Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Το μυστικό για να τρως μακαρόνια χωρίς να πάρεις γραμμάριο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είτε το πιστεύεις είτε όχι είναι πιθανό να απολαμβάνεις σε καθημερινή βάση το αγαπημένο σου ιταλικό πιάτο χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις νούμερο τζιν.

Μην ξεχνάς άλλωστε πως μερικές από τις πιο εντυπωσιακές και καλλίγραμμες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σοφία Λόρεν και η Όντρεϊ Χέπμπορν, λάτρευαν τις μακαρονάδες και ενέδιδαν συχνά σε αυτές δίχως τύψεις για τη σιλουέτα τους. Μήπως θέλεις και εσύ να κάνεις το ίδιο; Εάν ξεφώνισες όλο πάθος ναι, τότε απλά ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.

1. Συνόδεψέ τα μακαρόνια με μία σαλάτα

Η κατανάλωση ωμών καρότων με ένα αμυλούχο γεύμα, όπως τα ζυμαρικά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα και να αυξήσει την αίσθηση κορεσμού, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές. Μετάφραση: Η κατανάλωση μιας σαλάτας ως ορεκτικό πριν τη μακαρονάδα σου μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις τις απογευματινές επιδρομές στο ψυγείο, κοινώς τις περιττές θερμίδες κατά τη διάρκεια της μέρας.

 

2. Επίλεξε τα σωστά ζυμαρικά

Δεν είναι όλα τα μακαρόνια ίδια. Για παράδειγμα, τα λευκά ζυμαρικά δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να μην σε χορταίνουν σχεδόν καθόλου και να μην συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, σε αντίθεση με εκείνα που είναι κατασκευασμένα από αλεύρι ολικής αλέσεως. Εάν θέλεις μάλιστα να αυξήσεις και την περιεκτικότητα του γέυματός σου σε πρωτεΐνη, θα σού προτείναμε να επιλέξεις ζυμαρικά από σόγια, κινόα ή φακές.

 

3. Προτίμησε τα μακαρόνια al dente

Γλίτωσε χρόνο και περιττά κιλά απλά βγάζοντας τα μακαρόνια από τη φωτιά μερικά λεπτά νωρίτερα. Έρευνες έχουν δείξει πως το ζεστό νερό διασπά τους δεσμούς μορίων αμύλου, πράγμα που καθιστά ευκολότερο για το σώμα να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε καύσιμα. Μπορεί η παραπάνω διαδικασία να ακούγεται ευεργετική, αλλά στην πραγματικότητα βλάπτει σημαντικά τη γραμμή μας. Με τη σειρά τους, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και στη συνέχεια πέφτουν απότομα, κάνοντάς μας να λιμοκτονούμε λίγες μόλις ώρες μετά το φαγητό. Τα Al dente ζυμαρικά, από την άλλη πλευρά, διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες εναλλαγές στα επίπεδα ενέργειάς μας.

 

4. Βάλ’ τα στο ψυγείο

Η πτώση της θερμοκρασίας μεταβάλλει τη χημική τους δομή σε κάτι που λέγεται “ανθεκτικό άμυλο”, το οποίο, σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Nutrition & Metabolism, προωθεί την οξείδωση του λίπους. Δεν τρελαίνεσαι με την ιδέα; Να η πρότασή μας: Απολαύσε το πρώτο σου μπολ με ζυμαρικά ζεστό, αλλά δεσμεύσου να καταναλώσεις όλα τα περισσεύματα κρύα. Όπως και να το κάνουμε το αδυνάτισμα θέλει και τις θυσίες του, τι να κάνουμε!

 

5. Γέμισε το πιάτο σου με λαχανικά

Ας είμαστε για λίγο ειλικρινείς: Καμία μακαρονάδα με κρέμα γάλακτος, μπέικον και τυριά δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να χάσεις ή έστω να διατηρήσεις το βάρος σου. Για να πετύχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να βρεις απολαυστικές μακαρονάδες που ως βασικά τους συστατικά έχουν θρεπτικά και πολύχρωμα λαχανικά. Ας μιλήσουμε λίγο και με νούμερα: Όσοι επιλέγουν κυρίως πιάτα που περιέχουν λαχανικά, καταναλώνουν σε μέσο όρο 350 λιγότερες θερμίδες καθημερινά από αυτούς που απλά τσιμπολογούν λίγο μια σαλάτα, σύμφωνα με ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Ο λόγος είναι ότι τα λαχανικά σε χορταίνουν χωρίς να σε γεμίζουν περιττές θερμίδες, ενώ επίσης προσθέτουν στη διατροφή σου μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και βιταμινών. Βρες ΕΔΩ μερικές από τις αγαπημένες μας συνταγές.

 

6. Πασπάλισε τυρί μόνο από πάνω

Έχεις παρατηρήσει ότι εάν ρίξεις τυρί μέσα στη σάλτσα για να λιώσει, δεν καταλαβαίνεις ποτέ τη γεύση του και είναι σαν να χάνεται στα άδυτα της κατσαρόλας; Ε τζάμπα λιπαρά και θερμίδες, λοιπόν! Αντί να βάζεις και να βάζεις προκειμένου να καταλάβεις γεύση, πασπάλισέ το μόνο από πάνω αφού ολοκληρώσεις το πιάτο, προκειμένου να μειώσεις τη θερμιδική του αξία και να καταλάβεις όσο περισσότερο μπορείς τη γεύση του.

 

7. Επίλεξε με προσοχή τα λιπαρά σου

Αντί να γεμίζεις το πιάτο σου με λιπαρά από την κρέμα γάλακτος και τα τυριά, φτιάξε μια κρεμώδης σάλτσα, χρησιμοποιώντας ‘καλά λιπαρά’, όπως ξηρούς καρπούς και αβοκάντο, λεμόνι, αλατοπίπερο και λίγο νεράκι. Όχι μόνο θα σε γεμίσουν θρεπτικά συστατικά και θα κατευνάσουν την πείνα σου, αλλά θα μειώσουν και τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων του οργανισμού σου.

 

8. Δώσε λίγη ένταση

Η αραμπιάτα όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις και βάρος. Γιατί; Μα γιατί περιέχει μπαχαρικά, όπως πιπεριές τσίλι, οι οποίες περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία καταστέλλει την όρεξη. Η ένωση αυτή συμβάλλει επίσης στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και στην τόνωση της θερμογένεσης, της ικανότητας δηλαδή του σώματος να “καίει” τα τρόφιμα ως ενέργεια. Τι θα έλεγες λοιπόν για μια αραμπιάτα;

 

Πηγή: olivemagazine.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika