Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αυξήσεις συντάξεων με νέους συντελεστές – Ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σχέδιο ριζικών αλλαγών στα ποσά συντάξεων που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου μελετάει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να δοθούν αυξήσεις σε όσους έχουν πολλά χρόνια (άνω των 35) με καλύτερους συντελεστές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης.

Το σχέδιο των αλλαγών προβλέπει τουλάχιστον δύο πιθανές εκδοχές, που ήδη άρχισαν να συζητούνται σε υπηρεσιακό αλλά και επιτελικό επίπεδο. Το πρώτο είναι να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης οριζόντια από το 28ο έτος ασφάλισης και πάνω κατά 5%, 8% ή 10%.

Το δεύτερο είναι να αλλάξουν μεν οι συντελεστές, αλλά με βαθμιαία μεγαλύτερη αύξηση για όσους έχουν από 35 ή 37 έτη εργασίας και πάνω, ώστε να επιβραβεύονται με καλύτερη σύνταξη λόγω παραμονής τους στην εργασία και καταβολής μεγαλύτερων εισφορών. Σε αυτή την περίπτωση τα οφέλη περιορίζονται μόνον για όσους περνούν τα 35 έτη και ενδέχεται σε αυτά τα χρόνια (35-42 έτη) η αύξηση των συντελεστών να είναι μεγαλύτερη του 10%.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα, με πίνακες και παραδείγματα, τι μπορεί να σημαίνουν για τους 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους οι αλλαγές που έρχονται από τον προσεχή Νοέμβριο με την αλλαγή των συντελεστών στο νόμο Κατρούγκαλου που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Ποιοι συντελεστές θα αλλάξουν, ποιοι και πόσο κερδίζουν στη σύνταξη

Από την αλλαγή των συντελεστών προκύπτουν αυξήσεις συντάξεων ως και 50 ευρώ κατά μέσο όρο για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη και με μισθούς από 1.200 ως 1.500 ευρώ, ενώ για όσους έχουν πάνω από 40 έτη και μισθούς 1.800 ευρώ η αύξηση στη σύνταξη φτάνει ως και 80 με 85 ευρώ κατά μέσο όρο, με την εκτίμηση ότι οι συντελεστές θα αυξηθούν από 5%, που είναι το πιο συντηρητικό σενάριο, ως και 10%, που είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, ώστε να υπάρχει κίνητρο ασφάλισης και παραμονής στην εργασία για καλύτερη σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, οι αλλαγές θα στοχεύσουν κυρίως στα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν μετά τα 35 έτη ασφάλισης, όπου εξετάζεται να αυξηθούν σημαντικά με ένα μπόνους μεταξύ 5%, 8% ή και 10% στους ισχύοντες συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης.

etypos

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou