Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

9 Συμπτώματα της ινομυαλγίας που ΔΕΝ πρέπει να αγνοήσουμε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η Ινομυαλγία είναι μία μυοσκελετική διαταραχή που προκαλεί κόπωση, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις και θέματα με την μνήμη και τη διάθεση.

Και ενώ είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μυοσκελετικές παθήσεις μετά την οστεοαρθρίτιδα, δεν την έχει κατανοήσει ακόμα καλά η επιστημονική κοινότητα.

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν αυτή την ασθένεια και προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για αυτή τη διαταραχή.

Αφού η ινομυαλγία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με την οστεοαρθρίτιδα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτή την πάθηση.

Κίνδυνοι

Υπάρχουν τρεις παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτύξει κανείς ινομυαλγία:

1. Φύλο. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτή την πάθηση από τους άντρες.

2. Κληρονομικότητα. Εάν υπάρχει αυτή η πάθηση στο ιστορικό ενός μέλους της οικογένειάς σας, είναι πιο πιθανό να την αναπτύξετε.

3. Ρευματικό νόσημα. Εάν έχετε ρευματοειδής αρθρίτιδα ή λύκο, πιθανώς να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε την ινομυαλγία.

Συμπτώματα

Συχνά προκαλείται πόνος και κούραση στις αρθρώσεις και μπορεί να προκληθεί πόνος σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος με την επαφή. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου, μειώνοντας την ξεκούραση που μπορείτε να νιώσετε μετά από τον ύπνο και να προκαλέσει κατάθλιψη.

Άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβάνουν: 

  • – Πόνους στην κοιλιά
  • – Χρόνιους πονοκεφάλους
  • – Ξηρότητα στο στόμα, μύτη και μάτια
  • – Υπερευαισθησία στο κρύο ή/και τη ζέστη
  • – Αδυναμία συγκέντρωσης
  • – Ακράτεια
  • – Σύνδρομο ευαιρέθηστου εντέρου (IBS)
  • – Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα και τα πόδια
  • – Ακαμψία

Θεραπεία

Για να καταλάβετε εάν έχει ινομυαλγία, ο γιατρός σας πρέπει να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματά σας. Αφού γίνει η διάγνωση όμως, η θεραπεία μπορεί να συμπεριλαμβάνει κάτι από τα παρακάτω:

– Αναλγητικά, τα οποία θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους και θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε τη νύχτα.

– Αντικαταθλιπτικά.

– Φάρμακα για τις κρίσεις. Αυτά τα φάρμακα έχουν αποδειχτεί πως βοηθούν αρκετά στην μείωση του πόνου όσων πάσχουν από αυτή την πάθηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη, επισκεφτείτε την Εθνική Ένωση Ινομυαλγίας. 

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα όπως διαταραχή του ύπνου και του συναισθήματος. Η λέξη είναι σύνθετη από το ινο- (ινώδης ιστός) και -μυαλγία (πόνος στους μυς).

Χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο και όχι σαν νόσος. Νόσος είναι μια ιατρική κατάσταση με ειδική αιτία ή αιτίες και αναγνωρίσιμα σημεία και συμπτώματα. Αντίθετα, σύνδρομο χαρακτηρίζεται ένα σύνολο συμπτωμάτων και σημείων καθώς και ιατρικών προβλημάτων που συμβαίνουν μαζί, αλλά δεν έχουν συγκεκριμένη αναγνωρίσιμη αιτία. Παρά το ότι σχετίζεται με τα ρευματικά νοσήματα, δεν είναι αμιγώς αρθρίτιδα διότι δεν παρατηρείται φλεγμονή ή βλάβη στις αρθρώσεις. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και κόπωση και να διαταράξει την καθημερινότητα ενός ατόμου.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ

Είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Μπορεί να προσβληθεί το 3-6% του πληθυσμού. Το 75-90% είναι γυναίκες, ωστόσο μπορεί να προσβληθούν άνδρες ακόμα και παιδιά, αλλά σπανιότερα. Μπορεί να υπάρχει σε μια οικογένεια ή μεταξύ συγγενών. Η διάγνωση γίνεται συνήθως στις ηλικίες 20-50 ετών, αλλά αυξάνει η συχνότητα με την ηλικία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑΣ

– Ο διάχυτος πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα. Παράλληλα, πολλοί αισθάνονται κόπωση, υπερευαισθησία στο άγγιγμα, στο φως και τον ήχο και διαταραχές μνήμης.

– Ο πόνος της ινομυαλγίας περιγράφεται ως συνεχής, βαθύς πόνος από τους μύες. Παρατηρείται σε όλο το σώμα, αριστερά και δεξιά, πάνω και κάτω από τη μέση. Ο πόνος και η δυσκαμψία είναι πιο έντονα το πρωί μετά την έγερση. Μπορεί να υπάρχουν και νευρολογικά συμπτώματα όπως τσιμπήματα, μουδιάσματα, «βελονιάσματα» που επιδεινώνουν το αίσθημα της δυσφορίας. Υπάρχει επιπλέον πόνος όταν ασκείται πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, τα λεγόμενα «ευαίσθητα σημεία». Αυτά περιγράφονται σε γενικές γραμμές στο παρακάτω σχήμα.

– Κόπωση. Είναι πολύ πιο έντονη από την κόπωση μιας κουραστικής μέρας ή μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο. Η κόπωση της ινομυαλγίας βιώνεται ως «εξοντωτική» που μπορεί να επηρεάζει τις εργασιακές, κοινωνικές, προσωπικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα υπάρχει μειωμένη «φυσική ενέργεια».

– Διαταραχές ύπνου. Ο ύπνος δεν είναι βαθύς ούτε αναζωογονητικός και τα άτομα διαμαρτύρονται ότι δεν ξεκουράζονται έστω κι αν κοιμηθούν αρκετά. Διάφορες έρευνες έχουν εντοπίσει διαταραχές στο στάδιο 4 του βαθέος ύπνου. Ο ύπνος διακόπτεται συνεχώς από ήχους ή «σκέψεις», περιορίζοντας σημαντικά τη διάρκειά του.

– Αλλα συμπτώματα:

  • o Ευερέθιστο έντερο
  • o Ευερέθιστη ουροδόχος κύστη
  • o Πονοκέφαλοι
  • o Ημικρανίες
  • o Σύνδρομο ανήσυχων κνημών (ανησυχία των ποδιών τη νύχτα)
  • o Αδυναμία συγκέντρωσης και μνήμης
  • o Ξηρότητα στόματος
  • o Δερματικές ευαισθησίες ή εξανθήματα
  • o Άγχος, κατάθλιψη
  • o Πόνος κατά την περίοδο
  • o Βουητά στα αυτιά, ζάλη
  • o Μουδιάσματα και καψίματα στα χέρια ή πόδια

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ

Τα αίτια είναι άγνωστα. Πιθανόν ευθύνονται αρκετοί παράγοντες. Μπορεί ένα τραύμα ή συναισθηματικό στρες ή ακόμα μια νόσος (συνδυάζεται με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλα νοσήματα). Αρκετοί ερευνητές πιθανολογούν γονιδιακή αιτία λόγω της ανεύρεσης ατόμων με ινομυαλγία σε μια οικογένεια.

Οι περισσότεροι ερευνητές, ωστόσο, συμφωνούν ότι υπάρχει μια διαταραχή στη διαβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα άτομα αυτά αισθάνονται πολύ πιο έντονο πόνο και πονούν πιο συχνά από άλλα άτομα (υπεραλγησία). Εχουν βρεθεί αυξημένα επίπεδα διεγερτικών νευροδιαβιβαστών (όπως ουσία Ρ, κυτοκίνες κ.ά.) και μειωμένα επίπεδα κατασταλτικών νευροδιαβιβαστών (όπως σεροτονίνη, ενδορφίνες κ.λπ.).

Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν διαταραχή στην «ερμηνεία» των σημάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα που προκαλεί διαταραγμένη αίσθηση του πόνου.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις για την ινομυαλγία. Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό, τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση. Η ανεύρεση των «σημείων ευαισθησίας» όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, συνηγορεί υπέρ της διάγνωσης.

Η διάγνωση καθυστερεί να γίνει, κατά μέσο όρο πέντε χρόνια, λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων. Οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι συνήθως φυσιολογικές, αν και τελευταία συνδέεται το σύνδρομο με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης στο αίμα.

Συχνά συνυπάρχει με άλλα νοσήματα (όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ερυθηματώδης λύκος), τα οποία πρέπει να έχουν αποκλειστεί κατ΄αρχήν.

Για να τεθεί η διάγνωση χρειάζεται να υπάρχει διάχυτος πόνος στο σώμα για τουλάχιστον τρεις μήνες και να είναι επώδυνα τα 11 από τα 18 σημεία της εικόνας. Ωστόσο, τελευταία αμφισβητούνται και αυτά τα σημεία.

Για να είναι πιθανή η διάγνωση χρειάζεται να υπάρχει χρόνια διαταραχή του ύπνου, να υπάρχουν κάποια ψυχικά χαρακτηριστικά (όπως άγχος ή τελειομανία, φοβίες ή κατάθλιψη). Η επιδείνωση της ψυχικής κατάστασης επιδεινώνει τον πόνο και τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.

Ο πόνος προκαλείται με μικρά ερεθίσματα και η αντοχή στον πόνο είναι περιορισμένη. Γενικά το νευρικό σύστημα χαρακτηρίζεται από «υπερδιέγερση».

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika