Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που κάθε Φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ένας χρυσοκίτρινος πίνακας ζωγραφικής

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μια πόλη και μια λίμνη που σε προκαλούν να τις ανακαλύψεις. Αυτή ειδικά την εποχή με τα χρυσοκίτρινα φύλλα να σκεπάζουν σαν χαλί το έδαφος, η Καστοριά θυμίζει ονειρικό Φθινοπωρινό σκηνικό.

Δεν μπορείς να αποφύγεις την βόλτα στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας. Το θέαμα είναι τόσο όμορφο που σου μένει αξέχαστο..

Ρομαντζάδα δίπλα σε πάπιες, κύκνους, κορμοράνους και πελεκάνους χαζεύοντας την πόλη να καθρεφτίζεται στα νερά της.

Ο μεγάλος γύρος της λίμνης είναι μια διαδρομή που πρέπει να κάνεις. Θα ξεκινήσεις ακολουθώντας το δρόμο που πηγαίνει στα παραλίμνια χωριά, θα συνεχίσεις προς τη Χλόη, τη «νέα πόλη» και από κει προς Τοιχιό, Πολυκάρπη και Μαυροχώρι.

Στο Μαυροχώρι θα δείς το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, Λαογραφίας και Προϊστορίας ενώ στο Δισπηλιό θα εκπλαγείς με το πιστό αντίγραφο του νεολιθικού χωριού με τις χωμάτινες καλύβες που κατασκεύασαν οι αρχαιολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Απαραίτητη η επίσκεψη σε ένα θαύμα της φύσης που μέχρι πριν μερικές δεκαετίες παρέμενε άγνωστο. Εντελώς τυχαία κάποια παιδιά που έπαιζαν, ανακάλυψαν την είσοδο μιας σπηλιάς στη νότια όχθη της λίμνης. Οι γονείς τους για να τα κρατήσουν μακρυά της έπλασαν έναν μύθο για κάποιο δράκο που ζει μέσα στην σπηλιά. Η σπηλιά ονομάστηκε Σπηλιά του Δράκου, είναι γεμάτη εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες και σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους είναι ηλικίας εκατομμυρίων ετών.

Επιστρέφοντας στην πόλη θα χαρείς την βόλτα στα πανέμορφα σοκάκια της και θα εντυπωσιαστείς χαζεύοντας τα επιβλητικά αρχοντικά. Ειδικά στο Ντολτσό, την πιο αρχοντική συνοικία της Καστοριάς, κάθε βόλτα είναι μια βόλτα στην ιστορία της πόλης.

Η Καστοριά φημίζεται για τις υπέροχες βυζαντινές εκκλησίες της. Η Παναγία Κουμπελίδικη ή Σκουταριώτισσα είναι το πιο διάσημο βυζαντινό μνημείο της πόλης κι ένα από τα σημαντικότερα της Μακεδονίας. Από τις σπάνιες τοιχογραφίες της προσέξτε την ανθρωπόμορφη αγία τριάδα που κοσμεί τη σκαφιδωτή καμάρα του εσωνάρθηκα και το χορό της Σαλώμης στο εξωτερικό. Σημειώστε ακόμη, μεταξύ άλλων, το Βυζαντινό Μουσείο με περίπου 500 φορητές εικόνες των 12ου-17ου αιώνων, οι οποίες αποτελούν σπάνια δείγματα βυζαντινής τέχνης, και το Λαογραφικό Μουσείο στο αρχοντικό Αϊβαζή στο Ντολτσό με εξαίσια αντικείμενα και έπιπλα που δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή των πλούσιων Καστοριανών.

Φεύγοντας από την Καστοριά κάντε μια παράκαμψη για να θαυμάσετε τα Κορέστια, «τα πλίνθινα χωριά» στον επαρχιακό παραμεθόριο δρόμο που ενώνει την Καστοριά με τη Φλώρινα. Παρότι εγκαταλειμμένα συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

Δείτε και το πολύ όμορφο βίντεο:

ΠΗΓΗ: https://www.dinfo.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou