Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΥΓΕΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή: Τα συμπτώματα μιας ύπουλης νόσου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια ανωμαλία στον καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία) που εμφανίζεται πιο συχνά στους ηλικιωμένους.

Είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται στους 100.000.

Στην κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός παλμός μπορεί να ξεπεράσει τους 150 χτύπους το λεπτό σε ώρα ανάπαυσης και μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι πάνω από μια ώρα.

Η κλινική εικόνα για την κολπική μαρμαρυγή διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, συχνά δε είναι ασυμπτωματική στους νέους ασθενείς.

Όταν όμως παρουσιάσει συμπτώματα, αυτά συνίστανται σε:

-δύσπνοια

-ίλιγγος

-αίσθημα παλμών

-κούραση

υμπτώματα οξείας καρδιακής ανεπάρκειας

Σε αντίθεση με την κοιλιακή μαρμαρυγή, η κολπική μαρμαρυγή δεν συνιστά άμεση απειλή για την ζωή. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να τρομάξουν, πολλά άτομα ζουν για χρόνια με κολπική μαρμαρυγή χωρίς προβλήματα. Γι’ αυτό, οι γιατροί, μέχρι και τη δεκαετία του 1990 θεωρούσαν την κολπική μαρμαρυγή ως μια αθώα διαταραχή.

Πλέον είναι γνωστό ότι η χρόνια κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό. Το 25% των εγκεφαλικών υπολογίζεται ότι έχουν αιτία την κολπική μαρμαρυγή και τους θρόμβους που αυτή προκαλεί.

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής σχετίζονται με:

  • Την ηλικία. Όσο τα χρόνια περνούν, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισής της.
  • Την καρδιακή νόσο. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στις βαλβίδες της καρδιάς, έχουν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο ή συγγενή καρδιοπάθεια, ή έχουν ιστορικό καρδιακής προσβολής αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
  • Την υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Τις χρόνιες παθήσεις, όπως: δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, υπνική άπνοια, μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδης διαβήτης και χρόνια νεφρική νόσος.
  • Το οικογενειακό ιστορικό, την  παχυσαρκία και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Πώς συνδέεται με το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Η Κολπική Μαρμαρυγή απαιτεί άμεση θεραπεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες επιπλοκές, όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο. Και αυτό γιατί εμπλέκεται στον σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί και να «μπλοκάρουν» την κανονική ροή του αίματος προς το κεφάλι.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οι πάσχοντες από Κολπική Μαρμαρυγή έχουν τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν τη νόσο. Μάλιστα, με βάση τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από την Κολπική Μαρμαρυγή τείνουν να είναι πιο σοβαρά. Περισσότεροι από 750.000 ασθενείς νοσηλεύονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και 130.000 πεθαίνουν εξαιτίας της Κολπικής Μαρμαρυγής.

Την ίδια στιγμή το πρόβλημα εντείνεται, καθώς ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν διενεργείται ακόμη σε τακτική βάση με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται σημαντικά ποσοστά υποδιάγνωσης.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika