Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Επιστήμονες χρησιμοποιούν υποβρύχια ηχεία για να ζωντανέψουν ξανά τους κοραλλιογενείς υφάλους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μια ομάδα επιστημόνων από την Μ.Βρετανία και την Αυστραλία συνεργάστηκαν για να χρησιμοποιήσουν υποβρύχια ηχεία με σκοπό να προσπαθήσουν να προσελκύσουν τα ψάρια να επιστρέψουν σε νεκρούς κοραλλιογενείς υφάλους και πιθανότατα να τους βοηθήσουν να ανακάμψουν.

Τα ηχεία αναπαρήγαγαν ήχους υγειών κοραλλιών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, και οι ερευνητές αποκάλεσαν αυτή τη διαδικασία «ακουστικό εμπλουτισμό».

Τοποθέτησαν ηχεία σε διάφορα σημεία όπου υπήρχαν νεκρά κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και ανακάλυψαν ότι δύο φορές περισσότερα ψάρια άρχισαν να καταφτάνουν και να μένουν σε εκείνα τα σημεία – σε σύγκριση με άλλα σημεία στα οποία δεν υπήρχε κανένας ήχος.

«Οι υγιείς κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι εξαιρετικά θορυβώδη σημεία. Η κίνηση του νερού ανάμεσα από τα φύκια, αλλά και οι ήχοι των γαρίδων και των ψαριών συνδυάζονται σε ένα υπέροχο κονσέρτο ζωντάνιας. Τα νεαρά ψάρια ακολουθούν αυτούς του ήχους όταν αναζητούν καταφύγιο», αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

Αλλά οι ύφαλοι μετατρέπονται σε φαντάσματα όταν νεκρώνουν, καθώς οι γαρίδες και τα ψάρια εξαφανίζονται, αλλά με τη χρήση των ηχείων οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη ζωή, αφού προσέλκυσαν νεαρά ψάρια.

Επιστήμονες χρησιμοποιούν υποβρύχια ηχεία για να ζωντανέψουν ξανά τους κοραλλιογενείς υφάλους

Photo by Harry Harding / University of Bristol

Τα ψάρια είναι σημαντικά για τη λειτουργία των κοραλλιογενών υφάλων, οπότε σε αυτή την περίπτωση εκκίνησαν τις διαδικασίες ανάκαμψης, αντιστρέφοντας τη ζημιά. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος που εκτείνεται σε 2.300 χιλιόμετρα έχει πληγεί σε τρομακτικό βαθμό λόγω των αυξανόμενων μέσων θερμοκρασιών στον ωκεανό τα τελευταία χρόνια.

Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες δεν καταστρέφουν μόνο αυτό το φυσικό θαύμα, αλλά μειώνουν και τις πιθανότητες ανάκαμψης, αυξάνοντας το ρίσκο μιας οικολογικής γενικής κατάρρευσης των ωκεανών. Αυτή η νέα έρευνα δεν είχε ως αποτέλεσμα μόνο την αύξηση των ψαριών που κατέφταναν κοντά στα υποβρύχια ηχεία, αλλά και την αύξηση των ειδών σε εκείνη την περιοχή κατά 50%.

Αλλά θα μπορούσε η υποβρύχια μουσική να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τη ζημιά που έχει τελεστεί;

Οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, αφού αναφέρουν ότι είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος προς την πλήρη ανάκαμψη της περιοχής. Θα μπορούσε όμως για αρχή να χρησιμοποιείται σε τοπικό επίπεδο με μεγάλη επιτυχία.

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόμιζαν πως ήταν ξύλο και τελικά ήταν νεκρός άνθρωπος: Δεύτερος νεκρός από πνιγμό στην χώρα, σοκ σε παραλία

Efi Nika

Με τα όχι χτίζονται οι ζωές…

Efi Nika

Το θρίλερ της Βέροιας: Ο Νίκος πήγε για δουλειά και δεν γύρισε ποτέ, η αποκάλυψη της μάνας του και το τελευταίο σημάδι – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika