Newsitamea.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 ερωτήσεις για την ψυχοθεραπεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

«Η αληθινή καρδιά της ψυχοθεραπείας πριν από όλα είναι μία στοργική βαθιά ανθρώπινη συνάντηση μεταξύ δύο προσώπων. Η θεραπεία δεν καθορίζεται από τη θεωρία, αλλά από τη σχέση. Μέσα σε αυτή τη σχέση, ο θεραπευτής δεν σε κηδεμονεύει, δεν σε καθοδηγεί, δεν σε πνίγει στα φάρμακα, δεν σε ταΐζει λόγια.

Δεν σου υποδεικνύει. Να σε κατανοήσει πασχίζει, να ξεκινήσει μαζί σου ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ένα ταξίδι όπου μαζί σου και εκείνος ξεγυμνώνεται. Ένα ταξίδι είναι η ψυχοθεραπεία. Όσο πιο έντονα τα συναισθήματα, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη της αλλαγής». (Φωτεινή Τσαλίκογλου στο www.thetoc.gr)

Η αλήθεια είναι ότι συχνά την φοβόμαστε την ψυχοθεραπεία. Ίσως γιατί φοβόμαστε ότι θα αναγκαστούμε να πάρουμε αποφάσεις, ίσως γιατί μέχρι τώρα είχαμε μάθει να αποφεύγουμε, ίσως γιατί η αποφυγή τελικά είναι πιο εύκολη.

Μήπως τελικά όμως δεν είναι τόσο εύκολη; Μήπως τελικά ο άνθρωπος που αποφεύγεις συντηρεί ένα φαύλο κύκλο συμπεριφορών και λαθών και αυξάνει τη δυσλειτουργικότητά του;

Ας δούμε 5 συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που σχετίζονται με την ψυχοθεραπεία.

  • Ερώτηση: Γιατί μου λένε όλοι ότι χρειάζομαι ψυχοθεραπεία;

Η αλήθεια είναι ότι συχνά είμαστε σε άρνηση όταν αντιμετωπίζουμε στρεσογόνες καταστάσεις και προσπαθούμε να βρούμε τη λύση μόνοι μας. Άλλες φορές συμβουλευόμαστε φίλους και οικογένεια, με άμεση συνέπεια όμως συχνά να καταπονούμε πολύ τον εαυτό μας, να κατακλυζόμαστε από σκέψεις και να νιώθουμε πολύ κουρασμένοι.

  • Ερώτηση: Πότε πρέπει να ξεκινήσω την ψυχοθεραπεία;

Πολλοί περιμένουν μία αφορμή για να ξεκινήσουν : ένα διαζύγιο, ένα πένθος, έναν χωρισμό.. Δεν υπάρχει μία ιδανική στιγμή που πρέπει να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία, αυτό που απαιτείται όμως είναι να αφήσουμε τον εαυτό μας να είναι δεκτικός στο να ακούσει. Η ψυχοθεραπεία από μόνη της θα οδηγήσει εσάς και τον θεραπευτή σας στην ανακάλυψη νέων πραγμάτων για εσάς.

  • Ερώτηση: Μήπως δεν χρειάζομαι ψυχολόγο, αφού έχω τόσους καλούς φίλους;

Ο ψυχολόγος σας δεν είναι και δεν θα γίνει φίλος σας. Είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θα πρέπει να αναπτύξετε μία θεραπευτική συμμαχία. Είναι αυτός που αντικειμενικά θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την λειτουργικότητά σας και να στοχεύσετε στην αυτό-βελτίωσή σας.

  • Ερώτηση: Γιατί φοβάμαι να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία ενώ νιώθω ότι θα με βοηθήσει;

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι κάτι που πρέπει να σας φοβίζει. Αυτό που σας φοβίζει είναι ο εαυτός σας και το γεγονός ότι σκέφτεστε πως θα αλλάξετε.

  • Ερώτηση  : Τι στοιχεία πρέπει να έχει ο ψυχολόγος για να με βοηθήσει;

Για τον καθένας μας τα χαρακτηριστικά του θεραπευτή του είναι μοναδικά. Σε αυτό που θα πρέπει να εστιάσετε είναι να υπάρχει θεραπευτική συμμαχία και να νιώθετε ότι τον εμπιστεύεστε και ότι μπορεί να σας βοηθήσει.

Ο θεραπευτής σας είναι αυτός που με τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας θα σας συνοδεύσει στο ψυχοθεραπευτικό σας ταξίδι.

Συχνά δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Δεν είναι όμως αποτυχία να ζητήσετε βοήθεια. Οι σύμμαχοι είναι πολύτιμοι στη ζωή μας.

 

Ελένη Σολταρίδου

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 6 σημάδια ότι τον ερωτεύεσαι επικίνδυνα

Γιώργος Newsitamea

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika