Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο φονικός καύσωνας του 1987 στην Ελλάδα: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.300

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Στο έλεος του καύσωνα βρίσκεται η Ευρώπη με την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία να βιώνουν πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες και τους νεκρούς, μέχρι αυτή τη στιγμή, να ανέρχονται στους 8.

Το θερμόμετρο έχει αγγίξει σε ορισμένες περιοχές -όπως στο Μονπελιέ της Γαλλίας- τους 45 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας τους φόβους για περισσότερα θύματα.

Στην Ελλάδα αναμένεται τριήμερη θερμή εισβολή από την Πέμπτη 4 Ιουλίου, με τους μετεωρολόγους να κάνουν προβλέψεις για 40 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασίες που χαρακτηρίζονται ως υπολείμματα του καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη.

Όλα αυτά ξυπνούν μνήμες από τον φονικό καύσωνα του 1987 που χτύπησε την Ελλάδα, κόβοντας το νήμα της ζωής 1.300 ανθρώπων. Για 8 μέρες (20-28 Ιουλίου) το θερμόμετρο έδειχνε 44 βαθμούς Κελσίου, τα νεκροταφεία γέμισαν ασφυκτικά και «τα νοσοκομεία έστειλαν παραγγελίες για πάγο από την ψαραγορά  για να ψύξουν τα σώματα» όπως ανέφερε δημοσίευμα των New York Times.

Με αποκαλυπτική διάθεση η «Ελευθεροτυπία» έγραφε: «Είναι η μοίρα μας να πεθάνουμε όταν υπάρχει ένα κύμα καύσωνα, να πνιγόμαστε όταν βρέχει, να παραλύουμε  όταν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο».

Δεν έφτανε μόνο η ζέστη, υπήρξαν και διακοπές νερού και ρεύματος. Τα κλιματιστικά δεν δούλευαν, τα σπίτια είχαν γίνει θερμαινόμενα κλουβιά, οι άνθρωποι πάθαιναν θερμοπληξία και η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καθώς πολλές οικογένειες είχαν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους, συνέβαινε το εξής απίστευτο. Τα δελτία ειδήσεων καλούσαν ονομαστικά εκατοντάδες οικογένειες που βρίσκονταν σε διακοπές, να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία για «σοβαρή οικογενειακή τους υπόθεση».

Οι νεκροί έμεναν άταφοι ακόμα και 24 ώρες καθώς τα γραφεία τελετών και οι υπάλληλοι των νεκροταφείων δεν προλάβαιναν να θάβουν τα θύματα. Ακόμα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία άνοιξαν τους δικούς τους νεκροθαλάμους, καθώς οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είχαν γεμίσει ασφυκτικά.

Οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμα και στα ψυγεία των βαγονιών του ΟΣΕ.

Χαρακτηριστικοί ήταν οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων: «Θερίζει η λάβρα», «Σε τρένα οι νεκροί», «Θεέ μου! 44 βαθμοί, καμίνι και χθες η Αθήνα».

Μέσα σε όλη την τραγική αυτή κατάσταση, ήρθε και το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Όπως γράφει στο μπλογκ του ο γνωστός μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος που εκείνη την περίοδο ήταν στην ΕΡΤ: «Στην οδό Πανεπιστημίου, συμπατριώτες μας πουλούσαν στους ταλαίπωρους διαβάτες νερό σε πλαστικά ποτήρια, σε απίστευτα υψηλές τιμές». Τότε δεν υπήρχαν τα μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού.

Μετά την έβδομη μέρα του καύσωνα η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει, αλλά ήταν ήδη αργά καθώς χιλιάδες άνθρωποι είχαν πεθάνει.

Στις 23 Ιουλίου οι νεκροί είχαν αυξηθεί, αλλά ακόμα ο αριθμός δεν ήταν ανησυχητικός. «Θερίζει η Λάβρα» διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο. Το πρόβλημα της ζέστης έκαναν χειρότερο οι διακοπές νερού και ρεύματος. lavra Στις 25 Ιουλίου η χώρα βρισκόταν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Οι νεκροί είχαν φτάσει τους 300 και ο αριθμός συνέχιζε να αυξάνεται.

Σοκαρίστικο είναι το ρεπορτάζ που αναφέρει ότι οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είχαν γεμίσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους νεκρούς.

«Όπως έγινε γνωστό, τα στρατιωτικά νοσοκομεία διέθεσαν τους νεκροθαλάμους τους και ήδη μεταφέρονται σε αυτούς νεκροί από άλλα νοσοκομεία». Οι υπάλληλοι των νεκορταφείων και των γραφείων τελετών δεν προλάβαιναν να θάβουν τους νεκρούς με αποτέλεσμα να μένουν ακόμα για 24ωρα άταφοι

Οι υπάλληλοι των νεκροταφείων και των γραφείων τελετών δεν προλάβαιναν να θάβουν τους νεκρούς με αποτέλεσμα να μένουν ακόμα για 24ωρα άταφοι

Μία ημέρα μετά οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμα και στα ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ σύμφωνα με το ρεπορτάζ (αρχική φωτο). Μετά την εβδόμη ημέρα του καύσωνα η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει, αλλά αργά. Ο απολογισμός όμως ήταν τραγικός.

Ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1115 στην Αττική. 1300 Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.500, αλλά για πολιτικούς λόγους ο αριθμός δεν επιβεβαιώθηκε. Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός, ο καύσωνας του 1987 αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της χώρας εν καιρώ ειρήνης……

ΠΗΓΗ: Madata.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τύχη βουνό: Αγόρασε στο παζάρι «μαϊμού» Rolex με 45 ευρώ κι όταν το πήγε για φτιάξιμο έπαθε σοκ με την αξία του

Efi Nika

Πάγωσαν οι συγγενείς του νεκρού: Τους είπαν ότι πέθανε από καρκίνο, τον ξέθαψαν & τελικά αποδείχθηκε δολοφονία

Efi Nika

Έτσι και πας… χώρισες: Τα 2 «απαγορευμένα» ελληνικά νησιά για ζευγάρια, με το μεγαλύτερο ποσοστό χωρισμών – ΦΩΤΟ

Efi Nika