ καλή πηγή βιταμινών Β, όπως βιταμίνης Β6, Θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, φολικού οξέος, παντοθενικού οξέος, βιταμίνης Β5 και Β9.

Ωστόσο, αυτό που κάνει το πίτουρο σιταριού να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα δημητριακά, είναι οι εξαιρετικές σε ποσότητα αλλά και σε ιδιότητες φυτικές του ίνες! Βλέπετε, το πίτουρο περιέχει τις περισσότερες αδιάλυτες ίνες από κάθε άλλο φυσικό τρόφιμο.

Βέβαια, η επόμενη ερώτηση που προκύπτει εδώ, είναι η προφανής:

«Ποιές είναι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες»;

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως, πρώτα τη διαφορά σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες.
– Οι διαλυτές ίνες είναι μαλακές και κολλώδεις, διαλύονται στο νερό και το απορροφούν κι έτσι διασπώνται σε μία ουσία που μοιάζει με ζελέ.
– Οι αδιάλυτες ίνες δεν διαλύονται όταν έρχονται σε επαφή με το νερό, παραμένουν άθικτες και περνούν ακέραιες από το γαστρεντερικό σωλήνα διευκολύνοντας έτσι την ομαλή λειτουργία του.

«Χμμ… Και;» (Εδώ πλέον κανείς αναρωτιέται, αλλά η απάντηση έρχεται αμέσως): Η βασική τους δράση στον οργανισμό μας έχει να κάνει κυρίως με αυτή τη διαφορετική τους ιδιότητα!

Και πως ακριβώς δρουν οι αδιάλυτες ίνες του πίτουρου σιταριού στον οργανισμό μας;

Οι ίνες του πίτουρου δεν επηρεάζονται καθόλου από τα πεπτικά ένζυμα, ενώ είναι αδιάλυτες στο νερό. Περνώντας από το πεπτικό σύστημα απορροφούν τα υγρά, διογκώνονται και μαζί με τα άχρηστα υπολείμματα των τροφών συμπαρασύρουν βλέννες, παθογόνα και τοξίνες. Ως εκ τούτου, η διογκωμένη και ημίρρευστη μάζα κινείται ευκολότερα και αποβάλλεται γρηγορότερα. Έτσι ο χρόνος παραμονής των κοπράνων στο έντερο μειώνεται κατά πολύ.

Θα λέγαμε λοιπόν ότι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες καθαρίζουν το έντερο σαν μια φυσική «σκούπα».

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), έχει επίσημα πιστοποιήσει τα οφέλη που έχουν οι ίνες του πίτουρου σιταριού στην πεπτική μας υγεία και αναφέρει:

– 10g ινών πίτουρου σιταριού την ημέρα συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου των κοπράνων αλλά και στην επιτάχυνση της διάβασης του εντέρου.
Μη ξεχνάμε όμως, χρειάζεται να πίνουμε αρκετό νερό, 1,5 με 2 λίτρα την ημέρα, για να μπορούν οι αδιάλυτες ίνες να δράσουν αποτελεσματικά.
Οπότε, γιατί να επιλέξω και να εντάξω το πίτουρο σιταριού στη διατροφή μου;

Διότι αποδεδειγμένα προσφέρει
– ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ
– ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ
– ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Επίσης αποτελεί
– ΑΡΙΣΤΟ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΟ
– ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΣΥΜΜΑΧΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Μία εύλογη ερώτηση που προκύπτει είναι πώς το πίτουρο σιταριού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο και την απώλεια βάρους; Όπως αναφέραμε παραπάνω οι αδιάλυτες ίνες απορροφούν σαν σφουγγάρι το νερό, διογκώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούν αυξημένη αίσθηση πληρότητας και κορεσμού με μεγάλη διάρκεια. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί την επιθυμία μας για φαγητό ή τσιμπολόγημα, να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα κι έτσι να αυξάνεται ο χρόνος μεταξύ των γευμάτων. Συνεπώς έχουμε πολύ καλύτερο έλεγχο της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουμε, καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Και, το παράδοξο είναι πως στο σύγχρονο τρόπο διατροφής, το πίτουρο ως συστατικό, απουσιάζει δυστυχώς από τις περισσότερες τροφές ή συναντάται σε μικρή σχετικά περιεκτικότητα.

Άλλος ένας λόγος λοιπόν να εντάξουμε το πίτουρο σιταριού στην καθημερινότητα μας και να βάλουμε τις βάσεις για μια καλύτερη υγεία!

Tου Δημήτρη Πέτσιου, Κλινικού Διαιτολόγου Msc, Αθλητικού Διατροφολόγου, Master Practitioner Διατροφικών Διαταραχών (NCfED)

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea