Newsitamea.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Απομυθοποιώντας το θυμό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συχνά τον φοβόμαστε τον θυμό.. Φοβόμαστε αυτά που μπορεί να προκαλέσει, τις σκέψεις μας, τις αντιδράσεις μας,, τους άλλους..

Τον φοβόμαστε γιατί συχνά έχουμε μάθει να τον καλύπτουμε, να μην τον αντιμετωπίζουμε..

Έχουμε μάθει από μικροί να τον αποφεύγουμε, γιατί μάλλον και οι γονείς μας εκπαιδεύτηκαν να τον φοβούνται .

Ένα παραμύθι όμως, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις iWrite ήρθε για να τον απομυθοποιήσει τον θυμό, για να βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να τον καταλάβουν, να δούνε τη σωματοποίηση που μπορεί να κάνει κάποιος όταν θυμώνει και να προτείνει μέσα από μία ιστορία γεμάτη αγάπη πρακτικές συμβουλές και τρόπους διαχείρισης τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά.

«…..Και όσο ήμουν θυμωμένη και πονούσα, τόσο φοβόμουν ότι αυτό δεν θα τελειώσει ποτέ. Και μετά ντρεπόμουν. Ντρεπόμουν να μιλήσω με τους φίλους μου ή στη μαμά μου, γιατί νόμιζα ότι εγώ ήμουν πολύ δυνατή και μπορούσα να τα καταφέρω όλα μόνη μου.. Αφήστε που δεν ήθελα να δείξω σε κανέναν ότι πονούσα κιόλας…. Μέχρι που μου μίλησε για το χορό των συναισθημάτων.. και μου είπε πως από τη στιγμή που μιλάω κάθε φόρα γι’αυτό που με στενοχωρεί, είναι σαν να ανοίγω ένα δρόμο στον φόβο, στον θυμό, στην ντροπή και στην ενοχή.. Και θα έρθουν μετά οι φίλοι τους.. Η χαρά, το πάθος κι η αγάπη.. Και θα με αγκαλιάσουν…»

Γραμμένο από την ψυχολόγο Ελένη Σολταρίδου το παραμύθι «ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για το θυμό» απευθύνεται τόσο σε μικρά όσο και σε μεγάλα παιδιά.. ίσως γιατί τελικά μικροί και μεγάλοι χρειαζόμαστε πρακτικές συμβουλές και ιστορίες γεμάτες αγάπη για να βοηθηθούμε και να κατανοήσουμε το εύρος των συναισθημάτων μας..

Κυκλοφορούν ανάμεσα μας..

Ελένη Σολταρίδου – «Ψυχολογος, M.Sc., Υπ. Δρ.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika