Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μήπως σας λείπει Β12; Τα σημάδια που το μαρτυρούν

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο ρυθμός απορρόφησης της βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό μειώνεται καθώς μεγαλώνετε, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια.

Εκτός από τη γήρανση, παράγοντες που συμβάλλουν στην έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι η χορτοφαγική διατροφή, αφού η Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως η μετφορμίνη που λαμβάνουν οι διαβητικοί και οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).

Δείτε στις παρακάτω εικόνες ποια συμπτώματα προκαλεί η έλλειψη της βιταμίνης Β12.

Κούραση ακόμη και μετά από αρκετές ώρες ύπνου: Η επίμονη κόπωση είναι ένα από τα πρώτα και πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη της βιταμίνης Β12. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στο κάθε κύτταρο του σώματος.

Μυϊκή αδυναμία: Αν νιώθετε ότι οι σακούλες του σούπερ μάρκετ ζυγίζουν 100 κιλά, η αιτία μπορεί να είναι η έλλειψη της Β12, καθώς δεν επιτρέπει να φτάσει στους μυς αρκετό οξυγόνο ώστε να λειτουργούν σωστά.

Μουδιάσματα: Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των νεύρων σε όλο το σώμα. Η έλλειψή της εκδηλώνεται συχνά με το μούδιασμα των άκρων ή με ένα αίσθημα ότι διαπερνά το σώμα ηλεκτρισμός.

Θολή μνήμη: Αν βρίσκετε συστηματικά τα κλειδιά σας μέσα στο ψυγείο ή ξεχνάτε ονόματα, η πιο πιθανή εξήγηση είναι η έλλειψη της βιταμίνης Β12. Η καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου και η καλή επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων είναι απαραίτητη για να είναι αποδοτική η μνήμη, πράγμα αδύνατο χωρίς επαρκή πρόσληψη Β12.

Ζαλάδα και έλλειψη ισορροπίας: Οι συχνές ζαλάδες και η έλλειψη ισορροπίας είναι δύο ακόμη κοινά συμπτώματα της έλλειψης της βιταμίνης Β12. Σύμφωνα με τουρκική μελέτη, τα άτομα που ταλαιπωρούνται από ζαλάδες και αναζητούν θεραπεία γι’ αυτές είναι 40% πιο πιθανό να παρουσιάζουν έλλειψη Β12 σε σύγκριση με άτομα που δεν εκδηλώνουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Χλωμό δέρμα: Η έλλειψη Β12 συνεπάγεται ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια του οργανισμού είναι πιο ευαίσθητα και καταστρέφονται πιο εύκολα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να απελευθερώνεται μια χρωστική ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη, η οποία προσδίδει στο δέρμα μια χλωμή ή κιτρινωπή όψη.

Λεία και κόκκινη γλώσσα: Περίπου το 50% των ανθρώπων με έλλειψη Β12 παρουσιάζουν απώλεια των λεγόμενων θηλών της γλώσσας –των μικροσκοπικών εξογκωμάτων που υπό φυσιολογικές συνθήκες προσδίδουν στη γλώσσα μια τραχιά υφή– ιδιαίτερα στα άκρα της. Επίσης, η γλώσσα μπορεί να πονά, ιδιαίτερα στο πίσω μέρος της. Η απώλεια θηλών από τη γλώσσα συνήθως συνοδεύεται και από μειωμένη αίσθηση της γεύσης.

Κακή διάθεση: Η βιταμίνη Β12 εμπλέκεται στη σύνθεση χημικών ουσιών που ελέγχουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Έτσι, η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα άγχους ή / και κατάθλιψης.

Αλλοιώσεις στην όραση: Σε ακραίες περιπτώσεις έλλειψης προκαλούνται βλάβες στο οπτικό νεύρο ή στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, με αποτέλεσμα τη θολή ή διπλή όραση, την ευαισθησία στο φως ή την απώλεια της όρασης.

ΠΗΓΗ:Onmed.gr  ,  www.prevention.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Penni Syggrou