Newsitamea.gr
NEWS FEED ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Γυναίκες: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή στα κορίτσια και τις γυναίκες ηλικίας 18-44 ετών, αλλά δυστυχώς επικρατούν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις γι’ αυτό.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία από τις συχνότερες ορμονικές διαταραχές. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει ποσοστό έως και 20% των κοριτσιών και των γυναικών ηλικίας 18-44 ετών.

Παρότι, όμως, αποτελεί και κύρια αιτία υπογονιμότητας, πολλές ασθενείς δεν γνωρίζουν αρκετά γι’ αυτό.

Η συνέπεια είναι να καθυστερεί η διάγνωση και η αντιμετώπισή του.

Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, αναφέρει μερικά σημαντικά δεδομένα τα οποία κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει.

Δεν προκαλεί απαραιτήτως κύστεις

Παρότι αποκαλείται σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, δεν προκαλεί πάντοτε κύστεις στις ωοθήκες. Επιπλέον, δεν πρέπει να συγχέεται με τις πολυκυστικής μορφολογίας ωοθήκες.

Τί σημαίνει αυτό; Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μία γυναίκα στις τέσσερις έχει πολλές κύστεις στις ωοθήκες της (πάνω από 18 συνολικά και στις δύο). Ωστόσο από αυτές τις γυναίκες μόνο οι μισές έχουν σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, γιατί μόνο αυτές πληρούν τα λεγόμενα κριτήρια του Rotterdam.

Τα κριτήρια αυτά είναι τρία, αλλά για να διαγνωστεί μία γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να πληροί τουλάχιστον τα δύο από τα τρία. Έτσι, η ασθενής μπορεί να έχει:

  • Ασταθή εμμηνόρροια ή/και
  • Υπερπαραγωγή ανδρογόνων (είναι οι ορμόνες του ανδρικού φύλου) ή/και
  • Πολλαπλές κύστεις στις ωοθήκες.

Επομένως, μία γυναίκα μπορεί να πάσχει από το σύνδρομο και χωρίς να έχει εμφανείς κύστεις στις ωοθήκες της.

Εκδηλώνεται με πολλά συμπτώματα

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να έχει πολλές εκδηλώσεις, ανάλογα με την ορμονική διαταραχή που προκαλεί. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες είναι οι εξής:

  • Ασταθής εμμηνόρροια. Η γυναίκα μπορεί να μην έχει περίοδο κάθε μήνα, μπορεί να έχει περίοδο πολύ συχνά ή πολύ αραιά, να χάνει πολύ αίμα σε κάθε περίοδο ή να έχει απρόβλεπτη περίοδο.
  • Παχυσαρκία. Έως και το 80% των γυναικών που πάσχουν από το σύνδρομο είναι παχύσαρκες.
  • Υπερτρίχωση/δασυτριχισμός. Περισσότερο από το 70% των γυναικών με το σύνδρομο έχουν αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, το στήθος, την κοιλιά ή/και στο άνω μέρος των μηρών. Η αυξημένη τριχοφυΐα οφείλεται στην υπερπαραγωγή των ανδρογόνων.
  • Σοβαρή ακμή ή ακμή που εκδηλώνεται μετά την εφηβεία και δεν ανταποκρίνεται στις κλασικές θεραπείες και επίμονα λιπαρό δέρμα. Και αυτά οφείλονται στην υπερπαραγωγή των ανδρογόνων.
  • Αραίωση των μαλλιών και ανδρικού τύπου αλωπεκία (τριχόπτωση). Επίσης είναι απόρροια των αυξημένων ανδρογόνων.
  • Μελανίζουσα ακάνθωση. Είναι μία δερματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σημεία πάχυνσης του δέρματος, το οποίο αποκτά επίσης σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα. Τα σημεία αυτά αναπτύσσονται κυρίως στον αυχένα, τα μπράτσα, κάτω από τους μαστούς ή στους μηρούς.
  • Υπογονιμότητα. Το σύνδρομο αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας λόγω έλλειψης ωορρηξίας

Κάθε γυναίκα που πάσχει από το σύνδρομο μπορεί να παρουσιάζει λίγα ή πολλά από τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Η διάγνωσή του δεν είναι πάντοτε εύκολη

Όπως προαναφέρθηκε, η διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών βασίζεται στα κριτήρια του Rotterdam. Επιβεβαιώνεται όμως με διάφορες εξετάσεις. Αυτές μπορεί να είναι, λ.χ., γυναικολογική εξέταση, υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας, προσδιορισμός ορμονικού προφίλ, καμπύλες σακχάρου και ινσουλίνης κ.λπ.

Πολύ πριν μάθει, όμως, μια γυναίκα ότι πάσχει από το σύνδρομο, μπορεί να έχει παρατηρήσει ύποπτα συμπτώματα για τα οποία συμβουλεύεται διάφορους ειδικούς. Μπορεί π.χ. να έχει αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή να παχαίνει χωρίς να ξέρει τον λόγο, οπότε απευθύνεται σε δερματολόγο ή διαιτολόγο. Αν όμως δεν μιλήσει σε όλους τους γιατρούς για όλα τα συμπτώματα, δύσκολα θα υποψιαστεί κανείς ότι πρόκειται για το σύνδρομο. Έτσι, δημιουργείται ένα κενό στην ενημέρωση που συχνά καθυστερεί τη διάγνωση.

Η αιτία του δεν είναι γνωστή

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων (ACOG) η αιτία του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι γνωστή. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως εμπλέκονται πολύπλοκοι γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ορμονικοί παράγοντες.

Μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες με μητέρα ή αδελφή που πάσχει από το σύνδρομο, έχουν έως και 40% πιθανότητες να το εκδηλώσουν και οι ίδιες. Επιπλέον, στη βάση του συνδρόμου βρίσκεται η αντοχή στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Αναπτύσσεται και σε αδύνατες γυναίκες

Παρότι το σύνδρομο έχει στη ρίζα του την αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη, αυτή δεν παρατηρείται μόνο στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες.

Αντιθέτως, το σύνδρομο παρατηρείται σε γυναίκες κάθε σωματικού τύπου και βάρους.

Σχετίζεται ισχυρά με τον διαβήτη

Η αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη ανοίγει τον δρόμο στον διαβήτη. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αναπτύσσουν διαβήτη ή προδιαβήτη (δυσανεξία στη γλυκόζη) πριν κλείσουν τα 40 τους χρόνια.

Μετά την εμμηνόπαυση ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Γι’ αυτό τον λόγο, οι γυναίκες με το σύνδρομο πρέπει να ελέγχουν συχνά το σάκχαρό τους.

Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Δυστυχώς, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι μία «αθώα» νόσος. Σχετίζεται με διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας, με πρώτα τα καρδιαγγειακά.

Το 2017 δημοσιεύθηκε μελέτη στην Ευρώπη που έδειξε πως οι γυναίκες που πάσχουν από αυτό έχουν έως και πενταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν μεταβολικό σύνδρομο, σε σύγκριση με τις υγιείς συνομήλικές τους.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η συνύπαρξη σε ένα άτομο τριών ή περισσότερων προβλημάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου
  • Η χαμηλή καλή (HDL) χοληστερόλη
  • Τα αυξημένα τριγλυκερίδια
  • Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  • Η μεγάλη περίμετρος μέσης.

Αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του ενδομητρίου

Οι γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν έχουν τακτική έμμηνο ρύση.

Σύμφωνα με το ACOG, οι γυναίκες με το σύνδρομο έχουν την τάση να αναπτύσσουν υπερπλασία του ενδομητρίου, δηλαδή πάχυνση στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Η υπερπλασία αυτή οφείλεται στην απουσία της ωορρηξίας.

Δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών παρατηρείται στο 10-15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικία.

Το συχνότερο πρόβλημα γονιμότητας που προκαλεί είναι η διαταραχή της ωοθυλακιορρηξίας.

Παρότι, όμως, αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν ποτέ μητέρες. Αντιθέτως, με την κατάλληλη αγωγή οι περισσότερες κατορθώνουν να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο ή, μερικές φορές, με τη βοήθεια τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika