Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Αποζημίωση 850.000 ευρώ επιδικάστηκε σε γιατρό για ιατρική επιπλοκή – Στα κάγκελα οι γιατροί για τον νόμο Χουλιαράκη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ανάστατος είναι ο κλάδος των νοσοκομειακών γιατρών μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που επιδίκασε το ποσό των 850.000 ευρώ σε γιατρό του δημοσίου και όχι στο νοσοκομείο Λάρισας για ιατρική επιπλοκή σε ασθενή, σύμφωνα με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο νόμος Χουλιαράκη, στον οποίο είχαν αντιταχθεί σθεναρά οι γιατροί κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, προέβλεπε ότι οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων θα καλούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους αστικές αποζημιώσεις, σε περίπτωση ιατρικού σφάλματος. Μέχρι τη στιγμή που ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος, αλλά και με βάση τη διεθνή πρακτική, τις αποζημιώσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις καταβάλλει το δημόσιο νοσοκομείο.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών (ΟΕΝΓΕ), Ηλίας Σιώρας, δήλωσε στο iatropedia.gr: “Είναι πολύ πρόστυχο αυτό το σχέδιο, έτσι θα το χαρακτήριζα. Και είχαμε εκφράσει εντονότατα την αντίθεσή μας στους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν άλλαξαν τη νομοθεσία και έλεγαν κατ’ επανάληψη, ότι μόνο αν υπάρχει δόλος ή βαριά αμέλεια. Αυτό, όμως, κάθε δικαστήριο μπορεί να το ερμηνεύσει κατά το δοκούν. Επομένως, πρέπει να απαλειφθεί πάραυτα, για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Δεν μπορεί ο γιατρός των 1.500 και 1.600 να σηκώσει τέτοια ποσά και είναι άδικο”.

Γιατί καταδικάστηκε ο γιατρός του Νοσοκομείου Λάρισας

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιδίκασε το παραπάνω ποσό, σε γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με αφορμή ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί 17 χρόνια πριν! Στο ποινικό δικαστήριο ο γιατρός είχε καταδικαστεί για απλή αμέλεια.

“Ο νόμος λέει “αν υπάρχει δόλος ή βαριά αμέλεια”. Δηλαδή ποιος πάει με δόλο να κάνει κακό στον άρρωστο; Ο γιατρός; Εμείς αυτό που είχαμε ζητήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν να τον καταργήσει αυτόν τον νόμο. Απλά θέλουν, είτε να βάλουν τους γιατρούς να κάνουν ιδιωτική ασφάλιση για πιθανή βλάβη στον άρρωστο, να πληρώνουν ένα σωρό λεφτά ο καθένας ή να έρθουν από την άλλη και τα δικηγορικά γραφεία να πλουτίζουν από τους αρρώστους”.

Από την άλλη, οι αποφάσεις αυτές, δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη και το σύνδρομο επαγγελματική εξουθένωσης, που τα τελευταία χρόνια αποδεκατίζει τους γιατρούς. Οι ίδιοι άλλωστε στις διαμαρτυρίες τους τονίζουν έντονα ότι η υποστελέχωση των νοσοκομείων βάζει τους ασθενείς σε κίνδυνο, αναφέρει ο κ. Σιώρας:

“Υπάρχει και το burnout το οποίο δεν το λαμβάνουν καθόλου υπόψη. Η εργασιακή εξουθένωση, την οποία οι κύριοι κάθε κυβέρνησης, αλλά και η όποια δικαστική αρχή, δεν τους ενδιαφέρει αν ο γιατρός ήταν άγρυπνος 15 ώρες και δουλεύει ορθοστασία 16 ώρες”.

Η μείωση των ποσοστών ιατρικών λαθών, καθώς δεν μπορεί να εξαλειφθεί, απαιτεί μέτρα και καλύτερη εκπαίδευση των υγειονομικών, λένε οι γιατροί.

“Το malpractice υπάρχει και αναγνωρίζεται διεθνώς, σε κακούς χειρισμούς. Αλλά υπακούουν σε κάποιους διεθνείς κανόνες επιπλοκών. Κι αν αυτό το νούμερο της θνητότητας είναι 1/1000, το θέμα δεν είναι να βρεις ένα γιατρό να τον κατακρεουργήσεις. Το θέμα είναι να πάρεις τέτοια μέτραασφάλειας στον άρρωστο και μέτρα εκπαίδευσης του γιατρού, ώστε να αποφεύγονται. Αυτό είναι το μέτρο που πρέπει να ληφθεί”.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Efi Nika

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika