Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ

Η αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα: Εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μία χρόνια αυτοάνοση νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Με τον όρο αυτοάνοση εννοούμε ότι μηχανισμοί άμυνας που κινητοποιήθηκαν κάποτε για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός προηγούμενο νόσημα, ενεργοποιήθηκαν και πάλι από συρροή λανθασμένων μηνυμάτων και άρχισαν να προσβάλλουν τη μυελίνη που περιβάλλει τις νευρικές ίνες του ΚΝΣ.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή αλλιώς πολλαπλή σκλήρυνση (MS) είναι μία αυτοάνοσης αιτιολογίας πάθηση που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος. Πρόκειται για μία χρόνια νόσο που εξελίσσεται σταδιακά, ενώ με τις σύγχρονες φαρμακευτικές αγωγές και τη φυσικοθεραπεία η εξέλιξη αυτή μπορεί να καθυστερήσει πολλά χρόνια.

Η νόσος επηρεάζει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα. Προκαλεί προβλήματα στην όραση, στην ισορροπία, στον έλεγχο των μυών αλλά και σε άλλες βασικές κινητικές λειτουργίες.

Τις νευρικές ίνες (νευράξονες) του κεντρικού νευρικού συστήματος περιβάλλει μία ουσία, η μυελίνη, που επιτρέπει την διέλευση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων ανάμεσα στα νεύρα.

Στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) σε πολλαπλά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος προκαλείται στην αρχή φθορά της μυελίνης και στη συνέχεια δημιουργούνται πλάκες (ουλές), και γι’ αυτό στην πάθηση αυτή έχει δοθεί η ονομασία Σκλήρυνση «κατά πλάκας» ή «Πολλαπλή» σκλήρυνση.

Υπάρχει πιθανότητα καταστροφής του ίδιου του νευράξονα από τα αρχικά στάδια της νόσου. Η μυελίνη όχι μόνο προστατεύει τους νευράξονες αλλά τους επιτρέπει να «κάνουν και τη δουλειά τους». Όταν λοιπόν η μυελίνη και οι νευράξονες επηρεαστούν, ή και καταστραφούν, εμποδίζεται η ικανότητα αγωγής ερεθισμάτων στους νευρώνες, το σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου δυσλειτουργεί και αυτό είναι που προκαλεί τα διάφορα συμπτώματα της ΣΚΠ.

Να θυμάστε ότι τα Ατομα με Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) παρουσιάζουν σε διαφορετική ένταση ή συχνότητα αυτά τα συμπτώματα.

Τα πρώιμα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι:

  • Θολή όραση
  • Δυσκολία στη βάδιση
  • Κόπωση και εξάντληση
  • Σπασμοί και αδυναμία μυών
  • Σεξουαλικές διαταραχές
  • Πόνος
  • Μουδιάσματα
  • Μυρμήγκιασμα
  • Αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης
  • Κατάθλιψη
  • Αδύναμη μνήμη

Η νόσος τείνει να εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 20 έως 40 ετών, ενώ συχνά παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.

Οι Τέσσερις Κύριες Μορφές Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Παράγοντες κινδύνου και αίτια σκλήρυνσης κατά πλάκας

Τα αίτια που ενοχοποιούνται για την πρόκληση της νόσου δεν είναι τόσο σαφή. Πρόκειται για ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών, γενετικών και κληρονομικών παραγόντων. Εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον της μυελίνης, που περιβάλλει τα νεύρα για να τα προστατεύσει. Χωρίς αυτό το περίβλημα τα νεύρα καταστρέφονται, οδηγώντας σε μια σειρά από συμπτώματα.

Μπορεί τα αίτια να μην είναι γνωστά, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνισή της. Τα γονίδια, το κάπνισμα και η λοίμωξη από ορισμένους ιούς όπως ο Epstein-Barr φαίνεται ότι ενοχοποιούνται για την αύξηση του κινδύνου, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί επιστημονικώς κάτι τέτοιο. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η βιταμίνη D στην πρόληψη και στην προστασία από τη νόσο.

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika