Newsitamea.gr
NEWS FEED ΠΑΙΔΙ

Τι κρύβεται πίσω από ένα ανυπάκουο παιδί;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί να είναι ανυπάκουο;

Το παιδί είναι μια ανεξάρτητη προσωπικότητα όμως ο χαρακτήρας του διαμορφώνεται αρχικά από τις επιρροές που δέχεται από τον οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Αντιγράφει εν ολίγοις, ειδικά στη μικρή ηλικία, ότι βλέπει και βιώνει στο σπίτι.

Οι γονείς που θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί τους σε ισότιμο επίπεδο και να εξηγήσουν το σκεπτικό τους και τις ανησυχίες τους, χωρίς φωνές!

Έχει αποδειχθεί από μελέτες, ότι όταν το ζευγάρι μιλάει μεταξύ του με φωνές, το παιδί θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος που επικοινωνούν οι γονείς. Τον υιοθετεί λοιπόν πλήρως και δύσκολα τον αποβάλλει στην πορεία.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό όταν το παιδί βρίσκεται σε ένταση να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να δείχνετε ότι ελέγχετε την κατάσταση, καθώς τα παιδιά λαμβάνουν ανατροφοδότηση από τις αντιδράσεις των γονέων. Ενδεχομένως να βρει ενδιαφέρον ή αστείο μια έντονη δική σας συμπεριφορά και να συνεχίσει να την επαναλαμβάνει.

anipakouo paidi

Λεκτική βία

Σύμφωνα μάλιστα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Development, η λεκτική βία και οι φωνές των γονιών προς τα παιδιά τους, αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, επιθετικότητα και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί οι σημερινοί γονείς να μην χτυπάνε πια τα παιδιά τους (τουλάχιστον οι περισσότεροι) καθώς πιστεύουν ότι μπορούν να καταφέρουν αυτό που θέλουν με τη φωνή τους, ωστόσο, οι φωνές δεν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ως λεκτική βία μπορεί να θεωρηθεί οποιαδήποτε ψυχολογική πίεση με θυμωμένα ή προσβλητικά λόγια προκειμένου το παιδί να νιώσει συναισθηματικά πληγωμένο, σε μια προσπάθεια να διορθωθεί ή να ελεγχθεί η συμπεριφορά του, μεταξύ των οποιων οι δυνατές φωνές, οι βλαστήμιες, οι κατάρες, καθώς και οι ταμπέλες.

Οι γονείς που θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί τους σε ισότιμο επίπεδο και να εξηγήσουν το σκεπτικό τους και τις ανησυχίες τους, χωρίς φωνές!

Η σχέση του ζευγαριού

Ναι, πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε πως η υπομονή μας έχει φτάσει στα όριά της ή να έχουμε πιο βίαια ξεσπάσματα όταν αντιμετωπίζουμε και προβλήματα στη σχέση μας. Προβλήματα όμως που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε είτε με το διάλογο – αν είναι δυνατόν – είτε με τη βοήθεια ενός σύμβουλου γάμου. Όταν βρισκόμαστε σε ένταση επειδή ο γάμος δεν πηγαίνει καλά, είναι λογικό επακόλουθο και οι άμυνές μας να πέφτουν και να εκνευριζόμαστε με το παραμικρό, χωρίς όμως αυτό να δικαιολογεί τη συμπεριφορά μας…

anipakouo paidi1

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Σε αρκετές περιπτώσεις συναντάμε σημάδια κατάθλιψης ή μιας αγχώδους διαταραχής, γεγονός που σίγουρα μπορεί να σας κάνει περισσότερο ευερέθιστη και με πολύ λιγότερη ψυχική ηρεμία και υπομονή. Μην ντραπείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού αν αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε καταστάσεις ή πως η ψυχική σας ισορροπία δεν είναι και τόσο καλά.

Mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika