Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα.

Ο κύριος Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής αναφέρει ότι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), είναι μία από τις συχνότερες διαταραχές παγκοσμίως και αποτελεί τη συχνότερη διάγνωση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Χαρακτηρίζεται από αυξημένα – μη αναμενόμενα από το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού – επίπεδα Απροσεξίας, Υπερκινητικότητας / Παρορμητικότητας, που επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργικότητα του παιδιού. Παρά τη διαφοροποίηση των συμπτωμάτων ανάλογα με την ηλικία, τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου επιμένουν σε μεγάλο βαθμό στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα

Απροσεξία

Το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε εργασίες ή ακόμα και στο παιχνίδι και κάνει λάθη απροσεξίας. Συχνά φαίνεται ότι δεν ακούει όταν του μιλούν, αδυνατεί να ακολουθήσει οδηγίες ή να ολοκληρώσει τις σχολικές εργασίες που απαιτούν προσπάθεια και συγκέντρωση.

Υπερκινητικότητα

Η Υπερκινητικότητα είναι το πιο ορατό σημείο της διαταραχής. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ ακόμα και όταν κάθονται, κουνούν τα χέρια και τα πόδια τους νευρικά, σηκώνονται από το θρανίο τους στην τάξη χωρίς άδεια, τρέχουν και σκαρφαλώνουν. Συχνά μιλούν υπερβολικά πολύ.

Παρορμητικότητα

Τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα ενεργούν χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεων τους. Δεν περιμένουν τη σειρά τους, διακόπτουν τους άλλους και συχνά απαντούν πριν ολοκληρωθεί η ερώτηση.

Από ποια ηλικία μπορεί να διαγνωστεί η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα

Σύμφωνα με τον κύριο Μαντούδη τα πρώιμα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους από την ηλικία των τριών ετών, ενώ η επίσημη διάγνωση γίνεται στην ηλικία των πέντε χρόνων.

Η γνώμη του ειδικού

Τα σημάδια που μπορούν να οδηγήσουν ένα γονιό στον ειδικό είναι: τα συχνά λάθη απροσεξίας, η αναβολή έναρξης μιας εργασίας, η ανοργάνωτη καθημερινή ζωή, η δυσκολία στη συγκέντρωση και ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας, η ακατάπαυστη ομιλία, η εναντιωματική συμπεριφορά και η δυσκολία στην τήρηση κανόνων.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika