Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Υπερκόπωση: 6 αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης σε εικόνες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εάν αισθάνεστε έντονη κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, που όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά κλιμακώνεται με τον καιρό, τότε είναι πιθανό να πάσχετε από υπερκόπωση.

Η σωματική, συναισθηματική και πνευματική εξάντληση που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και υποτροπιάζει, σταδιακά μετατρέπεται σε υπερκόπωση.

Η υπερκόπωση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, καρδιοπάθεια ανεξέλεγκτο άγχος, υψηλή χοληστερόλη, αϋπνία, κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικά επεισόδια και αυξημένη πίεση ή και υπόταση.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί 6 αιτίες και τρόπους αντιμετώπισης της υπερκόπωσης.

Μια βασική αιτία της υπερκόπωσης είναι ο ελλιπής και κακής ποιότητας ύπνος. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν προκειμένου να κοιμάστε … «σαν πουλάκι»; Εάν είστε από τους τύπους που προτιμούν να γυμνάζονται το βράδυ ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Η άσκηση αυξάνει την έκκριση ενδορφινών και στην πραγματικότητα ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας και αντοχής, με αποτέλεσμα, εάν γίνεται το βράδυ, να επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου. Ξεκινήστε να γυμνάζεστε στο πρωί και αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε.

Χρόνιο άγχος: Εάν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που ρυθμίζει το άγχος είναι ανεβασμένα πριν τον ύπνο τότε είναι δύσκολο να κοιμηθεί κανείς ήρεμα και αδιάκοπα. Η στέρηση ύπνου οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, ενισχύοντας την κόπωση. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, που επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών αλλά και τη λειτουργία των επινεφριδίων. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β, C, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν αποτελεσματικά στην ρύθμιση της κορτιζόλης και στην αντιμετώπιση του άγχους.

Το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές έχει ενοχοποιηθεί ότι επηρεάζει την έκκριση µελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο, γι’ αυτό περιορίστε την έκθεση σε αυτή πριν κοιμηθείτε.

Αυξήστε την πρόσληψη σιδήρου: Η ανεπάρκεια σιδήρου οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας, έλλειψη πνευματικής διαύγειας, ζαλάδες, πονοκεφάλους, αστάθεια και ευερεθιστότητα. Ο λόγος είναι ότι ο σίδηρος ενισχύει τη διαδικασία μεταφοράς οξυγόνου στα κύτταρα αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας. Η έλλειψή του οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Το σπανάκι, το μπρόκολο, οι φακές, το συκώτι και το κόκκινο κρέας είναι από τις βασικές πηγές σιδήρου που μπορείτε να καταναλώνετε.

Ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β: Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β αποτελείται από οκτώ βιταμίνες, η καθεμιά από τις οποίες εμπλέκεται ξεχωριστά, σε συστήματα συνενζύμων τα οποία είναι απαραίτητα για την απελευθέρωση ενέργειας από λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αλκοόλες. Οι βιταμίνες αυτές βρίσκονται σε ευρύ φάσμα τροφών και είναι εύκολο να πετύχετε επάρκεια μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ενώ η ανεπάρκειά τους προκαλεί άγχος, ατονία και μόνιμη κούραση, επιβαρύνοντας τον οργανισμό σωματικά και ψυχικά.

Η μη επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης σε συνδυασμό με αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων μεταβάλλει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης, επηρεάζοντας τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας του ατόμου.

ΠΗΓΗ:Onmed.gr  ,  www.medicaldaily.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@