Newsitamea.gr
NEWS FEED ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με δυνατό οργανισμό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όταν φέρνουμε ένα παιδί στον κόσμο μας φαίνεται τόσο εύθραυστο που φοβόμαστε να το πιάσουμε. Μόλις εγκλιματιστεί λίγο, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ πιο ανθεκτικό απ’ όσο νομίζαμε, ένας μικρός άνθρωπος που διαθέτει όλα όσα χρειάζεται για να επιβιώσει. Παρ’ όλ’ αυτά, η καλή υγεία ενός παιδιού είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και η δουλειά των γονιών είναι να φροντίζουν να τη θωρακίζουν με κάθε τρόπο. Έτσι μόνο, δημιουργούνται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ανάπτυξή του αλλά και οι βάσεις για μια πιο υγιή ενήλικη ζωή. Για ενισχύσετε, λοιπόν, τον οργανισμό του παιδιού προσέξτε αυτά τα βασικά σημεία.

Θηλάστε όσο περισσότερο μπορείτε

Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ένα μωρό για την ανάπτυξή του και, κυρίως, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού του απέναντι σε ιώσεις, αλλεργίες, δερματικές παθήσεις και διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μάλιστα, η σύστασή του δυναμώνει με τον χρόνο και, αν είναι εφικτό, δεν βλάπτει να συνεχίσετε τον θηλασμό και μετά το 12μηνο. Αν, πάλι, δεν θηλάζετε καθόλου ή θηλάζετε σε συνδυασμό με φόρμουλα, προσέχετε να μην ταΐζετε το μωρό σας παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται – εκτός και αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι – γιατί τα βρέφη που τρέφονται με φόρμουλα τείνουν να παίρνουν παραπάνω θερμίδες.

Έχετε το νου σας στο βάρος του από μικρό

Αν και γίνονται έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να αποφανθούμε αν ένα μωρό έχει αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθεί σε ένα παχύσαρκο παιδί. Όπως σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι η καλύτερη απάντηση για τις ανησυχίες μας. Παρακολουθήστε το βάρος του παιδιού από τα 2 χρόνια και μετά, ειδικά τον λόγο του ύψους προς το βάρος, δηλαδή τον Δείκτη Μάζας Σώματός (BMI) του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί ένα παιδί που είναι στην ανάπτυξη μπορεί να μην φαίνεται υπέρβαρο, αλλά να έχει χαρακτηριστικά παχυσαρκίας, την οποία μπορούμε να προλάβουμε.

Βόλτες κι εκδρομές: κίνηση και παιχνίδι εκτός σπιτιού

Τα παιδιά πρέπει να κινούνται, όχι για να είναι «σε φόρμα», αλλά γενικότερα για την καλύτερη ψυχοσωματική τους υγεία. Ξεκινήστε με βόλτες στο πάρκο και εκδρομές στην εξοχή από τα  μικρά του χρόνια και ενθαρρύνετε το παιδί να τρέχει, να πηδάει και να κάνει αθλοπαιδειές, παίζοντας κι εσείς μαζί του. Ο ήλιος είναι σημαντική πηγή βιταμίνης D, αλλά προσέχετε να εκτίθεστε σ’ αυτόν μόνο τις ώρες που δεν είναι επικίνδυνος. Και μη διστάζετε να βγαίνετε απ’ το σπίτι ακόμη και όταν ο καιρός δεν είναι ιδανικός. Είναι σημαντικό για τον οργανισμό του παιδιού να μην είναι κλεισμένο σε ένα αποστειρωμένο κουκούλι, αλλά να έχει συχνή επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Σωστές διατροφικές συνήθειες

Όταν το παιδί είναι μικρό, είναι πιθανόν να ζητάει φαγητό ή γλυκά ακόμη και όταν είναι χορτάτο και να φωνάξει κιόλας για να γίνει το δικό του. Μην του δίνετε φαγητό για να ηρεμήσει ούτε ως επιβράβευση γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να του μάθετε ότι δεν είναι κακό να τρώει συνεχώς. Ενισχύστε τη διατροφή του με φρέσκα φρούτα – όχι απλούς χυμούς – και λαχανικά, και τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και προβιοτικά, έχουν λίγα λιπαρά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σερβίρετε μερίδες που έχουν πάνω-κάτω τις θερμίδες που χρειάζεται το παιδί και επιμείνετε στα πιο υγιεινά φαγητά μέχρι να τα συνηθίσει. Και φυσικά, κρατήστε αναψυκτικά, σοκολάτες κλπ. στο ελάχιστο.

Ακολουθείτε τις καλές πρακτικές όλοι μαζί

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ακολουθήσει το παιδί τη διατροφή και να αποκτήσει τις καλές συνήθειες που εγγυώνται έναν δυνατό οργανισμό είναι να σας μιμηθεί. Με την ευκαιρία που σας δίνεται λόγω του παιδιού, βελτιώστε και τον δικό σας τρόπο ζωής και γίνετε το πρότυπό του για να εξασφαλίσετε ότι θα αναπτυχθεί σωστά και με υγεία. Αν εσείς δεν τρώτε φρούτα, πώς θα πείσετε το παιδί ότι κάνουν καλό; Στο μεταξύ, αν υπάρχουν κι άλλοι που φροντίζουν το παιδί, όπως οι παππούδες ή κάποια μπέιμπι-σίτερ, ζητήστε τους να μην αποκλίνουν απ’ το δικό σας πρόγραμμα.

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά

Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία όλων μας, πόσο μάλλον για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών μας. Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει τον οργανισμό ενός παιδιού, επηρεάζει την πνευματική λειτουργία και την ψυχολογία του και το αποδιοργανώνει, ειδικά όσον αφορά τη διατροφή. Η διαρκής κούραση οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερων γλυκών, σε περιορισμένη κινητικότητα και σταδιακά σε παχυσαρκία. Τα βρέφη χρειάζονται 15 ώρες ύπνου την ημέρα και μέχρι την ηλικία των 10, τουλάχιστον, τα παιδιά δεν πρέπει να κοιμούνται κάτω από 10 ώρες και, φυσικά, να κοιμούνται νωρίς – οπωσδήποτε, πριν τις 10.

ΠΗΓΗ: mama365.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαμπάς βούτηξε στη θάλασσα και έσωσε την κόρη του που την παρέσυραν τα κύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou