Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Νέες ταυτότητες 2020: Πότε βγαίνουν υποχρεωτικά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι νέες ταυτότητες 2020 βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ, ενώ παράλληλα με τη νέα ιστοσελίδα Δημόσιας Διοίκησης που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να συναλλάσσονται ψηφιακά με το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς τη διαδικασία για τις νέες ταυτότητες.

Την ίδια ώρα οι νέες ταυτότητες θα δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν ψηφιακά κάποιες εργασίες, που μέχρι τώρα χρειαζόταν η φυσική τους παρουσία στα ΚΕΠ ή στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Στη σχετική διάταξη στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα αναφέρεται ότι, το gov.gr «αποτελεί το κεντρικό σημείο παροχής ηλεκτρονικών και ψηφιακών υπηρεσιών τις οποίες σωρεύει υποχρεωτικά από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης». Όλοι οι ιστότοποι των φορέων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν να μεταφερθούν στην ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης με κατάληξη gov.gr μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

Στο μοντέλο της Εσθονίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων που σχεδιάζει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2021.

Βασικές διαφορές σε σχέση με τις σημερινές ταυτότητες είναι το γεγονός πως είναι έγχρωμες, προσφέρουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες μέσω τσιπ και επί της ουσίας αποτελούν το βήμα για την σταδιακή μετάβαση σε ταυτότητες – application στα κινητά που διαβάζουν βιομετρικά για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.

Όπως άλλωστε έχει υπογραμμίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι έγχρωμες ταυτότητες διαθέτουν μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς αποτυπώνουν μεγαλύτερη δυνητική πληροφορία για κάποιον που μπορεί να την αξιοποιήσει, άρα και περισσότερα στοιχεία διασφάλισης υπό προϋποθέσεις.

Τι είναι οι ταυτότητες της Εσθονίας

Με την παραλαβή της ταυτότητας στην Εσθονία, παραδίδεται και μια διεύθυνση e-mail στον πολίτη, όπου το κράτος επικοινωνεί και αποστέλλει σημαντικές πληροφορίες. Το δελτίο ταυτότητας, περιέχει έγχρωμη φωτογραφία, τσιπ με card reader για να διαβαστεί από υπολογιστή αλλά και έναν κωδικό QR που προστέθηκε εσχάτως και αυξάνει το επίπεδο ασφαλείας.

Έχοντας την ταυτότητα, οι πολίτες της Εσθονίας μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε μια σειρά από συναλλαγές με το κράτος, τις υγειονομικές υπηρεσίες, τις εκλογές (κάτι για το οποίο σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε πως δεν είναι απαραιτήτως σύμφωνος να εφαρμοστεί ακόμη), τις ηλεκτρονικές τραπεζικές τους συναλλαγές, την υπογραφή συμβάσεων κ.α.

Συγκεκριμένα, η ταυτότητα χρησιμοποιείται ως ταξιδιωτικό έγγραφο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως κάρτα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, ως αποδεικτικό για την παραλαβή φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί, ως αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας στις τραπεζικές συναλλαγές, ως προπληρωμένο εισιτήριο στα ΜΜΜ για ορισμένες πόλεις, ως πιστοποιητικό ηλεκτρονικής υπογραφής, ως ταυτότητα ψηφοφόρου για ηλεκτρονική ψηφοφορία, ως κλειδί για πρόσβαση σε όλες τις κρατικές βάσεις πληροφοριών που υπάρχουν στοιχεία τα οποία αφορούν τον πολίτη (ιατρικό αρχείο, φορολογικές δηλώσεις κ.α.).

Η ταυτότητα της Εσθονίας, έχει μετατρέψει σε πολύ ταχύτερες, μια σειρά από συναλλαγές των πολιτών με το κράτος και όχι μόνο, αφού πλέον δεν απαιτείται η φυσική παρουσία για αρκετές από τις υπηρεσίες ή όπου απαιτείται δεν είναι απαραίτητη η συλλογή εγγράφων.

ΠΗΓΗ: Madata.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea