Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

120 δόσεις: Πρόωρη… Ανάσταση για τους οφειλέτες της εφορίας!!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ολικό “λίφτινγκ” και πρόωρη… Ανάσταση για τους οφειλέτες! Έτσι θα υπολογίζονται οι 120 δόσεις στην εφορία.

120 δόσεις: Πρόωρη… Ανάσταση για τους οφειλέτες της εφορίας.

Aλλάζει ριζικά η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στην εφορία με την κυβέρνηση να προχωρά στην θεσμοθέτηση πριν το Πάσχα. “Βαθιά ανάσα” για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, αφού θα μπαίνουν στην ρύθμιση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Από ποιο σημείο και μετά θα μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια. Πώς θα προκύπτουν οι δόσεις με βάση έναν αλγόριθμο. Αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες που εξηγούν την γενναιόδωρη ρύθμιση για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Πριν από το Πάσχα αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στη θεσμοθέτηση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις προς την εφορία, με πιθανότερη ημέρα την Μεγάλη Τρίτη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή, η νέα ρύθμιση δεν θα προβλέπει περιουσιακά κριτήρια, παρά μόνο εισοδηματικά, ενώ δεν θα υπάρχουν «κόφτες», όπως αυτοί που προβλέπει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι οφειλέτες της εφορίας με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους χρέους, θα μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις.

Από τις 10.000 ευρώ και άνω θα ενεργοποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει έναν αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα προκύπτουν οι μηνιαίες δόσεις.

Θα λαμβάνεται υπόψη η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής δια το χρέος που έχει ο οφειλέτης, η οποία θα είναι ανάλογη με το ύψος του εισοδήματός του.

Ενδεικτικά, τα σημαντικότερα σημεία για τις 120 δόσεις στον εξής πίνακα

Με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ Χωρίς όρους και προϋποθέσεις η ένταση στην ρύθμιση για οφειλέτες Οι οποίοι μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε: 120 δόσεις
Άνω των 10.000 ευρώ Ενεργοποιούνται εισοδηματικά κριτήρια Θα λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη
Παράδειγμα:
Ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ
5% η ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη Δηλαδή ότι μπορεί να πληρώνει 550 ευρώ ετησίως στην εφορία ή 46 ευρώ τον μήνα. Το χρέος θα αποπληρωθεί σε: 65 δόσεις

120 δόσεις – Αναλυτικά πώς θα υπολογίζεται το… μηνιαίο ραντεβού

Για παράδειγμα, για οφειλέτη με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής ανέρχεται στο 5% του ετήσιου εισοδήματος. Δηλαδή ότι μπορεί να δίνει 500 ευρώ τον χρόνο (41,6 ευρώ τον μήνα).

Αν στο παράδειγμα αυτό ο οφειλέτης χρωστά στην εφορία 3.000 ευρώ, τότε θα έχει δικαίωμα αποπληρωμής του χρέους σε 72 δόσεις (3.000:41,6). Στην περίπτωση οφειλών 5.000 ευρώ θα έχει δικαίωμα αποπληρωμής του χρέους σε 120 δόσεις.

Όσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο θα αυξάνεται και η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που φορολογούμενος έχει εισόδημα 15.000 ευρώ, υπολογίζεται από το  οικονομικό επιτελείο ότι η ικανότητα αποπληρωμής ανέρχεται στο 7% επί του εισοδήματος. Εφόσον χρωστάει 5.000 ευρώ στην εφορία θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος του σε 58 δόσεις.

Η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής θα είναι συνάρτηση του αριθμού των μελών της οικογένειας. Για παράδειγμα, ο άγαμος με εισόδημα 10.000 ευρώ θα θεωρείται ότι έχει ικανότητα αποπληρωμής 5%, ενώ ένα νοικοκυριό με ένα παιδί και το ίδιο εισόδημα θα θεωρείται ότι μπορεί να αποπληρώσει το 3% του εισοδήματός του.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρηματίες που δεν συμμετέχουν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η ρύθμιση θα προβλέπει διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Πηγή: Καθημερινή,newsit.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou